Rábaköz PRINT

2014.07.29. 17:53

A súrlódásokat hamar el kell simítani

Kegyelmi lakodalmat ül hamarosan Kónyban a Bojnár házaspár. A hetvenedik házassági évfordulót jelenti ez, Bojnár Sándor és felesége 1944-ben fogadtak egymásnak örök hűséget.

Cs. Kovács Attila


Ritka ünnepre készül Kónyban a Bojnár család. Az „öregszülők" ülik hamarosan házasságkötésük hetvenedik évfordulóját. Kegyelmi lakodalomnak mondják a hét évtizedes házasságot. Sándor bácsi és Irma néni pedig hálát is adnak, hogy a jó Isten együtt tartotta őket ilyen hosszú ideig.

Bojnár Sándor és felesége, Kiss Irma közös élete nem indult éppen békésen. 1944-ben esküdtek, aztán egy hónap után Sándor bácsi katonai behívót kapott. Rövidesen fogságba került, huszonhét hónapig nem is látták egymást és hírt sem hallottak a másikról.
Irma néni csak imáival tudott üzenni fiatal férjének.

A családfő végül hazatért és kezdődött küzdelmes életük, ami sok szépet is tartogatott. Az idős pár ma már inkább az utóbbiakra emlékezik. A hosszú házasság titkára viszont a hetven év ellenére sem tudnak receptet adni.

Hetven esztendeje kötötték össze életüket. Sándor bácsinak és Irma néninek jutott a rosszból is, de inkább a nagyon sok szépre emlékeznek.

Hetven esztendeje kötötték össze életüket. Sándor bácsinak és Irma néninek jutott a rosszból is, de inkább a nagyon sok szépre emlékeznek.
– Teljesen más ez a világ, mint a mi időnkben – mondta Irma néni a titkot firtató kérdésre. – Furcsa is minekünk, mert mi sokkal szerényebben éltünk. Azelőtt, ha a vasárnapi séta közben a leány véletlenül megfogta a legény kezét, úgy megszólták a faluban, hogy egy darabig elő sem mert jönni.

Sándor bácsi és Irma néni nem éltek gazdagságban, de négy gyermeküknek igyekeztek mindig mindent megadni. Taníttatták őket, ők pedig most odafigyeléssel, törődéssel hálálják meg mindezt az idős szülőknek. Bánatuk, hogy egy fiukat eltemették, de a nyolc unoka és a tizenhárom dédunoka nagyon sok boldogságot és örömet visz a kónyi házba. Egymás jó tulajdonságairól is megkérdeztük az jubilálókat.

– A mama mindig rendben tartotta a családot, ezt szerettem és becsültem benne – felelt Sándor bácsi.
– Soha nem vitatkozott velem, mindig kérdés nélkül megcsinálta, amit kértem – vallott férjéről Irma néni. – Nem mondom, voltak persze súrlódások, de azokat pár perc alatt elsimítottuk. Egyébként mostanában többet szólalkozunk össze, mint a hetven év alatt bármikor. Mondok valamit, a papa másként emlékszik, erősködik, én sem engedek, de aztán a végén valamelyikünk csak ráhagyja a másikra.

A házassági évforduló mellett Bojnárék augusztus elsején ünneplik a családfő 95. születésnapját is. Irma néni öt évvel fiatalabb, de mindketten jó egészségnek örvendenek. A ház körüli munkákat ma is ellátják, és Sándor bácsi csak azért nem tevékenykedik a kertjében, mert gyerekei lucernával vetették be.

– Szeretnék elélni száz évig, de a mamával együtt, mert újra nősülni már nem akarok – jegyezte meg nevetve Sándor bácsi.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!