Hallgassa élőben!

Nabucco, a Szentmargitbányai Kőfejtőben

A 2022-es szezonban a Nabucco-t, Giuseppe Verdi örökérvényű remekművét láthatjuk a Szentmargitbányai Kőfejtő színpadán. A különleges helyszín 1996-ban éppen ezzel az operával debütált, a következő Nabucco bemutatóra 2007-ben került sor. A darab most új rendezésben tér vissza a kőfejtő különleges természeti adottságokkal rendelkező színpadára.

A premier időpontja: 2022. július 13., a darabot augusztus 14-ig tekinthetik meg az érdeklődők

Stefan Ottrubay, az Esterházy Vállalatcsoport vezérigazgatója, Francisco Negrin, rendező és Daniel Serafin, az Oper im Steinbruch művészeti igazgatója. Fotó: Andreas Tischler

Nemzetközi csapat garantálja a magas fokú operaélvezetet

A remekművet a sokszorosan díjazott Francisco Negrin állítja színpadra. A spanyol rendező mind az operák, mind pedig a stadion- és arénarendezvények területén otthon van, s a világ egyik legjobb rendezőjének számít. Rendezésében maga a kőfejtő is a cselekmény főszereplőjévé válik: különlegessége visszatükrözi az operában szereplő zsidó közösség speciális világnézetét, amely szorosan kötődik a természethez. A babilóniaiak ezzel szemben belegázolnak a természetbe és elpusztítják azt. „A darab egy dekadens társadalmat ábrázol, amely tönkretesz embert és természetet. A kőfejtő maga is a természet része, a természet produktuma. A szentmargitbányai passiójátékok több évtizedes hagyománya egyértelműen demonstrálja, hogy létezik egy nagyon erős kapcsolat táj és spiritualitás között“ – vallja Francisco Negrin.

A babilóniai társadalom természetet leigázó életstílusának kritikája vizuálisan is megjelenik: az USA-ban, Nagy-Britanniában és Csehországban építészetet tanult Thanassis Demiris a színpad hátteréhez igazodva egy befejezés előtt álló monumentális babilóniai palotát helyezett a színpadi koncepció középpontjába. A jelmeztervező Pepe Corzo részben minimalista-egyszerű, részben futurisztikus kosztümjei remekül tükrözik az egymástól nagymértékben eltérő társadalmakat. Corzo így összegzi terveit: „A jelmezeket erősen inspirálta a babilóniai kultúra és művészet, a fennmaradt építészeti emlékek, szimbolika, szobrok. A Nabucco-ban két univerzum találkozik egymással: Babilont mértéktelenség, arrogancia, hatalom, megalománia, mohóság jellemzi. A zsidók világa ezzel szemben az egyszerűséget, a természettel és a környezettel való kapcsolatot képviseli.“ A dél-amerikai art director, jelmez- és díszlettervező a világ neves operaházaiban és színházaiban dolgozott már. Stílusára, jelmezeire a kísérletezés, a játékosság és az élénk színek jellemzők.

Pepe Corzo, Francisco Negrin és Thanassis Demiris. Fotó: Andreas Tischler

Alvise Caselatti dirigálja az elsőrangú sztárok együttesét

Alvise Caselatti személyében ismét az olasz opera egyik tekintélyes specialistája áll majd a karmesteri pultnál. Caselatti alapítója és zenei vezetője az „Opera Italiana is in the Air“-nek, amely 2017 óta mindenki számára elérhetővé teszi az olasz operazenét. A Piedra Fesztiválzenekar és egy kiváló nemzetközi énekesekből álló együttes az ő vezetésével fogja a melódiáival és ritmusával magával ragadó partitúrát lángra lobbantani, azt a partitúrát, amellyel a fiatal Verdi elődjei, Rossini, Bellini és Donizetti örökébe lépett. Alvise Caselatti legutóbb a szentpétervári Mariinszkij Színházban vitte sikerre a Nabucco-t.

