Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Sikeredző szállítja az eredményeket

Egy év, 13 aranyérem, eredményes versenyzők minden korosztályban - a Győri Vízügy Spartacus Evezős Klub több mint egy éve megválasztott új vezetősége teljesítette ígéretét, a magasabb színvonalú szakmai munkát.

Alig több mint egy éve választott új vezetőséget a nagymúltú vízisport-egyesület, s legfőbb ígérete a sportszakmai munka magasabb szintre emelése volt. Papp Oszkár, a klub elnöke szerint ezt már az első fél évben sikerült teljesíteni.

A legfontosabb változás a klub életében - amelynek az eredmények nagyrészt köszönhetők -, hogy sikerült leszerződtetni a 28 évig a Ferencváros csapatánál dolgozó edzőt, Kiss Lászlót, az ország egyik legjobb trénerét. Ő az egyetlen Magyarországon, aki világbajnok csapattal büszkélkedhet, s hatalmas szakmai tapasztalattal, új szemlélettel érkezett Győrbe.

– Mivel sikerült idecsábítani?
– Mint kiderült, már évtizedek óta nagy vágya volt, hogy nálunk, a vizek városában dolgozhasson, egy olyan városban, amely komoly evezős múlttal és hagyományokkal rendelkezik. Ő olyan ember, aki szereti és keresi a kihívásokat, s elég lehetőséget látott ebben a csapatban, hogy elvállalja a megbízatást.

– Mennyiben lett más az edzésmunka a klubnál?
– Konkrétumokkal nem szolgálhatok, hiszen minden eredményes trénernek egyedi, szigorúan titkos edzésterve, módszere van - gondoljunk csak az Egerszegi Krisztinát csúcsra juttató Szécsi Tamásra!

– Mi volt a kitűzött cél a klub vezetésének átvételekor?
– A versenyeredmények; a hazai sikerek mellett szeretnénk a „nemzetközi vizeken" is eredményesen teljesíteni. Gyakorlatilag a nulláról kellett indulnunk. Az evezés, bár világszerte nagy népszerűségnek örvend, nehéz és drága sportág, s nemzetközi viszonylatban hazánkban meglehetősen szűkösek a feltételek a felkészüléshez.– Az alap, azaz az "emberanyag" rendben volt, vagy azon is változatni kellett?
– Szerencsére ezen a téren nem volt gond, nagyszerű versenyzőink vannak! Ennek is köszönhető, hogy Kiss László munkája már az első fél évben beérett. Kaszás Kornél, a klub egyik büszkesége és nagy reménysége az ifjúsági EB-n ezüstérmet szerzett, s komoly eredmény Dohovics Virág ifjúsági EB-n elért 5. helyezése is. De említhetném az U-23-as korosztályban Vermes Péter és Bártfai Péter 6. VB-helyezését is, ami szintén a komoly edzésmunka eredménye. A klub versenyzői összesen 13 aranyérmet szereztek a magyar bajnokságban, ami egyedülálló siker. A mér említett Kaszás Kornél egymaga három bajnoki aranyat vihetett haza, akárcsak Szigeti Roland. Emellett az ifi férfi nyolcasunk és női nyolcasunk is aranyérmes lett, ami azért is nagy szó, mert kivételes dolog, hogy egy klub versenyzői szerezzék meg mindkét címet.

– A felnőtt versenyzők is hasonlóan eredményesek?
– Igen, a magyar bajnokságban kiválóan teljesítettek. Gyimes Krisztina például, aki 19 évesen először szállt vízre a felnőtt kategóriában - a klub 130 éves fennállása óta először - megszerezte a női egypárevezős bajnoki címet, ami számunkra történelmi pillanat volt. Egyszóval: elégedettek vagyunk az eredményeinkkel!

 

Várják az újoncokat az evezősöknél

Lassan itt a tél, erre az évre vége a nyíltvízi evezős szezonnak, állványra kerültek a hajók, ám a munka nem áll meg a Győri Vízügy Spartacus Evezős Klubnál: itt az ideje az utánpótlás-toborzásnak.

Az időjárás zordra fordulásával a győri evezősök is befejezték a nyíltvízi edzéseket, s a munka a klub belső helyiségeiben folytatódik. Az erőnléti és ergométeres edzések mellett a versenyzők az országban egyedülálló nyolc beüléses tanmedencében tarthatják formában magukat,
Most van itt az ideje az utánpótlás-toborzásnak, hiszen új tehetségekre, lelkes klubtagokra a győri evezős egyesületnek is szüksége van. Olyan lányokat és fiúkat várnak, akik elmúltak 11 évesek, és kedvet éreznek ehhez a gyönyörű vízisporthoz. Az újoncok remek körülmények között – például a már említett tanmedencében – sajátíthatják el az evezés alapvető technikáját és fogásait, kiváló edzők irányítása mellett. Így tavasszal, a vízisport-szezon kezdetekor már „élesben" is kipróbálhatják magukat, azaz vízre szállhatnak.

Hogy miért különleges élmény az evezés, azt igazán csak az tudja, aki ült már hajóba, az viszont nem kérdés, hogy jobb elfoglaltságot aligha találhat egy szülő a csemetéjének. A rendszeres testmozgás remekül erősíti és arányosan formálja a test minden részét - ezért ideális többek között az akár némi túlsúllyal küzdő gyerekeknek -, a friss levegő pedig csak hozzátesz ehhez az előnyhöz. A vízisport azonban nemcsak a testet formálja: felelősségre, együttműködésre, fegyelemre tanít, s persze élvezetes is – nem csoda, hogy sok gyereket képes kiszakítani a számítógép és a tévé bűvköréből…

Jó hír, hogy nemcsak azokat várják, akik versenyszerűen szeretnének evezni: azokra a gyerekekre is számítanak, akik csak a mozgás örömét, egy jó társaságban űzött sportot keresnek. Papp Oszkár, a klub vezetője szerint az utóbbi is garantált: a klubban összetartó, jó társaság kovácsolódik össze, barátságok születnek, a szülők pedig biztosra vehetik, hogy csemetéjük jó kezekben van.

További információ: www.gyvsek.hu

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vass Virág: Krásznájá Moszkvá

Európa legnagyobb városában, ahol a Pravda helyett a Prada dívik és a lidérces múlt a jövő neonfényű… Tovább olvasom