PR-cikk

2021.10.18. 08:00

Sütőtökös cipót hozott az ősz

Itt van az ősz, itt van újra, s vele itt van a természet megannyi ajándéka, amelyek színesítik, izgalmasabbá teszik a család konyháját. Például a zamatos sütőtök, amely a Pedró Pékség szezonális cipójának egyik alapanyaga, s finoman egyesíti a savanykás és az édeskés ízvilágot.

Munkatársunktól

Egy-egy szép októberi napon jólesik sétálni az erdőben, kiélvezni az ősz varázsát, majd megpihenni otthon néhány finom falatra. Ez a termények betakarításának időszaka is, halmokban gyűlik a dió, a sok őszi gyümölcs, na és a sütőtök, az évszak egyik kedvenc csemegéje. Ennek finom íze ihlette meg a Pedró Pékség pékmesterét a sütőtökös cipó megalkotására, amely ötödik éve készül a Pedróban, s méltán lett a különlegességeket, új ízeket kereső vásárlók egyik kedvence.

− Ezt a szezonális kenyeret saját nevelésű kovásszal készítjük, sütőtökkel és pirított dióval dagasztjuk, végül roppanósra sütjük a kemencében. A dióíz szinte egy pluszfűszer, hozzáad az élményhez, a pirítás pedig még jobban kihozza a diószemek aromáját – mesél az ízig-vérig őszi cipóról Vajda Péter, a Pedró tulajdonosa.

A sütőtökös cipó jól szelhető, bélzetének vidám, narancssárgás színe az őszt idézi, s összességében egy szerethető eleme lehet a család étkezésének. Ráadásul sokáig puha marad, köszönhetően a szaftos sütőtöknek, amely hasonló szerepet tölt be, mint a több Pedró-termékben megtalálható burgonya.

Az ősz a sokorópátkai búcsú ideje is, amelynek keretében október második hétvégéjén idén is megrendezték a búcsúi zarándokmisét, hagyományosan az egyik helyi dombtetőn. Idén a szentmisét dr. Veres András megyés püspök mutatta be, a mise végén pedig megáldotta a búcsúi kenyeret. Ez ebben az évben a Pedró Pékség legújabb kenyere, a kétkilós Csallóközi kenyér volt, egy félbarna, de teljes kiőrlésű lisztet is tartalmazó burgonyás finomság.

A Pedró egész évben nagy hangsúlyt fektet a hagyományőrzésre, ami már a tíz üzlet bármelyikébe belépve is érezhető: a magyar paraszti miliő hangulata és tárgyai bukkannak fel mindenfelé a berendezésben. Nincs ez másként a most átadott legújabb, sokorópátkai Pedró-üzletben sem, amelyet a régi paraszti világ szellemében alakítottak ki. A helyszín nem véletlen, hiszen a dombok ölelésében megbújó település a Pedró alapítója, Vajda Péter családjának otthona, s itt áll a péküzem is.

Persze a hazafiság és a lokálpatrióta szemlélet nem csak a külsőségekben jelenik meg, hiszen a pékség számos terméke a magyar hagyományokat követve, tradicionális technológiával készül; elég csak a kedvelt kovászos kenyerekre, cipókra gondolni. A kenyerek és pékáruk készítéséhez helyi termelők alapanyagait – túrót, tojást, burgonyát, lekvárt – használják, s a Pedró-üzletekben is találkozhatunk helyi lekvárokkal, szörpökkel, tejtermékekkel, tojással, borokkal. Nemzeti jelképeink − köztük a magyar zászló is − ott vannak a Pedró minden boltjában, s a nagy „Pedró-család” minden évben megemlékezik a nemzeti ünnepeinkről – nemsokára éppen az 56-os forradalom hőseiről.

(x)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában