Támogatott tartalom

2021.06.19. 06:38

Vasárnap avatják fel a Győr-keresztet Győrben

Vasárnap délután a győri városháza mellett felavatják azt a hálaadó emlékoszlopot, mely a Raaber Kreuzokra emlékeztet. Ezekkel a főleg Ausztriában, 1598 óta ma is megtalálható Győr-keresztekkel köszönte meg Európa Győrnek a vár visszafoglalását a töröktől. A történelmi haditettel a város jelentősen hozzájárult Európa identitásának megőrzéséhez.

A városháza mellett már áll az impozáns méretű szobor, amelynek avatását és megáldását vasárnap tartják.

Az új haditalálmány, a petárda létrejötte is közrejátszott abban, hogy a győri hadvezérek mielőbb előkészítették a vár visszafoglalását. 1598-ban az országgyűlés magasabb adókat vetett ki, és a bevételeket már a vár visszaszerzésére szánták. Március 28-ra virradóra Schwarzenberg és Pálffy Miklós csapatai egy cseles ostrommal megtámadták, majd visszafoglalták a várat. Az emlékoszlopon az európai történelemnek e két kiemelkedő hadvezérét is megörökítették.

A városháza mellett már áll az impozáns méretű szobor, amelynek avatását és megáldását vasárnap tartják.

Győr visszafoglalását egész Európa ünnepelte, hiszen még Bécs előtt megállították a hódító csapatokat. Tiszteletünkre II. Rudolf császár rendeletben írta elő a hálaadó keresztek felállítását, amelyek közül csak Alsó-Ausztriában most is 31 őrzi a haditett emlékét. Vasárnap Győrben is felavatják a már felállított keresztekre emlékeztető szobrot, emlékoszlopot, hiszen – ahogy prof. dr. Dézsi Csaba András polgármester megfogalmazta – fontos, hogy mi is kifejezzük hálánkat azoknak az elődeinknek, akik visszaszerezték Győr várát és városát.

Komoly nemzetközi – kulturális, vallási – jelentősége volt Európa hagyományos értékeinek megőrzésében, hogy Győr megállította a török csapatokat, így a kontinens nem veszítette el identitását – foglalta össze a haditett hosszú távú eredményét a polgármester. Hozzátette: Győr polgársága azóta is büszke a történelmi cselekedetre, ami köré legendát is szőtt, a megszólaló vaskakas történetét.

Prof. dr. Dézsi Csaba András is már polgármesterként ismerte meg a kordokumentumokat s a kereszteket Ausztriában. Egy szakértő csapattal felderítették és meglátogatták a helyszíneket, fényképezték, filmezték a kereszteket és beszélgettek a helybeliekkel.

A Győr-kereszt szobor oszlopfője felett a világot jelképező gömb, a félhold, a kettős kereszt kapott helyet, melyek tetején a bronz vaskakas áll.

A helyszíni látogatás, a dokumentumok alapján prof. dr. Dézsi Csaba András könyvet ír a keresztekről, állításuk történelmi körülményeiről, a győri vár visszafoglalásának európai jelentőségéről.

– Ha a törökök eljutottak volna Bécsig, Európa valószínűleg elveszítette volna identitását, keresztény értékrendjét. Sajnos ma is látok az önkéntes önfeladás irányába ható európai tendenciákat. Ez pedig fölveti a korábbi tragédiák megismétlődésének lehetőségét is – hívta fel a figyelmet a veszélyre a polgármester.

A Lebó Ferenc Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész által alkotott, impozáns méretű győri szobor oszlopfőjére a Hálaadó Krisztus alakja, valamint a győri címerben is látható Szent István diakónus, két oldalára pedig a győztes hadvezérek kerültek fel. Az oszlopfő felett a világot jelképező gömb, a félhold, a kettős kereszt kapott helyet, ezek tetején pedig a bronz vaskakas áll.

Az avatóünnepségen beszédet mond Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és prof. dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere, Simon Róbert Balázs és Kara Ákos ország- gyűlési képviselők. Ezt követően az egyházak képviselői felszentelik az emlékoszlopot.

A cikk Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával készült.

 

Címkék#Győr

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában