Válságkezelő csomagokkal segít a Hiventures a kkv-knak, startupoknak

Általános érvényű, mély válság a mostani, amelyben az időzítés a legkritikusabb, vagyis az, hogy váratlanul, gyorsan érkezett, szemben a 2008-as krízissel, amikor nem egyik napról a másikra történt mély zuhanás a gazdaságokban. Egyszerre kapott sokkot a kínálati és a keresleti oldal – fejtette ki a Mediaworksnek Mikesy Álmos, az MFB-csoporthoz tartozó Hiventures vezérigazgató-helyettese, aki a gyors zuhanás után már az idén tempós növekedésre számít, mivel nem látszódnak mély törésre utaló jelek a reálgazdaságban, világszinten sem. Ehhez nyújt segítséget a Hiventures három kríziskezelő csomagja, amelyek startupoknak és kkv-nak kínálnak átmeneti megoldást a sikeres folytatás érdekében.

 

Mikesy Álmos, Hiventures vezérigazgató-helyettes

– Akinek tőkeerős partnere van, mint amilyen a Hiventures is, az mindig előnyben van, hiszen a hatékony szakmai döntésekhez, a válságidőszak átvészeléséhez megfelelő forrással rendelkezik, és finanszírozási okokból nem kényszerül olyan döntések meghozatalára, amelyek egyébként a vállalkozás hátrányára válhatnak – mondta Mikesy Álmos vezérigazgató-helyettes annak kapcsán, hogy az alapkezelő jelentős szerepet vállalt az MFB-csoport összehangolt gazdaságélénkítő programjában.

Felidézte: márciusban azzal szembesültek, hogy a koronavírus-járvány következtében mély válság bontakozhat ki. Az MFB-csoport és a Hiventures időben felismerte, hogy a cégek likviditási és egyéb problémáinak kiküszöbölésére azonnali, célzott állami segítségnyújtás szükséges. Ezért a hagyományosan működő kkv-k és az innovatív startupok igényei alapján új finanszírozási módokat kerestek, amelyek segíthetnek a válsággal hátrányosan érintett vállalkozásokon.

– Olyan cégek fordulhatnak hozzánk támogatásért a már meglévő programjaink folytatása mellett, amelyek nem rendelkeznek elegendő tartalékkal, hogy a visszaeső bevételek mellett is fenn tudják tartani a működésüket, viszont a bankoktól ebben a helyzetükben nem számíthatnak segítségre – mondta Mikesy Álmos, megjegyezve, hogy az elmúlt három évben közel háromszáz céget finanszíroztak, ami naprakész információkkal is jár a válság hatásairól.

– Kiegészítő programként indítottuk a startupmentő programunkat, amely alapvetően azt segíti, hogy ezt a remélhetőleg csak néhány hónapos gazdasági válságot, az azzal járó likviditási problémát egy gyors segítséggel meg lehessen oldani – mondta. – Ez nem normatív támogatás, amely minden bajba jutott cégnek jár, hanem minden esetben megvizsgáljuk az adott vállalkozást üzleti szempontból, és azokat támogatjuk, amelyek a válság előtti számaik alapján, illetve az adott piac várható alakulása szerint képesek lesznek visszaállni, megvalósítani innovatív fejlesztéseiket – emelte ki a vezérigazgató-helyettes. Jelezte: nagy az érdeklődés a startupmentő program iránt, amelyben az alapvetően kockázatkerülővé vált befektetői piacon jellemző hat–tizenkét hónapos döntéshozatali időszakkal szemben szokatlanul gyors, akár 30 munkanapos folyamatot ígér.

Kifejtette: a startupokra gyakorolt válsághatás többféle lehet, hiszen különböző fázisú cégek vannak ezen a piacon. Van olyan, amelyik még csak fejleszti a termékét, vagyis az alapítói és befektetői forrásokból él, és így kevésbé érinti a válság, mint azt, amelyik már aktívan jelen van a piacon. Utóbbi kereslet-visszaesést szenved el, míg az innovatív jellegű, illetve a speciális működésű vállalkozásoknak kevésbé okozhat gondot az átállás, sőt, sok esetben megtalálják a válság adta kedvező lehetőségeket.

– Mindössze akár 30 munkanap alatt folyósítunk a jelentkezést követően, ez idő alatt nagyobb esély van talpon maradni. Feltétel, hogy a honlapunkon szereplő kritériumoknak pontosan megfeleljen a programra jelentkező cég, mert a feltételek nem tárgyalhatók. A jelentkező egy egyszerű üzleti és pénzügyi terv alapján mutatja be elképzeléseit, egyúttal biztosítja a jogi, szakmai, pénzügyi átvilágításhoz szükséges iratokat, ezek beküldése után indul a 30 munkanapos vállalási idő – ismertette Mikesy Álmos. A jelentkező cégeket szakértői csapat bírálja el, és azokat az életképes cégeket választják ki támogatási célokra, amelyek nemcsak konjunktúra idején, hanem normál időszakban is sikeresek tudnak lenni. A Hiventures programja amiatt is népszerű, mert szabadabb mozgást biztosít a támogatottaknak, mint egy banki hitel vagy egy pályázat.

A Hiventures mentőcsomagja összesen 71 milliárd forint keretösszeggel jelent meg, ebből 30 milliárd forint a startupoké, amiből részben tőkét, részben tagi kölcsönt nyújtanak, ezért 1 százalékos tulajdonrészt szereznek a cégben. Emellett 41 milliárd forint a kkv-k támogatására szóló csomag alapja, de mint az alapkezelő képviselője jelezte: összességében elegendő forrás áll rendelkezésre, nem várható, hogy kimerül a támogatási keret.

– Létezik egy gyors reagálást jelentő kkv-mentő programunk is, amelyben olyan sikeres vállalkozásokat igyekszünk megmenteni, amelyek az előző években nyereséget termeltek, de most bajba kerültek – folytatta Mikesy Álmos. Részükre egy maximum 250 millió forintos, likviditási célú segítséget kínálnak, zárt konstrukcióban, ugyancsak akár 30 munkanapos elbírálással. Ebben a programban szintén 1 százalékos tulajdonrészt kérnek a tőkeinjekcióért, erre a kkv-nak visszavásárlási opciója van, amely hét éven át érvényes. A Hiventures pedig eladási opcióval rendelkezik ebben a konstrukcióban, vagyis hét év után eladhatják a részesedésüket, illetve a tagikölcsön-tartozást az alapítóknak, azaz a tulajdonostársaknak. Megtudtuk, hogy a kkv-k esetében nagyon változatos az a kör, ahonnan érdeklődnek a rájuk szabott mentőprogram iránt, a turizmustól, vendéglátástól kezdve az irodaházakig, a gyártó és szolgáltató cégekig sokan jelentkeztek már.

Szintén nagy az érdeklődés a harmadik konstrukció iránt, amely egy új, 150 milliárd forintos tőkealap, ennek felállítása most zajlik Krízis I. Tőkelap néven, és amely július elsejétől már finanszírozni tud nagyobb, egyedi konstrukciókat, 500 milliótól maximum 15 milliárd forint erejéig.

– Ebből a jövőt, a válság utáni időszakot szeretnénk megtámogatni a gyors segítséget jelentő másik két csomagunk mellett – jelezte a szakember.

Az egyik fő iránya ennek a támogatásnak a restrukturálás vagy reorganizáció. Ennek keretében a már pénzügyi gondokkal küzdő, a működés újjászervezése előtt álló nagyobb cégek számára nyújtanak tőkeági finanszírozást, amelyet nem kell azonnal törleszteni, ezért a lehetőség átmeneti levegőhöz juttatja a vezetést. Ez idő alatt átgondolhatják a működést, hogy az értéket képviselő cég ne menjen csődbe, az ott dolgozók ne veszítsék el az állásukat. Ezt a programot olyan vállalatoknak ajánlják, ahol folyamatosan magas likviditási tőkére van szükség, és nem rendelkeznek ehhez kellő tartalékkal, vagy korábban nagyobb adósságot halmoztak fel abból, hogy az előző évek gazdasági növekedése alatt befektettek, így azonban már nem alkalmasak a banki hitelezésre.

Mikesy Álmos sorolta: a második irányzat az akvizíciós vagy tranzakciós cél. A válság során már látszik, hogy rengeteg cég válik eladóvá, olyanok is, amelyekben értékes eszközök vagy tudás, értékes szabadalom vagy munkaerő van – ezeket érdemes lehet felvásárolni. Ezt külföldön is így gondolják: már a válság elején megjelentek felvásárlási szándékkal a határon túli befektetők, ám a Hiventures azt támogatja, hogy a bedőlő cégeket elsősorban magyar vállalatok tudják felvásárolni, és azok hazai kézben maradjanak.

– Ehhez nyújtunk tőkeági segítséget, akár belföldön vagy külföldön történő felvásárlás esetén. Többen ezt a lehetőséget például a turizmusban vagy az iroda- és ingatlanpiacon tervezett akvizíciókhoz igényelnék – jelezte a Hiventures képviselője. A harmadik irány pedig a fejlesztések, beruházások támogatása, ez a támogatási forma megjelenhet akár az e-kereskedelemben a logisztikai bázis bővítése, telephelyek, csarnokok építése céljából.

www.valsagcsomagok.hiventures.hu

(x)

Elítélték az álhírek gyártásával nyerészkedő kattintásvadászt
Közveszéllyel fenyegetés bűntette miatt 10 hónap, 1 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztett börtönre és 390 ezer forint pénzbüntetésre ítélték a vádlottat.
Koronavírus – Egy fertőzött munkást találtak Ravazd közelében
A ravazdi Likipusztán egyik ukrán állampolgárságú lakó tesztje lett pozitív.
Látogatói piknikkel ünnepel az idén ötvenéves Sóstói Múzeumfalu
Kelet-Magyarország legnagyobb szabadtéri néprajzi múzeuma a 19. század végi szegény- és középparaszti, valamint kisnemesi életformáját mutatja be.
Márton Gábor: ebbe mindenképpen bele kellett vágni
A Fehérvár FC elvárásai nem kisebbek felém, mint elődeimnél – mondta a Vidi frissen kinevezett edzője.
Gyász
,,A szeretet, mely eddig ragyogott és fénylett, most fényes csillag lett az éjszakai égen. Megtalálta párját, hogy együtt ragyogjon nekünk, gyermekeinek utat mutasson. Fájdalommal megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Szeretett Édesanyánk, Anyósunk, Nagymamánk, Dédink és Rokonunk, KÖKÉNY SÁNDORNÉ szül. Schmidt Ágnes életének 90. évében hosszan tartó betegségben elhunyt. Temetése 2020. július 10-én, pénteken 13 órakor lesz a mosoni temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
,,Amikor Isten látta, hogy az út túl hosszú, a domb túl meredek, a lélegzés túl nehéz lett, átölelt és mondta: gyere haza! Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ÖZV. MAJOR IMRÉNÉ szül. Nagy Ilona csornai lakos életének 93. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. július 13-án 15 órakor lesz a csornai Szent Antal-temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útján elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Gyászoló család
,,Búcsúztam volna tőletek, de erőm nem engedett, így búcsú nélkül szívetekben tovább élhetek. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KOLOSZÁR ISTVÁN életének 85. évében váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2020. július 10-én, pénteken 17 órakor lesz az undi temetőben. Előtte, 16.15 órakor engesztelő szentmisét mondatunk lelki üdvéért a helyi templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban velünk éreznek. Gyászoló család
,,Most, hogy aludni lefekszem, kérem az Urat, őrizze a lelkem. Ha ezt a világot ma éjjel elhagyom, lelkemet, Uram, a kezedbe adom. Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Szeretett Édesanyánk, Anyósunk, Nagymamánk, Dédmamánk és Rokonunk, ID. MÁTYUS ANDRÁSNÉ szül. Rajos Ilona életének 89. évében csendesen elhunyt. Temetése 2020. július 10-én, pénteken 17 órakor lesz Ásványrárón az ásványi temetőben. Előtte, 16.15 órakor engesztelő szentmise lesz a lelki üdvéért az ásványi templomban. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, sírjára a kegyelet virágait elhelyezik, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló szerettei
,,Nem az a fájdalom, amelytől könnyes a szem, hanem amit a szívünkben hordunk némán, csendesen. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesanyám, anyósom, nagymamánk, NAGY RUDOLFNÉ szül. Pulai Terézia életének 88. évében váratlanul elhunyt. Temetése 2020. július 13-án 15 órakor lesz a győr-szabadhegyi, Templom utcai temetőben. Előtte, 14 órakor engesztelő szentmise lesz a győri Szent Imre-templomban. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Szeretetben, fájdalomban szíve holttá fáradt, édes Jézus, adj nyugalmat Édes Jó Anyánknak! Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága jó édesanyánk, nagymamánk, dédimamánk, anyósunk, testvérem és rokonunk, HORVÁTH JÁNOSNÉ szül. Lurvig Mária Mici néni életének 91. évében csendesen elhunyt. Temetése 2020. július 13-án, hétfőn 16 órakor lesz a magyarkimlei temetőben. Előtte, 15.15 órakor engesztelő szentmisét tartunk a magyarkimlei templomban. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A körülményekre való tekintettel a részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Drága halottunk, BŐSZE TAMÁSNÉ szül. Koller Mária 2020. június 27-én megtért a Teremtőjéhez. Július 4-én helyeztük örök nyugvóhelyére. Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a temetésén részt vettek, a gyászunkban osztoztak. Köszönettel és tisztelettel: Bősze Tamás és családja.
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy STRÓBL ISTVÁNNÉ szül. Molnár Johanna életének 72. évében elhunyt. Temetése július 10-én, pénteken 15 órakor lesz Mosonmagyaróváron a Feketeerdei úti új temetőben. Köszönetet mondunk dr. Bodnár Mária főorvos asszonynak, a KESZI dolgozóinak az áldozatos munkájukért, és mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy RÁCZ GYÖRGYNÉ szül. Kiss Edit a Kisalföld Volán nyugdíjasa életének 66. évében, hosszan tartó betegség után csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2020. július 13-án, hétfőn 14 órakor lesz a győr-nádorvárosi köztemető új ravatalozójában. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Fájó szívvel és soha el nem múló szeretettel emlékezünk id. ÁRVAI ISTVÁN halálának 2. évfordulójára. ,,Szív sajog, a fájdalom nő, nem hoz enyhülést a múló idő. Évre év jön, az idő elröpül tova, de mi Téged nem feledünk el soha. Emléked szívünkben örökké él! Szerető gyermekeid és családjuk
Soha el nem múló fájdalommal emlékezünk, NÉMETH ZOLTÁN SÁNDOR agrármérnök halálának 2. évfordulóján! E szomorú napon nélküled maradtunk. Napi könnyeink sohasem múlnak, örökké hiányozni fogsz. Feleséged, fiaid, édesanyád
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy SZÁKOVITS JÓZSEFNÉ szül. Völcsey Erzsébet életének 80. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2020. július 10-én, pénteken 15 órakor a soproni Szent György-templomban lesz. Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS Köszönetet mondunk mindazoknak, akik BORS RUDOLF DEZSŐT elkísérték utolsó útjára, vagy részvétüket bármilyen formában kifejezték. Gyászoló család
Fájó szívvel emlékezünk ZSIRAI ÁRPÁD halálának 1. évfordulójára. Lám ennyi az élet, gondoltad-e? Egy pillanat és mindennek vége! Szólni nem tudtál, hogy indulsz a messzeségbe, maradt a nagy bánat, egy csendes sírhalom, szerető szívekben örök gyász és fájdalom. Fájdalmat leírni nem lehet, csak letörölni az érted hulló könnyeket. Szerető édesanyád, öcséd Tivadar, lányod és kisunokád.
Fájó szívvel emlékezünk, PANKOVICS SÁNDOR halálának 4. évfordulójára Egy váratlan percben életed véget ért, búcsúzni sem tudtál, nem volt hozzá erőd. Számunkra Te sosem leszel halott, örökké élni fogsz, mint a csillagok. Nővéred: Mária, bátyád: József és Lackó.