Rábaköz PRINT

2014.05.20. 13:56

A félszáz lakos igazi otthona lesz

Közösségépítő beruházásba kezdett a cakóházai önkormányzat. Volt iskolájukat alakítják át közösségi házzá, rövidesen a nyílászárókat cserélik ki az épületen.

Cs. Kovács Attila


A helyi önkormányzat döntése szerint közösségi házzá alakítják át az egykori iskola épületét. Első lépésként, két éve a tetőzetet újították fel, rövidesen az ablakokat cserélik ki. Mint hitel nélkül gazdálkodó településre a Belügyminisztériumtól érkezett támogatás.
Csepi Éva polgármester elmondta: másfél millió forintot kaptak az államtól.

– Régi tervünk, hogy hasznosítjuk iskolánkat. Mivel mindig a közösséget szolgálta az épület, úgy határoztunk, hogy ezután is így lesz. Közösségi házat hozunk létre benne, ahol például megtarthatjuk különböző rendezvényeinket. Arra is gondolunk, hogy a helyi fiatalok is jó hasznát veszik – fogalmazott Csepi Éva.

Az egykori iskolából közösségi ház lesz Cakóházán. A helyi hagyomány szerint az előtte álló tölgyfát annak idején Erzsébet királyné (1837–1898) ültette, a falubeliek büszkék és vigyáznak is rá.

Az egykori iskolából közösségi ház lesz Cakóházán. A helyi hagyomány szerint az előtte álló tölgyfát annak idején Erzsébet királyné (1837–1898) ültette, a falubeliek büszkék és vigyáznak is rá.
Az önkormányzat kért már árajánlatot, fel is mérték az épületet, várhatóan nyár közepére építik be az új nyílászárókat. A fejlesztést szeretnék folytatni. A polgármester megjegyezte: önerőből persze mindez nem megy, ezért megfelelő pályázati kiírásokra számítanak. A másfél millió forintos támogatásból még futotta Cakóházán fűnyírós kistraktorra és különböző parkgondozó eszközökre is. Nagy ugyanis a zöldterület a községben.

Cakóháza vezetése mindig odafigyelt arra, hogy a közösséget, a helyiek összetartását erősítse. Ezt a célt szolgálják rendezvényeik is. Most a gyereknapra készülnek.

– Az alkalom is fontos persze, de a lényeg, hogy együtt legyünk. Alig ötvenen vagyunk, és ilyenkor mindenki részt vesz az ünnepségen. Családias hangulatban telik ilyenkor az idő, mi pedig azon leszünk, hogy tizenegy gyermekünkben tudatosuljon, Cakóháza az otthonuk, ahol mindig számíthatnak a másikra – jelentette ki Csepi Éva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!