pr-cikk

2021.01.02. 00:01

Szúnyogirtás házilag, avagy így védekezzünk

Szinte nincs is olyan ember, akit ne csípett volna meg szúnyog. Ezt a kellemetlen rovart mindenki ismeri, és ahogy beköszönt a nyári időszak, védekezünk is ellene több-kevesebb sikerrel.

A 2019. szabályosan a szúnyogok éve volt, mivel sokkal több volt belőlük, mint az előtte lévő években bármikor. Természetesen a szúnyogirtás országosan zajlik, ugyanakkor mi is sokat tehetünk, hogy ezektől a bosszantó rovaroktól megkíméljük magunkat, hiszen senki sem szereti, ha a nyugodt éjszakai pihenését zümmögés vagy kellemetlen viszketés zavarja meg.

Természetesen legtöbben a boltokban kapható vegyszerekhez nyúlnak, és a hagyományos spray-s kiviteltől a konnektorba dugható darabokig mindent beszereznek, és bíznak benne, hogy működni fog. Vannak azonban vegyszermentes megoldások is, melyek nemcsak azért jók, mert természetesek, hanem mert hatékonyak is.

Mivel a környezetvédelem egyre nagyobb hangsúlyt kap, és az országos szintű védekezésben is inkább ebbe az irányba mennek el a szakemberek, érdemes nekünk is tenni velük egy próbát.

Megelőző módszerek, hogy szúnyoglárvák ki se kelhessenek

Amikor támadnak a szúnyogok, senki sem szeret kint lenni a szabadban, pedig a nyári melegekben milyen jó is a friss levegőn pihenni és kikapcsolódni. Hogy ne kelljen lemondanunk a szabadban töltött órákról, fordítsunk egy kis figyelmet a megelőzésre. Mivel a szúnyogok szaporodásához nélkülözhetetlen a pangó víz, így célszerű ezeket megszüntetni.

De miről is van szó? A kertünkben lévő pangó vizes területeket kell megszüntetnünk, hogy a szúnyoglárvák kikelését megakadályozzuk. Ne hanyagoljuk el az ereszek és az árkok tisztítást, mert egy esősebb időszak után könnyen megülhet bennük a víz.

A szúnyogok pedig megfelelő körülmények között akár egy hét alatt is kifejlődhetnek, így nem érdemes halogatni az ilyen munkákat. A homokozóban lévő kis vödörben se maradjon víz, és ha már nem használjuk a kerti medencét, ezt is érdemes leereszteni.

Sokan tartanak a kertben esővízgyűjtő hordót, mely nagyon hasznos tud lenni, viszont a hálózásáról sem szabad megfeledkezni, mert az ilyen gyűjtők is tökéletes helyszínt biztosítanak a szúnyoglárváknak.

Ha a megelőzéssel már elkéstünk – házi praktikák a szúnyogok ellen

Természetesen az összes szúnyog kikelését képtelenség megakadályozni, így a védekezésre sem árt gondolni. Az otthonunkat leghatékonyabban szúnyogháló használatával tudjuk megvédeni, melyből célszerű jobb minőséget választani. Mivel közismert tény, hogy a szúnyogok nem kedvelik az erős illatokat, ezzel a módszerrel is próbálkozhatunk ellenük.

A vegyszeres riasztók helyett vásároljunk egy párologtatót vagy elektromos aromadiffúzort, és pár csepp citrusos vagy levendulás illóolajat csepegtessünk bele, de használhatunk füstölőket is. Ha kint a kertben szeretnénk elkerülni a szúnyoginváziót, már léteznek kifejezetten kerti partikhoz használható füstölők és fáklyák, melyek természetes anyagokat tartalmaznak a szúnyogok elriasztására.

A kerti védekezéshez a szúnyogriasztó növények ültetése is hozzá tartozik. Ültethetünk citromfüvet vagy levendulát az ablakpárkányra vagy akár szabadföldbe is, mely nagyon hatékony ezek ellen a kellemetlen rovarok ellen. Amennyiben rágcsálóktól szeretnénk megszabadulni, ahhoz ezen a linken talál megoldást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában