Kisalföld logö

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -5°C | 0°C Még több cikk.

Ingyenes tárlatok a műemléki világnapon

Országszerte több mint 250 műemlék, kiállítóhely, múzeum látogatható díjmentesen április 18-án, a műemléki világnapon, amelyen először várják országos rendezvénysorozattal a nagyközönséget; a program a rejtett kincsek jegyében zajlik majd.
Budapesten az ókortól az ötvenes évekig minden történeti korszakból látogatható műemlék: vezetéssel és előadással várja a közönséget az Aquincumi Múzeum, megnyitja kapuit a budai Várban található Királyi Borház és Pincemúzeum, valamint a Budapesti Történeti Múzeum, de a világnapon ingyen tekinthető meg a Kiscelli Múzeum és a Néprajzi Múzeum is. A számos művésznek, politikusnak, tudósnak végső nyughelyet adó Fiumei úti nemzeti sírkertben kétóránként indítanak vezetést, míg a Testnevelési és Sportmúzeum munkatársai vezetéses sétával és archív filmek vetítésével várják a látogatókat a Puskás Ferenc Stadionban és a Szoborparkban.

A szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeum szombaton délelőtt tíz órakor ingyenes tárlatvezetéssel várja az érdeklődőket. A látogatókat az Örökségünk: Tolna megye évszázadai című kiállításon kalauzolják végig, de megtekinthető a múzeumban az őskortól a honfoglalásig ívelő régészeti, a múlt század eleji Szekszárdot bemutató tárlat, valamint a Magyar Nemzeti Galéria Térbe zárt pillanatok című vándorkiállítása is. Pécsett a műemléki világnapon keleti időutazásra invitálja a látogatókat a jelenleg felújítás alatt álló Jakováli Hasszán pasa dzsámija, míg 100-200 évvel ezelőtti hangulatot áraszt a baranyai Palkonyán az 53 ódon présházból és borospincéből álló pincesor és a Batthyány család építette katolikus körtemplom.

Zengővárkonyban a Tájház, Magyaregregy közelében a Máré vára, Magyarlukafán pedig a Néprajzi Műhely és bemutatók várják az országjárókat. Fejér megyében a szervezők elsősorban a térség "rejtett kincseire", a kisebb, de jelentős műemléki értékeket hordozó épületekre akarták felhívni a figyelmet, de megnyitja kapuit a látogatók előtt a térség két kastélya, a Pollack Mihály tervei alapján 1810-1815 között, klasszicista stílusban épült dégi Festetics-kastély és a XIX. század második felében, angol Tudor-stílusban épült nádasdladányi Nádasdy-kastély is.

Ingyenesen várja a látogatókat a móri Bormúzeum, az egykori zsellérek életébe bepillantást engedő sukorói Néprajzi Ház és a környező községek jellegzetes bútorait, textiljeit, egykori paraszti használati tárgyait bemutató fülei Sárréti Tájház is.

Borsodban az Aggteleki Nemzeti Parkban és környékén jó néhány település és több tucat műemlék várja szombaton ingyenesen az érdeklődőket: Aggteleken és Jósvafőn falusétára, Gömörszőlősön és Szögligeten népi műemléképületekbe invitálják a látogatókat. A Sajó és a Bódva mentén szintén különleges műemlékek, Edelényben például a L’Huillier-Coburg-kastély, valamint a Borsodi Tájház és földvár, Szendrőben a vár romja és a Kékfestőház Múzeum, Rudabányán pedig a Megyei Bányászattörténeti Múzeum szerepel a kínálatban. Szerencstől a Zemplén vidékén át a Tokaj-Eperjesi-hegység területén a Tokaji Múzeumot, a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeumot, a széphalmi Kazinczy Emlékcsarnokot, a Füzéri-várat és Tájházat, a füzérradványi Károlyi-kastélyt, Komlóskán a Ruszin Tájházat és Boldogkőváralján a várat nézhetik meg az érdeklődők.

Csongrád megyében Szentes és Szegvár rejtett kincseiből tekinthet meg néhányat szombaton díjmentesen a közönség: Szentesen megnyílik a napfénytetős fotóműhely, a Fridrich Fényírda, a város egyik első téglaháza, a Péter Pál polgárház, valamint az egykori múzeum épülete, Szegváron pedig ellátogathatnak a kíváncsiak a szélmalomba és a felújított Falumúzeumba is, ahol Kossuth Lajos személyes tárgyait bemutató új tárlat nyílik a műemléki világnapon. Békés megyében a Barangolás egy klasszicista kúriában a pincétől a padlásig című program keretében bejárható lesz a békéscsabai Munkácsy Mihály Emlékház, de a Diáktanya épületét, a 140 éve épült nádfedeles népi lakóházat is ingyenesen nézhetik meg az érdeklődők.

Mezőhegyes is megmutatja építészeti remekeit, köztük a hajdani Császári Királyi Ménesbirtok hét műemléképületét, valamint az 1885-ben épített Centrál Éttermet, amely az ország egyetlen megmaradt fagerendavázas szállodája, valamint a helytörténeti gyűjteményeknek otthont adó volt Emberkórodát, az egykori Csanád vármegye legelső kórházát.

A műemléki világnapon megnyitják a Győr-Moson-Sopron megyei Mihályiban található, felújítás alatt álló Dőry-kastélyt és bemutatják a patinás épület megszépült részeit az érdeklődőknek. A kastély földszintjén elkészült a látogatói fogadóterem és megújult két kiállítóterem is, ahol a kastélytörténeti és helytörténeti anyagok mellett a Nyugat-Dunántúl tavalyi műemlékvédelmi munkáival is megismerkedhetnek a látogatók. Az emeleten is több helyiséget megnyitnak, köztük a Erzsébet-termet, amelynek igazi különlegessége fagerendás mennyezete és a XVIII. század elejéről való mestergerendája. A műemléki világnapot az UNESCO nemzetközi műemlékvédelmi szervezete, az ICOMOS kezdeményezésére 1984 óta ünneplik világszerte. Április 18-án különböző rendezvényeken hívják fel a figyelmet a műemlékekre, elsősorban azokra, amelyek megmentéséhez segítségre van szükség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tavasz van, süt a nap: ma 11 Celsius fok is lehet

Kedden lesz a legmelegebb, de hetekig tavaszias idő lesz, sok esővel. Elmúlt a szmogveszély. Tovább olvasom