Rábaköz PRINT

2014.07.03. 11:58

Rábaközi önkéntesek a gátakon és a kórházban

Nyaranta (is) több civil önkéntes segíti a rábaközi intézmények, a katasztrófa- és az egészségvédők munkáját.

Turbók Attila

Az árvízvédelemtől a parkgondozáson és a betegek segítésén keresztül egészen a színházhangosításig.

Szerteágazó munkát végeznek ezen a nyáron (is) a rábaközi önkéntesek.
– Az önkéntes munka egyik legszebb, ám talán legnehezebb feladata a katasztrófahelyzetekre való felkészülés. Ezért jöttek létre például a járásokban a mentőcsapatok. A csornaiban a „Rábaköz", a kapuváriban a „Hanság" csoport – tájékoztatta lapunkat Rácz Imre alezredes, a katasztrófavédelem kapuvári kirendeltségvezetője. Az önkéntesekből – autószerelő, hivatalnok, kertész, vöröskeresztes, alkalmazott – álló, járásonkénti 30 tagú egységnek a minap Farádon gyakorlatként egy képzeletbeli vízkárt kellett felszámolniuk. A csapatok tagjai maguk gondoskodtak a tábor létrehozásáról, az élelmezésről és a munka megszervezéséről is.

– A hivatásosok ruházattal és technikával is segítik az önkéntesek munkáját, akik minősítő oklevelet is kapnak képzettségükről – tette hozzá Rácz alezredes.

Farád: Munkában az önkéntes katasztrófavédők.

Farád: Munkában az önkéntes katasztrófavédők.

A nyári szünet beköszöntével a diákok 50 órás közmunkát vállalnak. A kapuvári Rábaközi Művelődési Központ (RMK) az egyik legtöbb önkéntest foglalkoztató intézmény. Vargáné Molnár Zsuzsanna, az intézmény munkatársa lapunknak elmondta, hetente 3–5 diák dolgozik náluk, jelenleg éppen gyermekek nyári táborának lebonyolításában segédkeznek.

– A feladatokat menet közben osztjuk ki és a diákok képzését is elvégezzük – mondta Vargáné Zsuzsa. A feladatok között gyermekfelügyelet, kézműves-foglalkozások szervezése és adminisztrációs, valamint kutatómunka is szerepel. – A diákok egy része először kötelezettségnek fogja fel a nyári munkát, többségüknél azonban „menet közben jön meg az étvágy", volt olyan, aki hasonló munkakörben képzeli el a jövőjét is – mondta az RMK munkatársa.

A gyermekvigyázók között dolgozik a 15 éves Lukácsi Fanni. „Változatos feladatokat bíznak rám és szeretek a gyermekekkel is foglalkozni" – mondta. A 16 éves Papp Richárd nem a középiskolai 50 órás keretben dolgozik, ő már szinte munkatársként vesz részt a helyi rendezvények technikai lebonyolításában. – Önkéntes munkámat elsősorban szakmai felkészülésnek szánom, ilyen irányban képzelem a jövőmet – mondta a fiatal kapuvári. Kortársai közül két-három diák a kapuvári Lumniczer-kórházban is tevékenykedik, egy részük a betegeknek segít, néhányan a zöldterületeket gondozzák. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!