 

Nabucco szerepében az amerikai baritont, Lucas Meachemet hallhatjuk, aki Aris Argirisszel és Leo Annal osztozik a szerepen. Meachem a 2007/2008-as szezonban debütált a New York-i Metropolitan Operában a Háború és béke Rajevszkijének szerepében, a jelenlegi szezonban a Bohémélet Marcello-ját alakítja. Európában is a legjelentősebb operák színpadain énekelt. A fiatal tehetséget, Leo Ant ebben az évben már láthattuk a kőfejtő színpadán, Puccini Turandot című operájában Ping szerepét énekelte. Nabucco lányát, Fenena-t felváltva énekli a Szlovéniából származó mezzoszoprán, Monika Bohinec és Marie Luise Dreßen. Monica Bohinec a 2011/2012-es szezon óta a Bécsi Állami Operaház együttesének elmaradhatatlan tagja. Abigaille szerepére a nemzetközileg is ismert és sikeres énekesnőket, Evgenia Muraveva-t, Ewa Płonka-t és Astrik Khanamirya-t sikerült szerződtetni. Muraveva többek között Katyerina Izmajlova szerepét (Kisvárosi Lady Machbeth) énekelte 2017-ben a Salzburgi Ünnepi Játékokon, 2019-ben pedig a Tosca címszerepében lépett fel a Bécsi Állami Operaházban. A lengyel-amerikai Ewa Płonka nagy sikerrel debütált idén Ausztriában, a kőfejtőben színpadra állított Turandotban. December 29-én Lady Machbeth-ként hallhatjuk a Milánói Scala színpadán, ahol a Verdi-opera címszerepén Anna Netrebko-val osztozik.

Nabucco szerepében, az amerikai baritont, Lucas Meachem-t hallhatja a közönség. Forrás: Arenaria

Izmáel szerepét a két tenor, Jinxu Xiaohu és Carlos Osuna éneklik. Mindketten a Bécsi Állami Operaház együttesének tagjai, és nem kisebb énekes, mint Plácido Domingo volt a partnerük Verdi Machbeth-jében. Zakariás szerepét Jongmin Park és Nicola Ulivieri éneklik. Park legutóbb a veronai Aréna színpadán remekelt az Aida-ban. Anna szerepét Amélie Hois, Baál főpapját Ivan Zinoviev, Abdallót David Jagodic énekli. A Philharmonia Chor Wien együttesét a korábbi években már sokszor bizonyító Walter Zeh vezényli.

Daniel Serafin, az Oper im Steinbruch művészeti igazgatója örömmel tekint a következő szezonra: „Giuseppe Verdi fenséges zenéje, egy magával ragadó történet, és az öröm, hogy egy elsőrangú együttest prezentálhatunk, ezek jelentik számomra a hajtóerőt a következő szezonra. Higgyék el, a Nabucco új feldolgozása mindannyiunkat el fog varázsolni. A rabszolgakórus híres áriájának szövege, a „Színarany szárnyú gondolat, repülj el!“ már most ezen egyedülálló esemény irányába tereli gondolatainkat.

Pepe Corzo, Francisco Negrin és Thanassis Demiris, és a Nabucco színpadképének látványterve. Fotó: Andreas Tischler

Nabucco – a megtorlás és a megingathatatlan hit története

Giuseppe Verdi 1841-ben komponálta a Nabucco-t, s az opera 1842. március 9-i ősbemutatója, amelyre a Milanói Scala-ban került sor, áttörést hozott a zeneszerző számára. Verdi erőteljes képek és fülbemászó melódiák segítségével meséli el a megkapó történetet, amely kétségbeesésről és reményről, megalomániáról, gyűlöletről, megtorlásról, testvérek közötti küzdelemről, túlzó szerelemről és megingathatatlan hitről mesél. Babilónia királya, Nebukadnezar (Nabucco) legyőzi az izraeliták népét. Leigázza őket és kigúnyolja vallásukat. Amikor Nabucco kedvenc leánya, Fenena a zsidó herceg, Izmáel iránt érzett szerelmétől vezérelve nem csak szoldaritást vállal a zsidókkal, hanem át is tér hitükre, nővére, Abigaille lehetőséget lát egy palotaforradalomra. Bosszút akar állni gyűlölt húgán és a hercegen, akire ő is vágyik. Nabucco önhittségében Istenné emelteti magát, hogy örökké imádják. Villám csap a palotába, a megalomániás király megzavarodik, a hataloméhes Abigaille magának követeli a koronát. Nabucco-n kívül senki nem tudja, hogy Abigaille nem nemesi származású – az állítólagos hercegnő mindent megtesz, hogy származásának nyomait eltüntesse. A megtorlás vágyától hajtva Abigaille saját családját és az egész zsidó népet el akarja pusztítani. A zsidóknak nem marad más, mint a remény…

Va, pensiero, sull’ali dorate“ – „Színarany szárnyú gondolat, repülj el!“ – a rabszolgakórus pontosan a zsidók ezen reményéről énekel. Amikor a Milánói Scala kórusa 1842-ben először énekelte a mára már világszerte ismert dallamot, a közönség zenetörténeti pillanatnak lehetett tanúja. Bécsben rögtön a premier utáni évben bemutatták a Nabucco-t.

