Rábaköz PRINT

2014.07.17. 09:22

Kapuvári húsgyár - Nem fizették ki az üzem árát az arabok

A szerdán lejárt, már meghosszabbított határidőig sem érkezett meg a kapuvári húsgyár remélt vevőitől az üzem vételára. Az előleg elvész, vele együtt úgy tűnik, a remények is. Felmerül azonban a kérdés: mit jelent akkor a kiemelt felszámolás?

Turbók Attila

Az adásvételről még májusban írt alá szerződést a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. (NRN) és két arab üzletember, akik egyes hírek szerint 650 millió forintot ígértek az akkor már sokadik értékesítési pályázaton a két éve álló üzemért.

Lapunk úgy tudja, 40 milliós előleget is adtak a nagy tervekkel érkező befektetők. De egyes húsipari szakemberek szerint még ezt sem pénzben fizették.

A teljes vételár kifizetésére 45 napot kaptak az arabok, mely az elmúlt héten le is járt. Kovács Csabától, az NRN ügyvezetőjétől akkor megtudtuk, az elmaradt utalás pótlására – már késedelmi kamattal terhelten – nyolc napot kaptak a reménybeli vevők, mely tegnap (szerdán) le is járt. A vételár azonban nem érkezett meg a felszámoló által megjelölt számlára.

– A nyolc nap letelte után a felszámolók jogkövetkezmény nélkül felbonthatják a vételi szerződést. Ennek nyomán a már kifizetett előleg is elveszik a vevők számára – jelentette ki Kovács Csaba. Az NRN ügyvezetője hozzátette, ezt követően a kapuvári üzemet újra meghirdetik, a lehető legrövidebb időn belül.

Ismét feldobták a labdát – A kapuvári húsgyár sorsa újra a felszámolók kezébe került. Fotóillusztráció: Turbók Attila

A kapuvári húsgyár sorsa újra a felszámolók kezébe került. Fotóillusztráció: Turbók Attila

Eddig a tények szerdától, ám hogyan jutottunk idáig?

A valaha szebb napokat látott Kapuvári Hús Zrt. és Bacon Kft. termelése 2012 őszén viharos gyorsasággal leállt. A gyorsaságot azóta sem tudja senki megmagyarázni. Egyes vélekedések szerint a hitelezés villámcsapásszerű leállítása is szerepet játszott ebben. De például a pápai gyár is százmilliós tartozást görget és görgetett maga előtt, ám ma is üzemel, nem mellesleg több mint 11 milliárdos állami pénzinjekcióval megtámogatva.

Ha már az állam... A kapuvári gyár leállását követően azonnal nemzetstratégiailag kiemelt vállalattá nyilvánították, mely minősítést alkalmazták a felszámolási eljárásban is. Hiába azonban a kiemelt státus, a gyár sok dolgozója a mai napig fut az elmaradt pénze után. Emellett Kaposvár, Gyula és Pápa is sorra kapta az állami milliárdokat. Legutóbb meg a kormány, egyedi döntés alapján, 1,46 milliárd forinttal támogatta meg a [namelink name="Csányi Sándor"] tulajdonolta Bonafarm-csoport új vágóhídjának megépítését Mohácson, amelynek összköltsége 7,3 milliárd forint lesz.

[namelink name="Szijjártó Péter"], a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára ehhez sajtótájékoztatóján hozzátette: kiemelten fontos a magyar sertéságazat fejlesztése, mivel a vágóhidak esetében elmaradt fejlesztések az ágazat versenyképességének csökkenéséhez vezettek. Úgy tűnik, csak Kapuvárra nem jut pénz, pedig a napjainkban 90 éves, még Esterházy alapította üzemet kiemelt vállalatként kezelte Budai Gyula államtitkár is 2013-ban.

A húsipari körökben jártas szakemberek lapunknak elmondták: Kapuvár sorsa két éve eldőlt, a hazai sertésvágásra kijelölt üzemek maradhattak (lásd fent), többet e kis piac nem bír el.

Az arab befektetői kör is a külföldi piacokat célozta volna meg a Rábaközben újra meghonosítandó marhavágással. A arabok bacon-előállítást, új marhavágó sort, munkásszállót és távol-keleti exportot ígértek. Ahogy a májusi adásvétel után megjegyezték, e tervek láttán még a „kutyák is szivaroznak" Kapuváron. Nos, úgy tűnik, nem.

Kovács Csaba NRN-ügyvezető lapunknak elmondta, a gyárat újra meghirdetik, terveik szerint ismét egészben.

Szalmaszál vagy önámítás

Nem megerősített hírek szerint az arab vevők nem adták fel kapuvári elképzeléseiket, hétfő délutánig még dolgoznak a szerződés megmentésén. E feltételezést egyes ágazati véleményalkotók is megerősítették azzal, hogy a kizárólag Távol-Keletre termelő kapuvári gyár kimaradhat a hazai pályázati támogatásokból.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!