Kisalföld logö

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Rövidesen itt a farsang!

Alig múlt el a karácsony, máris a tavaszvárás ünnepe kezdődik Vízkereszt napjától, január 6-tól. Az eredetileg pogány szokás az ókori Rómából ered, ahol ilyenkor álarcos felvonulásokat, táncmulatságokat, gladiátorviadalokat szerveztek.

Voltak akik megvendégelték a szegényeket, s ajándékokat adtak egymásnak.

A kereszténység elterjedésével visszaszorult az addig jellemző szabadosság, megmaradt azonban a jog arra, hogy álarc mögé rejtőzve ugyan, de kimondhatták őszintén ami szívüket nyomta.

Egy XVII. századi ismeretlen szerző így vélekedett a farsangról: "Az ördögnek szánt ünnep ez, amikor az emberi bolondságok elementáris erővel törnek elő. Az emberek mintha szégyellenék kicsapongásaikat, ezért rejtik orcájukat álarca alá."

Hazánkban a középkor után honosodott meg a farsang szokása, a városi polgárság a német hagyományokat vette át, s innen ered ez a szavunk. A gonosz tél elűzésére nálunk is számtalan népszokás alakult ki, a téltemetőtől a búsójárásig, de ekkor tartották a céhlegényavatókat is, amelyek tréfás feladatokat róttak a mesterséget elsajátítani akarókra.

Ilyenkor tartották a lakodalmakat is, mert mágikus kapcsolatot képzeltek az egybekelő ifjú pár és az ébredő természet között. Az idén szokatlanul rövid lesz a farsangi időszak, mert a húsvétot megelőző Nagyböjt már február 6-án elkezdődik.

Nehéz lesz választaniuk a sokféle bál közül a táncolni vágyó győrieknek, mert a különböző szakmákhoz, sportágakhoz tartozók báljai mellett az idén is különleges bálok sora kínálja a szórakozási lehetőségeket.

Olvasóink írták

 • 2. farsangos 2008. január 05. 17:02
  „http://hu.wikipedia.org/wiki/Farsang
  http://www.mult-kor.hu/cikk.php?article=8938
  http://olvaslak.bmk.hu/evfordulok/evf_2006jan.htm
  http://www.fittseg.hu/index.php?id=15144&page=hirek
  http://meridian.apaczai.elte.hu/tizorai/t5.php
  http://info.banki-ajka.sulinet.hu/kollegium/Szam13.htm
  http://jelesnapok.neumann-haz.hu/prod/unnep/farsang
  http://www.hhrf.org/ujszo/2001/9/tema.htm
  http://inetsrv.ehf.hu/~ej/arc/20021/5.htm
  http://velvet.hu/v-onleany/v-tenyek/farsang/
  http://farsang2007.extra.hu/pages/tortenet.html
  Akkor ezek mind nem igazak?

  A wikipedia (http://hu.wikipedia.org/wiki/November_11) az általad is említett karneváli szezont (Fasching) Németországra és Hollandiára érti elsődlegesen, tudtommal hazánkban még a cikkben is említett szokásrendszer szerint tartjuk a farsangot.
  De lehet az is, hogy már ebben is más nemzetek szokásait követjük, csak még én nem tudok róla (meg a Kisalföld meg a fent említett források).”
 • 1. hunenkonig 2008. január 05. 16:11
  „Ajaj Kisalföld már megint tévedésben vagy!!
  A Fasching farsang) már rég elkezdödött, azaz November 11. - én
  11 órakor - olvass utána.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

videópróba

semmi Tovább olvasom