Támogatott tartalom

2021.11.27. 07:04

Okoszebra jelzi, ha gyalogos halad át az úton Győrben

A Lajta úton, valamint a Kálvária utcai iskola előtt intelligens gyalogos-átkelőhelyet alakított ki a győri önkormányzat útkezelő szervezete.

Okoszebra Nádorvárosban a Kálvária utcai iskolánál.

Győrben közismerten nagy az autóforgalom. Egyebek mellett ebből adódóan sok a kisebb-nagyobb közlekedési baleset is. Ezeknek a sérültjei, kárvallottjai nemritkán gyalogosok.

Okoszebra Nádorvárosban a Kálvária utcai iskolánál.

 

Dr. Dézsi Csaba András polgármester korábban felhívást tett közzé: közösségi oldalán megkérdezte a lakosságot, hova szeretnének zebrákat. Nagyon sok javaslat érkezett, ezek jelentős része indokolt is a szakemberek véleménye szerint. Megvalósításuk folyamatos. Természetesen minden igényt nem lehet kielégíteni, hiszen a gyalogátkelő létesítésének technikai, közlekedésbiztonsági és anyagi feltételei is vannak.

A hagyományos átkelőhelyek mellett két utcában már okoszebrák szolgálják a gyalogosok nagyobb biztonságát Győrben. A baleset, a veszélyhelyzet ugyanis főleg este, ködös, esős időben következik be. Ilyenkor a víztől csillogó úttesten – főleg, ha a szembejövő kocsik fényei is zavarják a kilátást – a felfestéseket nehezebben észlelik az autósok. Hirtelen fékezésre kényszerülnek, amelynek következtében gyakori a koccanásos baleset.

Sokkal rosszabb ennél, amikor a szabályosan átkelő gyalogost elütik, ezek a balesetek sokszor életveszélyes sérüléseket okoznak.

Okoszebra Marcalvárosban, a Lajta út és Cuha utca kereszteződésénél.

A Győri Útkezelő Szervezet szakemberei tapasztalatból és a szakirodalom alapján is úgy látják: a kiemelt fényű közvilágítás a bajok jelentős részét megelőzheti, hiszen az autósok messzebbről észreveszik a gyalogátkelőhelyeket és a rajtuk átmenő embereket. Az is segít, ha mindemellett az autók sebességét megpróbálják csökkenteni. Ez nem mindig sikerül, hiszen a nemzetközi tanulmányok ismernek egy kritikus határt, ami alatt az autósok többsége akkor sem halad, ha okkal tarthat a büntetéstől.

A leghatékonyabb megoldásnak az mutatkozik, hogy a nagyobb forgalmú utak zebrái­nál egyszerű és a környezettel együttműködő intelligens gyalogátkelő­helyeket létesítenek. Ezek érzékelik az úttesten áthaladni kívánó járókelő jelenlétét, és automatikus fénykibo­csátással jelzik a járművek vezetőinek a gyalogos áthaladási szándékát az úttesten. Mindezt úgy érik el, hogy az úttestbe, a felfestett „zebracsíkos” útburkolati jel előtt, a menetirány szerinti forgalmi sávokban LED-es lámpákat építenek be. Az úttest mindkét oldalán – de még a járdán – mozgásirány- érzékelő kamerákat helyeznek el, melyek kizárólag abban az esetben jeleznek, ha a gyalogos valóban átkel az úttesten. Ekkor a rendszer működésbe hozza a beépített LED-lámpákat, melyek villogással hívják fel az autósok figyelmét a lassításra, megállásra.

A LED-lámpák villogással hívják fel az autósok figyelmét, ha gyalogos halad át a zebrán.

Győrben elsőként a Lajta úton és a Kálvária utcai iskola előtt alkalmazzák az okoszebrákat. Mindkettő rendkívül nagy forgalmú út. Dr. Dézsi Csaba András polgármester a két helyszínen elmondta: további terveik között még több okoszebra létesítése szerepel a városban, ezeket a jövőben a költségvetés függvényében tudják kialakítani. Egy ilyen intelligens gyalogos-átkelőhely ugyanis több mint egymillió forintba kerül.

Az újabb okoszebrák kialakítása előtt a két próbahelyszínnel kapcsolatos tapasztalatokat, véleményeket összegyűjtik a gyalogosoktól és az autósoktól is.

A cikk Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával jött létre.

Címkék#Győr
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában