Rábaköz PRINT

2014.08.21. 10:46

Provertha Zrt.: Megkezdődtek a földmunkák a kapuvári gyár mellett

A Provertha tulajdonosa szerint a szakképzett munkaerő a beruházások és a korszerű termelés előfeltétele Magyarországon. A cég saját szervezésű képzéssel enyhítené a szakemberhiányt. Új üzemük földmunkái megkezdődtek Kapuváron.

Turbók Attila

Megkezdődtek a földmunkák a németországi Pforzheimben székelő, de Magyarországon három településen (Kapuvár, Sárvár, Beled) is gyárat üzemeltető német–magyar cég kapuvári telepén. A kormány 500 millió forintos támogatásával megvalósuló beruházás újabb 40–60 munkahelyet hoz létre a rábaközi kisvárosban, ám többek között ez utóbbi okozza a legtöbb fejfájást a cég tulajdonosának, Szalay Antalnak.

A kapuvári képzés beindításáért levélben fordultak Cséfalvay Zoltánhoz, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárához, a megyei kormányhivatalhoz és a Klikhez.

Szalay Antal: A szakképzett munkaerő hiánya a gazdasági fejlődést akaszthatja meg itthon.

Szalay Antal: A szakképzett munkaerő hiánya a gazdasági fejlődést akaszthatja meg itthon.

– A Magyarországot évek óta jellemző szakemberhiány a Proverthánál is érezhető, ezért a cég saját forrásokból szeretne az új, kapuvári galvanizálóüzem számára (is) szakembereket képeztetni, hiszen ez utóbbira minden helyi feltétel – Berg-szakiskola, Provertha üzem – adott – jelentette ki Szalay Antal. A probléma náluk sem új keletű. A Provertha Zrt. szerszámgyártó üzeme Sárváron működik 1997 óta, ötven szakmunkással. – Az első 15 fémmegmunkálót – akik nem szerszámgyártó szakmunkások voltak – Németországban képezték ki. A szerszámgyártó üzemükben való szakmunkásképzés lehetőségét felajánlották azoknak a polgármestereknek és iskolaigazgatóknak, ahol a Provertha Zrt. telephelyei vannak, de jelentkezők hiányában mindössze egyetlen fiatalt tudtak kiképezni.

– A szakképzett munkaerő a beruházások és a korszerű termelés előfeltétele. A szakemberhiány oldása a hazai gazdaságfejlesztés egyik legfontosabb feladata – mondta a Provertha tulajdonosa. – A magyarországi problémákat érzékelve a Provertha Zrt. költségén tanulmányutat szerveztem Németországba az egyik területi ipari és kereskedelmi kamarához, valamint néhány olyan vállalathoz, ahol gyakorlati szakmunkásképzés folyik. A tanulmányúton a sárvári és a kapuvári szakiskolák vezetői és a Provertha szerszámüzemének vezetője vett részt – tette hozzá.

Az építés alatt álló kapuvári galvanizálóüzem üzemeltetéséhez szakképzett munkatársakra lesz szükség, ezért a német–magyar cég tulajdonosa szorgalmazza a kapuvári képzés beindítását. Ennek elősegítésére levélben fordultak Cséfalvay Zoltánhoz, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárához, valamint a megyei kormányhivatalhoz és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz (Klik) is.

– Felajánlottuk a Provertha Zrt. közreműködését galvanizáló szakemberek gyakorlati képzésében, amennyiben a szakképzést Kapuváron indítanák el – jelentette ki Szalay Antal. A gyakorlati képzésben részt venne többek között Reinhardt Markus német galvanizálómester, aki a szakmát Németországban sajátította el. Jól mutatja a galvanizáló-szakképzés hiányát Magyarországon, hogy Reinhardt úr lánya a galvanizálószakmát Nürnbergben tanulja, mert erre itthon nincs lehetőség. A Provertha az elméleti képzés helyszíneként természetesen a kapuvári Berg-szakiskolát jelölte meg, mely komoly fémipari múlttal büszkélkedhet.

Mi a galvanizálás?

A galvanizálás – elektrolitikus úton történő – tömör és sima fémbevonatok előállítása, a bevonó fém ionjait tartalmazó oldatból, „fürdőből". Legtöbbször fémet vonnak be vékony fémréteggel, ritkábban műanyagot.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!