Jegyek

A Szentmargitbányai Kőfejtőben bemutatásra kerülő Nabucco-ra a pan.event jegyirodában a következő telefonszámon: +43 2682 65065, illetve a [email protected] e-mail címen már lehet jegyet foglalni. További információk: www.operimsteinbruch.at

IDŐPONTOK & INFORMÁCIÓK

Premier: 2022. július 13.

További időpontok:
2022. július 14., 15., 16., 21., 22., 23., 24., 28., 29., 30. és 31.
2022. augusztus 4., 5., 6.,7., 11., 12., 13. és 14.

Kezdés júliusban: 20.30 óra, beengedés 18.30 órától
Kezdés augusztusban: 20.00 óra, beengedés 18.00 órától

Időtartam: kb. 2,5 óra

Árak: 43 és 146 euró között

JEGYRENDELÉS
pan.event jegyiroda
Telefonszám: +43 2682 65065
E-mail: [email protected]
www.operimsteinbruch.at

Hozzászólások

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Variációk karácsonyi zserbóra
Hirdetés
A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM
Hirdetés
Mindennapok hősei: TEAMS WORK.
Egy nagy születésnapi ünnepség és egy hatalmas köszönet a munkatársainknak!
A PENNY 25. születésnapja a munkatársaink, a közös sikerek és az összetartozás erős szellemének ünnepléséről szólt.
Megtalálták, mi okozhatja a ritka vérrögképződést az AstraZeneca vakcinája után
Az AstraZeneca Covid-19 elleni vakcinája egy nagyon ritka mellékhatásának, a vérrögképződésnek a kiváltó okát találhatták meg tudósok.
Terrorizmus miatt ítélték el a győri férfit, aki azzal fenyegetőzött, hogy „beleböki a vasvellát” a szomszédba
Elfajult a szomszédháború.
A Rákosi vipera védelme a Hanságban címen hallhatnak előadást Sopronban
Gyász
Fájó szívvel emlékezünk BEDŐ RUDOLF halálának 21. évfordulóján. Telnek a napok és évek, de nem hoznak vissza Téged. Tudjuk: a volt, a lett volna hasztalan szavak. Ma sem jön, holnap sem, Ez örökké így marad. Emlékedet őrzi: feleséged, fiaid és családjaik.
Soha el nem múló szeretettel emlékezem elhunyt drága Öcsémre. LIMPÓK LÁSZLÓ (1953-2021) A szeretet minden megnyilvánulása visszahull a szeretetre, amelyből fakad. Annak, aki szeret, nincsen szüksége arra, hogy emlékezzenek rá. Van az elevenek országa meg a holtak országa, s a híd a szeretet; csak az marad meg, az az élet egyetlen értelme. Nővéred és szerető családja
Ne búsuljatok. Nekem már nem fáj semmi, ha eljön az este, csillagként tudok nektek üzenni. Tekintsetek fel az égre, ott fogok ragyogni, szívetek egy darabja voltam, mit nem lehet pótolni. Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Szeretett Feleségem, Édesanyánk, Lányunk, Testvérünk és Rokonunk, BANCSÓ TAMÁSNÉ szül. Szeidmann Tünde életének 49. évében váratlanul elhunyt. Temetése 2021. december 6-án, hétfőn 15 órakor lesz a győrladaméri temetőben. Előtte engesztelő szentmise lelki üdvéért 14.15 órakor lesz a helyi templomban. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, sírjára a kegyelet virágait elhelyezik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló szerettei
Nem az a fájdalom, amelytől könnyes a szem, hanem amit a szívünkben hordunk némán, csendesen. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága férjem, testvérem, keresztapám, nagybátyám, sógorom és rokonunk, BUKTA ATTILA 67 éves korában csendesen elhunyt. Hamvait szűk családi körben helyeztük örök nyugalomra a győr-nádorvárosi köztemetőben. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Légy boldog a fényben!” Mély fájdalommal tudatjuk, hogy BÖRÖCZKY ILLÉS ZOLTÁN életének 71. évében visszaadta lelkét Teremtőjének. Búcsúztatása 2021. december 6-án 15 órakor Győrben, a nádorvárosi köztemető régi ravatalozójában lesz. Engesztelő szentmise előtte, 14 órakor a Kálvária utcai Szent Kamillus-templomban. Kérjük, a koszorúra szánt összeget fordítsák valamilyen lelküknek kedves, jótékony célra! Köszönjük, hogy együttéreznek velünk, osztoznak gyászunkban, fájdalmunkban. Gyászoló család
„Ők már ott vannak, ahol nincs fájdalom, örök álmukat őrizze béke és nyugalom.” Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesanyánk, nagymamánk, dédmamánk, rokonunk, FEHÉR KÁROLYNÉ szül. Schulcz Jolán életének 89. évében csendesen elhunyt. Valamint szeretett édesapánk, nagyapánk, dédpapánk, rokonunk, FEHÉR KÁROLY (1922-2017) Hamvasztás utáni búcsúztatásuk 2021. december 6-án, hétfőn 15 órakor lesz a nyalkai temetőben. Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik utolsó útjukra elkísérik Őket és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Hirtelen mentél el, köszönni sem tudtál, örökre lecsuktad csillagszemed. Vigyázunk az álmodra, te csak aludjál! Kedves Szerettünk, Isten Veled!” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága férjem, vejünk, sógorom, nagybátyám, unokaöcsém és rokonunk, MAJOR LÓRÁNT JÓZSEF bogyoszlói lakos életének 50. évében váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. december 6–f1án 13 órakor lesz a bogyoszlói temetőben. Engesztelő szentmise a temetés előtt, 12.15 órakor a helyi templomban. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Küzdöttél, de már nem lehet, csend ölel át és a szeretet. Csak az hal meg, kit felednek, örökké él, kit igazán szeretnek. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesapánk, rokonunk és ismerősünk, Németh Géza 89 éves korában csendesen elhunyt. , Búcsúztatása 2021. december 4-én, 10.45 órakor lesz a sobori temetőben. Előtte engesztelő szentmise 10 órakor a katolikus templomban. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
,,Elhagytad a házat amit úgy szerettél, Elvitted a derűt, a fényt, a meleget. Itt hagytad szíved melegét, s vele minden szép emlékét. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy PAPP LAJOS életének 77. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. december 3-án, pénteken a 13 órakor kezdődő szentmisét követően 13.45 órakor lesz a petőházi temetőben. Köszönet mondunk Dr. Andorka Sándor házi orvosunknak. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban velünk éreznek. Gyászoló család
Búcsúztam volna tőletek, de erőm nem engedett. Így búcsú nélkül szívetekben tovább élhetek. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SAÁROSSY GÁBOR JÓZSEF építésztechnikus, fafaragó, Népi Iparművész életének 78. évében, hosszan tartó, súlyos betegség után csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2021. december 7-én, kedden 13 órakor lesz a győr-nádorvárosi köztemető régi ravatalozójában. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és mély gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy édesanyánk SEMSEI TIBORNÉ szül. Németh Margit életének 92. évében elhunyt. Hamvait saját kérésére szűk családi körben helyeztük örök nyugalomra. Gyászoló család
Szomorú szívvel tudatjuk, hogy Szijártó Gyula okleveles vegyészmérnök, a Győri Szeszipari Vállalat volt főmérnöke, a Győri Növényolajgyár nyugdíjas igazgatója életének 87. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2021. december 10-én 15 órakor a nádorvárosi temetőben lesz. Köszönetet mondunk azoknak, akik a temetésen részt vesznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesanyánk, anyósom, nagymamánk és dédink ÖZV. BARANYAI LÁSZLÓNÉ szül. Zách Klára életének 91. évében csendesen elhunyt. Temetése 2021. december 5-én vasárnap 11 órakor lesz a téti evangélikus temetőben szűk családi körben. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Ajkamra nem tudott panaszt csalni sem kín, sem fájdalom, de a halál legyőzött, nem volt irgalom. Emlékem azért itt hagyom köztetek, mindenkitől búcsúzom: Isten veletek! Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik szerették és ismerték, hogy édesanyánk, anyósom, mamám, dédikénk és rokonunk, ÖZV. KOKAS FERENCNÉ Elek Margit életének 87. évében rövid szenvedés után, csendesen elhunyt. Temetése 2021. december 4-én, szombaton 15 órakor lesz a péri temetőben. Engesztelő szentmise 2021. december 5-én, vasárnap 8.30 órakor a helyi katolikus templomban. Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család
Éltél ahogy kellett, vagy ahogy lehetett, most az örök béke ölel és a végtelen szeretet. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ÖZV. KOVÁCS SÁNDORNÉ sz. Nagy Etelka életének 99. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása december 6-án hétfőn 14 órakor lesz az óvári temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család