Hirdetés

2021.10.13. 15:37

Példakép minden magyar számára

Az aradi vértanúk emléknapján, október 6-án, a Batthyány Tematikus Hét fő eseményeként adták át az idei gróf Batthyány Lajos- és a gróf Zichy Antónia-díjat.

PR-cikk

Fotó: Sárközy Marianna

A Magyar Batthyány Alapítvány hagyományteremtő szándékkal alapította a két rangos elismerést, hogy azokkal olyan személyek tevékenységére irányítsa a figyelmet, akik korunk társadalmi, gazdasági, politikai kihívásaira praktikus és pragmatikus, a lehetőségekkel és szükségszerűségekkel arányos választ adnak. A díjakról és az ősi nemesi család szellemi örökségéről Batthyány-Schmidt Margittal, a Magyar Batthyány Alapítvány elnökével beszélgettünk.

Kónya Imre, az 1989-ben megalakult Ellenzéki Kerekasztal létrehozásának kezdeményezője kapta az idei gróf Batthyány Lajos-díjat, a gróf Zichy Antónia-díjat pedig Bogyay Katalin, a Magyar ENSZ Társaság elnöke vehette át. Hogyan történt az idei díjazottak kiválasztása?

Fotó: Sárközy Marianna

A több tucatnyi jelölés közül az elmúlt évhez hasonlóan héttagú Bíráló Bizottság választott, melyben – Balog Zoltán, református püspök, tavalyi díjazott tiszteletbeli tagságával – olyan ismert személyek foglaltak helyet, mint Prof. Dr. Dezső Tamás, a Migrációkutató Intézet igazgatója, Dr. Fehér Éva, a TEK orvosigazgatója, Prof. Dr. Hermann Róbert, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokának tudományos helyettese, Prof. Dr. Monok István, az MTA Könyvtár és Információs Központ főigazgatója, Dr. Pallós Nikoletta, a Batthyány Lajos Alapítvány főigazgatója, Tordai Teri, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő, érdemes és

kiváló művész és Dr. J. Újváry Zsuzsanna, nyugalmazott egyetemi docens, Batthyány-kutató.

A 2020. évi díjak átadása után a Bíráló Bizottság és az Alapítvány Kuratóriuma úgy érezte, nagyon magas került a léc, hiszen a díjazottak személyén keresztül vetül ki az az eszmeiség, gondolatiság és társadalmi érték, amelyet üzenetként juttattunk el a külvilágnak. Mindkét idei díjazott személyében olyan szakmai életművet ismerhettünk meg, akik szakterületükön kimagaslót alkottak, odaadásuk példakép lehet minden magyar számára.

A díjátadás alkalmával mondott beszédében kiemelte hazánk első felelős miniszterelnökének és feleségnek, az utódok és az utókor számára egyaránt fontos szellemi örökségét. Hogyan jelent meg a család jelmondata, a „Fidelitate et fortitudine”, azaz a „Hűséggel és bátorsággal” az ő életükben?

Aki ismeri a magyarországi és a határon túli közéletet, tudja, hogy mennyire fontossá váltak napjainkban a polgári, konzervatív értékek. Gróf Batthyány Lajos szellemi öröksége, hogy kormányzása alatt megszülettek azok a törvények, amelyek megteremtették a polgári Magyarország alapjait. Örök értékű és megismételhetetlen tettei által vált példaértékű történelmi személyiséggé. Most, amikor a szemünk előtt alakul át a világ, egyre értékesebb mindaz, amit ő alkotott több mint százhetven évvel ezelőtt. Felesége, majd özvegye, gróf Zichy Antónia életútja pedig azt üzeni, hogy eszménk, hitünk, anyaföldünk, családunk, kisközösségünk, az ezek mellett tanúsított örök hűség az egyetlen út, amely elvezethet nemzetünk fennmaradásához és felemelkedéséhez.

Fotó: Sárközy Marianna

A Batthyány-örökmécses közelében vagyunk, amely, szimbolikus helyszín, mint elmondta, a sors jelölte ki, amikor a tavaly a világjárvány miatt nem lehetett zárt térben átadni a díjakat. A mostani év mitől különleges a Batthyány család és az Alapítvány számára?

Ez az év emlékezetes marad a családunk életében, mert Orbán Balázs, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese kitartó és odaadó munkájának köszönhetően a Magyar Állam megvásárolta, és ezáltal nemzeti kinccsé avatta a Batthyány család felbecsülhetetlen értékű oklevélgyűjteményét, kulturális emlékeit, amelyek hiteles betekintést nyújtanak a család és a magyar királyság történetébe.

Fotó: Sárközy Marianna

Emellett idén először ítélt oda az Alapítvány posztumusz gróf Batthyány Lajos-díjat és gróf Zichy Antónia-díjat díjat Prof. Dr. Zimányi Vera, egyetemi tanárnak és Balázs Fecó, Kossuth- és Liszt-díjas énekesnek, elismerve kiemelkedő tevékenységüket. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy a Magyar Batthyány Alapítvány idéntől hagyományteremtő céllal minden évben választ egy arra az esztendőre érvényes jelmondatot, mely idén a

„Per aspera ad astra – Rögös az út a csillagokig”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában