Rábaköz PRINT

2014.05.23. 09:23

Kapuvári húsgyár - A szaúdi tulajdonosok nagyok közé emelnék az üzemet

Kapuváron járt a húsgyár két szaúdi tulajdonosa, először nézték meg az üzemet.

Turbók Attila

Aláírt szerződéssel rendelkező gazdaként Adeeb Al-Barazi és dr. Amir Jamal Aldin a Kisalföldnek kijelentették: további fejlesztésekkel a legerősebbek közé emelnék a nagy múltú kapuvári gyárat. Jelentős mennyiségű marhahúst szállítanának a Közel-Keletre.

Adeeb Al-Barazi és dr. Amir Jamal Aldin Mida Sándorral, a cég magyar képviselőjével látogattak el a 2012 óta álló gyárba, ahol hazánkban először a Kisalföldnek számoltak be terveikről. Ahogy a tárgyalások egyik résztvevője megjegyezte, amennyiben a szaúdi üzletemberek elképzelései maradéktalanul megvalósulnak: „akkor jövőre a kutyák is szivaroznak Kapuváron".

Az előzetes optimizmusra a két üzletember szavai mindenképpen okot adnak, hiszen nemcsak megvették a kapuvári gyárat és annak márkaneveit, hanem további fejlesztéseket terveznek.

A szaúdi üzletemberek végigjárták az egész üzemet. Vonzóak számukra a kapuvári hagyományok.

A szaúdi üzletemberek végigjárták az egész üzemet. Vonzóak számukra a kapuvári hagyományok.

– Megfelelő befektetési célországnak tekintjük Magyarországot, hiszen már az Arab- öböl országaiban is ismertek a rábaközi gyár termékei, legyen szó a baconról vagy akár a sonkáról – fogalmazott Adeeb Al-Barazi. Az üzletember korábban Spanyolországban, Brazíliában és Indiában is befektetett, ám jobbára a mezőgazdaság területén. A húsiparba Kapuváron ruháznak be először. Ehhez az arab országokban és a Távol-Keleten is nagy hírnévnek örvendő magyar hús adja az alapot. Dr. Amir Jamal Aldin megjegyezte, e térségben hatalmas piaca van például a magyar marhahúsnak. Egyelőre többek között Kanadában keresnek megfelelő húsipari technológiát, az európai országokból pedig az importmarhára is vevők lesznek.

– Első dolgunk azonban a gyár műszaki állapotának felmérése – tette hozzá.

Ennek eredménye nyomán meghatározzák a további technológiai fejlesztéseket, majd a gépsorok kiszolgálásához szükséges létszámot. Ahogy az üzletemberek hangsúlyozták, nagyban alapoznak a gyár egykori szakembergárdájára, közülük először a műszaki személyzetet szeretnék kerítésen belül látni. Ezt követően kérik meg a működéshez szükséges engedélyeket, majd indulhat a termelés is Kapuváron.

– Bízunk a magyar kormány támogató segítségében is – fogalmaztak a szaúdi üzletemberek. Kiváló kapcsolatokkal rendelkeznek hazájukban, Egyiptomban, Líbiában, Izraelben és Törökországban is. Ezen országok nagy felvevőpiacot jelentenek a majdani kapuvári termékeknek. – Úgy vélem, látva e vendégszerető országot, ottani partnereinket is további magyar befektetésekre tudjuk ösztönözni – zárta szavait Adeeb Al-Barazi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!