Rábaköz PRINT

2014.09.05. 14:02

Nincs se bolt, se kocsma, mégis boldogulnak

Pihenőparkot építettek, buszfordulót alakítottak ki, a községházát korszerűsítik és rövidesen lesz zöldségfeldolgozó üzemük is.

Cs. Kovács Attila

  
Nagy tehertől szabadult meg a közelmúltban a rábaszentmiklósi önkormányzat. Sokáig úgy nézett ki, hogy a szennyvízcsatorna kiépítésekor a társközségekkel létrehozott víziközmű-társulat adósságának falura eső részével, 72 millió forinttal nem tudnak megbirkózni.

Az állami adósságkonszolidáció azonban ezeket a tartozásokat is érintette. Így a teher lekerült a vállukról.

És mivel maga az önkormányzat viszont adósság nélkül gazdálkodott, 2,9 millió forintos támogatásban is részesültek. A pénzt a közterületek, középületek fejlesztésére fordították.

Finta Dániel szerint falujában látszik a fejlődés, de egy dolog állandó: a nyugalom.

Finta Dániel szerint falujában látszik a fejlődés, de egy dolog állandó: a nyugalom.

– Az önkormányzat épületének teljes fűtéskorszerűsítését tudjuk így elvégezni – tájékoztatott Németh Szabolcs polgármester –, kialakítottunk új vizesblokkot, illetve a fiatalok klubját bővíthettük egy helyiséggel. LEADER-pályázaton nyert támogatásból egy parkot hoztunk létre, pihenőpadokkal, ami a fiatalok kedvelt találkozóhelye lett. A muzeális tűzoltókocsinkat is ott helyeztük el. A gyerekeknek játszóteret építünk hamarosan, az eszközöket, játékokat a helyiek adományaiból szereztük be.

Régi problémájuk volt a helyieknek, hogy a faluban nem volt megfelelő buszforduló, ami miatt gyérebbek voltak a buszjáratok is. Sikerült ezt megoldaniuk. A Kapuvár gesztorságával nyert pályázatból Rábaszentmiklósnak is jutott, így 9,5 millió forintból készült el a forduló.

Németh Szabolcs elmondta: községükben is működik a közmunkaprogram, öt munkatárssal. Zöldségeket termelnek és dolgoznak fel. A helyiek elégedettek, hiszen valamennyi portékájukat értékesíteni tudják.

Rövidesen külön épületben helyezik el a feldolgozóüzemet, az államtól megkapott, egykori tejcsarnokban.

Közel kétmillió forintot költöttek nemrégiben árvízvédelemre. A tavalyi áradások a Marcal mentén két zsilipet is tönkretettek, a javítást vis maior pályázatból fedezték. A polgármester örömmel újságolta, hogy közösségi rendezvényeik is sikeresek. Ilyen esemény volt idén az elszármazottak találkozója, melyre közel négyszázan fogadták el a szülőfalu invitálását.

Finta Dániel születése óta Rábaszentmiklóson él. Úgy véli, a fejlődés látszik a településen és egyvalami állandó: a nyugalom.

– Mindig csinosítják a környezetet, látszik a törekvés. Igaz, boltunk nincs és a kocsma is bezárt. Néha hiányzik, de ekkora faluban gondolom, nem éri meg üzemeltetni egyiket sem. Kevesen vagyunk sajnos, a fiatalok elköltöznek. Néhányan, akik korábban elszármaztak tőlünk, idősebb korukra visszatérnek és néhány külföldi is megjelent – mondta el tapasztalatait a Kisalföldnek Finta Dániel.

     

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!