Rábaköz PRINT

2014.09.01. 17:31

A tánc lett az élete

Csorna díszpolgára lett Lengyel Sándor, a Pántlika néptáncegyüttes vezetője. Úgy véli, a díj egy része a közönségé, egy része a táncosoké, egy nagy szelete pedig családjáé.

Cs. Kovács Attila„Nem tudom elképzelni nélküle az életem, és azt sem, hogy mást csináljak. Nekem ez lett az életem" – vall a néptánchoz fűződő viszonyáról Lengyel Sándor. Az meg külön ajándéka a sorsnak, hogy családjával együtt dolgozhatott az elmúlt évtizedekben. Lengyel Sándor a Csorna díszpolgára kitüntetést vehette át a közelmúltban.

A néptáncosok Sanyi bácsijáról talán kevesen tudják, hogy végzettségét tekintve agrármérnök. A néptánccal viszonylag későn, már egyetemistaként ismerkedett meg. A gödöllői agráregyetemen húzott először táncoscsizmát. Lengyelék neve aztán összeforrt az elmúlt évtizedekben a néptáncmozgalommal. Lengyel Sándor és felesége alapítói az idén harmincéves jubileumát ülő Pántlika együttesnek és a tizenöt éves néptánciskolának.

– Bácskában, egy szerb határ menti faluban éltem tizenhárom éves koromig, aztán Szabolcsba került a családom. Mátészalkán érettségiztem, majd a gödöllői agrártudományi egyetemen szereztem diplomát 1960-ban – mesélt életéről Lengyel Sándor.

– 1957-ben léptem be az egyetemi tánccsoportba, előtte gyakorlatilag nem volt kapcsolatom a néptánccal. Lengyel Sándor frissdiplomásként Győrbe került a Tudományos Ismeretterjesztő Társulathoz. A Rába néptáncegyüttes tagja volt tizenhét éven át. Munkahelyei révén később a megyei művelődési központban dolgozott, feladata volt a községi kulturális csoportok támogatása, fesztiválok, találkozók szervezése. A Rábaközi Napok szervezésekor Csornát igencsak megszerette, ahogy említi, a szíve csücske lett. Így nem sokat gondolkodott, amikor felkérték a Városi Művelődési Központ vezetésére. 1983. január elsején állt munkába és nyugdíjazásáig ott is tevékenykedett. Egy évre rá kezdték el feleségével együtt a helyi néptánccsoport szervezését és 1984-ben huszon-egynéhány gyerekkel indultak a próbák.

– A létszám egyre nőtt, egy éven belül már százan voltunk. Nagyon jó szülői, illetve városi háttér segített bennünket, úgyhogy bízvást gondolhattuk, nem állhatunk meg alacsony, illetve középszinten. Hamarosan láttuk, hogy ezt a folyamatot már nem lehet megállítani. De nem is akartuk.

Azóta eltelt harminc év. A Pántlika európai hírű lett, soraiból számos profi táncos, táncpedagógus került ki. Így Lengyelék két gyermeke, Ágnes és Szabolcs is. Lengyel Sándor úgy véli, adománya az életüknek, hogy mind a négyüknek hobbijuk egyben a hivatásuk is.

– Lányunknak és fiunknak is a néptánc lett az élete. Emberi tulajdonság kérdése persze, hogy egy családnak, a magánéletüknek jót tesz-e, ha a munka összefonódik a mindennapokkal, a családi élettel. Nekünk jót tett és nagyon élvezzük mindannyian. Az igaz, ha összejövünk, alig-alig esik másról szó, mint a néptáncról. Ám ha ez nem lenne jó, nyilván valamelyikünk már lépett volna más irányba – fogalmazott.

A kitüntetett pedagógus beszélt az őket körülvevő megbecsülésről, tiszteletről is. Mint mondta, mindig is érezték a helyiek szeretetét.

– Nagyszerű közönsége van Csornán a néptáncnak. Harminc éve minden fellépésünk telt házas és ez nagy erőt ad. A díszpolgári címben tehát a közönség is benne van. Benne vannak aztán a gyerekek, a táncosok is, akik sikerre vitték, megvalósították elképzeléseinket, akik a tapsot rendre kiérdemlik. És a díj nagy szelete természetesen a családé. Feleségem és gyerekeim nemcsak kibírták és elviselték szenvedélyemet, de partnerek, támogatók és munkatársak is lettek. Egyszer nyilván az aktív munkát abba kell majd hagynom, nem tudni még, hogy annak mi lesz az oka. Azt szeretném viszont, hogy ők azután is még nagyon sokáig vigyék tovább a Pántlikát és a néptánciskolát – mondta Lengyel Sándor.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!