Rábaköz PRINT

2014.09.10. 18:56

Kálváriát kapott a falu

Kálvária-képsorozatot avattak és szenteltek fel a napokban Markotabödögén. A Keresztút egy, a faluban évekkel ezelőtt házat vásárló és ott gyakran alkotó művész ajándéka.

Cs. Kovács Attila


A hajdani falusi sétálóutcákra hasonlít Markotabödögén a Kis utca. Burkolatát nemrégen újították meg, a hétvégén pedig ott állították fel a Csizmadia István festőművész által a községnek adományozott Keresztutat.

A kálvária tizennégy állomását megörökítő sorozat igazi díszére válik a falunak. Horváth Sándor polgármester a Kisalföldnek elmondta: a művésznek régóta háza van településükön, gyakran fordul meg náluk.

– Az évek során nagyon megszerettük Csizmadia Istvánt, sok barátot szerzett a községben – fogalmazott. – Tisztelik és ismerik munkásságát is a helybeliek. Talán ezt a kapcsolatot szerette volna megpecsételni azzal, hogy nekünk ajándékozta a Keresztutat. Azt hiszem, a legjobb helyet sikerült kiválasztanunk. A Kis utca egy csendes, nyugodt közterület, sokan sétálgatnak arrafelé esténként. Éppen a templom elé fut ki, ahol meg a Kálvária-szoborcsoport található, melyet 1791-ben állítottak elődeink. Így a múlt és a jelen találkozik egyszerre.

A Keresztutat Ferling György plébános szentelte fel a markotabödögei Kis utcában.

A Keresztutat Ferling György plébános szentelte fel a markotabödögei Kis utcában.
Az alkotásokat a hétvégén szentelte fel Ferling György plébános. A művészt és a képeket, illetve faluhoz fűződő viszonyát előbb Horváth Sándor polgármester, majd Rechnitzer János professzor méltatta.
– Honorálni természetesen nem tudjuk Csizmadia István felajánlását, csak megköszönni. Képviselő-testületünk úgy döntött, hogy a művész úrnak az önkormányzat elismerő oklevelet adományoz, amit át is vett a szentelés után – jegyezte meg Horváth Sándor.

Csizmadia István a Kisalföld érdeklődésére kifejtette: tizennyolc évvel ezelőtt vásárolt házat a községben, azóta műterme is ott van. Amint csak lehet, utazik a Tóközbe, és úgy érzi, a helybeliek már hazavárják.
– Mindig is meg akartam festeni a stációkat, és így legalább, hogy egy falu közterületén helyeztük el, nem csak magamnak szereztem vele örömet – fogalmazott. – Tizennyolc évvel ezelőtt nem is nagyon tudtam, hol található Markotabödöge. Éppen egy nagypénteken olvastam a hirdetést: ház eladó. Régi parasztházat árultak, megnéztük, megvettük és otthon vagyunk már a faluban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!