Rábaköz PRINT

2014.04.25. 11:54

Megszűnhet a belvízveszély Csornán

Kisházasi-dűlő: tavaly csak a homokzsákok védték meg a családi házakat.

Cs. Kovács Attila

Az önkormányzat támogatással és saját erőből oldja meg Kisperjésen és a Kisházasi-dűlőben a csapadékvíz elvezetését. Tavaly tavasszal sok gondot okozott a belvíz ezeken a területeken.

Csorna belvíz által egyik legveszélyeztetettebb területe a kisperjési városrész, illetve a Kisházasi-dűlő. Tavaly tavasszal csak az önkéntes tűzoltók közreműködésével sikerült megvédeni ott a lakóházakat, de a kertek így is víz alatt álltak. Az önkormányzat most elvégezteti a legszükségesebb munkákat, hogy ne fordulhasson elő még egyszer az egy évvel ezelőttihez hasonló helyzet.

A város a Belügyminisztérium vis maior pályázatán nyert 2,6 millió forintot a megelőzéshez. A beruházás azonban 9,2 millióba kerül, a különbözetet a költségvetésből biztosítja a képviselő-testület. Minderről szerdai, rendkívüli ülésükön döntöttek az elöljárók. Turi György polgármester elmondta: a károk helyreállítására, illetve a megelőzésre fordítják a pénzt. Az árkok kialakításával elhárulna a veszély a Gorkij utcában és a Kisházasi-dűlőben.
– Mindkét városrészben komoly problémákat okozott a belvíz tavaly márciusban és áprilisban – emlékeztetett Turi György. – Az önkéntes tűzoltók segítségével, homokzsákok kihelyezésével tudtuk csak menteni a lakóházakat. Az árkok mélyítése nem elég, hiszen azzal csak pangó vizet hoznánk létre. Az elvezetés nagyon fontos tehát, a tervek szerint az úgynevezett vasútárok lenne erre a célra megfelelő. A vasúttársaság hozzájárult ehhez.

Tavaly tavasszal a homokzsákok mentették meg a családi házakat a Gorkij utcában. Fotó: Kisalföld-archívum

Tavaly tavasszal a homokzsákok mentették meg a családi házakat a Gorkij utcában. Fotó: Kisalföld-archívum

Mint kiderült, a belügyminisztériumi pályázat szerint a munkákat idén július 31-ig kell elvégezni.

Az érintett utcákban élők nagyon várják, hogy megoldódjon a probléma, hiszen rendre gondot okoz nekik a sok csapadék. Csillag András ugyan már nem Kisperjésen lakik, de szülei igen.

– A víz gyakran az árokkal egy szintben áll, nagyobb esőzések idején ki is önt. A házak vizesednek, hiszen a járdák is úsznak. A tavaly tavasz jó példa volt rá, hogy milyen helyzetek alakulhatnak ki. Nem sok híja volt, hogy a küszöbön a házakba is bemenjen a víz. Tényleg csak a homokzsákoknak volt köszönhető, hogy megmenekültek az otthonok. Az, hogy a kert úszik, szintén gond, de közel sem akkora, mint amikor az épületek vannak veszélyben. Örülünk neki, ha az önkormányzatnak sikerül rendet tennie és a vízelvezetést biztosítani tudja a beruházás – fogalmazott a Kisalföld érdeklődésére Csillag András.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!