Kisalföld logö

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Győr-Moson-Sopron megyei programok

Húsvéti készülődés az Esterházyaknál: vásár Fraknón, koncert Kismartonban

Esterházy-kastély, Eisenstadt (Kismarton)

Sopron, Eisenstadt, Esterházyplatz 5.

Időpont:  2019. 04. 13. – 2019. 04. 20.

Április 13-14. - színes húsvéti vásár fogadja a Fraknói várába látogatókat, mindkét nap 10.00 - 18.00 óra között. Április 18-20. - A kismartoni Esterházy-kastély minden nap 14-től 17 óráig színes, izgalmas húsvéti családi vezetés.

Április 13-14.:kézműves portékák, húsvéti dekorációk és kulináris finomságok között válogatni a vár történelmi pincehelyiségeiben. Markus Pribila segítségével szombat és vasárnap 13 órakor azt is megtudhatjuk, hogyan kelesztik, sütik a fánkokat a helyi pékségekben, vagy hogyan működik egy automata lekvártöltő. Szombaton 14.30 órai kezdettel a vadvirágkoszorúk kötési technikáit sajátíthatják el az érdeklődők.

Vasárnap 11.00 órakor a látogatók beavatást nyerhetnek a tavaszi gyógy- és vadnövények világába, majd meg is kóstolhatják  a belőlük készített különféle szendvicskrémeket, 14.00 órakor pedig azt tudhatják meg, hogyankényeztethetik bőrüket a gyógy- és vadnövények segítségével. A vásárra a belépés ingyenes, a kiállítás térképe a résztvevőkkel csatolva.

gyerekeket mindkét nap 10.00-től 17.00 óráig kreatív kézműves foglalkozás és állatsimogató várja, 12.30 és 15.15 órakor pedig indul a nagy tojáskeresés a várban, amelyre a várat védő krokodil alatt várjuk őket.

 

Április 13-án, szombat este 19:30 órai kezdettel Húsvét Haydnnal címmel ad koncertet Nicolas Altstaedt vezényletével a Haydn Filharmónia a kismartoni  Esterházy-kastély Haydn Termében.

A Virágvasánap előtti estén új zenei-spirituális hagyománnyal gazdagítja Nicolas Altstaedt és a Haydn Filharmónia a Nagyhét és a Húsvét időszakát: Haydn remekműve, a Krisztus utolsó hét szava a keresztfán szólal meg előadásukban, amelyet a szerző a spanyol Cadíz egyik templomának írt. ,,Bizonyosan az egyik legnehezebb feladat volt", írja Haydn barátja, Griesinger, ,,szöveg nélkül, szabadon szárnyaló fantáziával hét Adagio-t egymásra építeni, amelyek nem merítik ki a hallgatót, hanem minden érzékét felébresztik, s amelyek a haldokló Megváltó által kimondott szavak értelmét erősítik fel.  Haydn ezt a darabját többször is az egyik legsikerültebbként említette." Haydn mellett a brit zeneszerző, John Tavener The Protecting Veil című művét adják elő a zenekar. A komponista szellemi inspirációjú, felemelő darabjai nagy rajongótáborral rendelkeznek: a mű a Haydn-darabhoz hasonló felépítésű, és a bizánci egyházi zene stílusában mutatja be Mária szépségét és erejét a gyönge világ felett.

Műsoron: John Tavener: The Protecting Veil, Joseph Haydn: Krisztus utolsó hét szava a keresztfán, Hob. XX/1, vonósnégyes változat, vezényel és szólót játszik (cselló): Nicolas Altstaedt

Április 18-20. - A kismartoni Esterházy-kastély minden nap 14-től 17 óráig színes, izgalmas húsvéti családi vezetést kínál a kastélyban, a gyerekeket ezen kívül kézműves foglalkozással éspónilovaglással várják.

Ossza meg ismerőseivel!