Mondom a magamét – MZ/X jelentkezik: Az olasz meló

Egy barátommal arról beszélgettünk, miért szeretjük az olaszokat. Talán azért, mert az olaszok többnyire mindent élvezettel, örömmel, szenvedéllyel csinálnak. …és ez az érzés sokszor olyannyira átragad ránk, idegenekre is, hogy szinte közéjük tartozónak érezzük magunkat.

S hogy miben mutatkozik meg ez a szenvedély? Például abban, hogy a legkisebb toszkán falu legapróbb kávézójában is azzal az igyekezettel készítik el a cappuccinódat, mintha magának a pápának főznék le.

De vajon miért fontos nekik, hogy élvezzék, amit csinálnak? Szerintem azért, mert ha valamit örömmel, élvezettel csinálnak, azt már nem is érzik tehernek, az onnantól már nem munka, hanem örömforrás. Az olaszoknak fontos a hivatásuk, büszkék magukra – ha láttál már olasz rendőrt, tudod, miről beszélek.

Neked nem lenne fontos, hogy élvezd, amit csinálsz? De igen, és éppen ugyanezért! Mert ha beleteszed a szíved-lelked a munkádba, te sem fogod tehernek érezni a mindennapok feladatait, és ezt a könnyedséget a munkatársaid is látni fogják rajtad. Ezáltal nemcsak vezetőként leszel jó példa a számukra, hanem a lelkesedésed is átragadhat rájuk. Ez a leghatékonyabb motivációs tréning, hidd el!

Hogyan tudod élvezni a munkádat?

Ez egyszerű: próbálj meg megélni abból, amivel örömmel töltöd az idődet, legyen a hobbid a megélhetésed is egyben! Ha pedig ez kevésbé lehetséges, akkor találd meg a munkádban azokat a célokat, amelyek elérése örömmel tölt el! Ne legyünk álszentek, ez lehet a pénz is. A vállalkozás egy bizonyos szakaszában mindenki átesik az említett érzésen, csak van, aki megragad ezen a szinten, és van, aki idővel magasztosabb célokat talál magának.

Mit gondolsz, ha szenvedéllyel, örömmel végzed a munkádat, a vevőid/ügyfeleid is jobban fogják értékelni a szolgáltatásaidat/termékeidet? Igen, sokkal! …és akár magasabb árat is megadnak értük, mert ők is jobban érzik magukat tőlük. Azt pedig már valamennyi értékesítő tudja, hogy a vevőnek nem terméket vagy szolgáltatást adunk el, hanem élményt. Hogy tudnál az ügyfelednek valódi élményt nyújtani, ha magad sem élvezed, amit csinálsz?

S hogy a munkatársaid is örömmel végezzék…?

Az első fontos lépés: Eleve magas motivációs szinttel rendelkező munkatársakat vegyél fel! Olyanokat, akik nemcsak jó szemléletűek és megfelelő személyiségjegyekkel rendelkeznek, de akik a vállalati célokkal is tudnak azonosulni.

Milyen eszközeid vannak vezetőként annak elérésére, hogy a munkatársaid a munkájukat élvezettel végezzék? A megfigyelésem az, ha egy munkatárs a figyelme minél nagyobb részét a lehető legnagyobb mértékben tudja a munkafolyamatokra irányítani – azaz minél inkább a munkájára tud koncentrálni –, idővel annál sikeresebb lesz, és annál nagyobb örömét leli benne.

Mivel tudod segíteni a folyamatot?

Képzéssel: Ne sajnáld a pénzt és az időt, hogy a kollégáidat profivá képezd a szakmájukban!

Renddel: Tarts rendet a vállalkozásodban! Sokan azt gondolják, hogy a szabályozott működés, a rendszerszemlélet, a rend megkövetelése inkább elégedetlenebbé teszi a munkatársakat, de nekem ezzel ellentétes álláspontom van. Az értelmes szabályrendszer megfelelő és megnyugtató keretet ad, továbba biztonságot nyújt a munkatársak számára. A jól kialakított vállalati szabályrendszer olyan, mint az autóban a biztonsági öv: néha kényelmetlennek érezzük, de alapesetben biztonságérzetet ad, vészhelyzetben pedig életet is menthet.

Jó munkakörülményekkel: Ne vonja el a figyelmet, hogy kényelmetlen a szék, nem működik a számítógép, szűkös a munkaterület… stb.!

Megfelelő bérezéssel: Ezt nem kell különösebben magyarázni… A rosszul fizetett munkaerő figyelmét nem a munkavégzés öröme, hanem az álláshirdetések böngészése köti le.

Jó PR-ral: Tegyük a munkahelyére büszkévé a munkatársat! Mondjuk el, mutassuk meg a vállalkozásunk értékeit! Erre az online és az offline világban is rengeteg lehetőségünk adódik.

Személyes elismeréssel: Szóba jöhet a jól elvégzett munka anyagi elismerése, de néha egy őszinte vezetői dicséret is hatalmas motivációval bír.

Magasztosabb céllal: A kedvenc történetem, amikor egy jelentéktelennek tűnő alkatrészt gyártó egyszerű munkásnak a vezetői elmondták, hogy az általa gyártott apró kütyüt az amerikai űrkutatási programban fogják felhasználni. Attól a tudattól, hogy a munkája nagyobb célokat szolgál, az illető fontosabbnak érezte magát, büszke volt a munkájára, nagyobb örömmel és még nagyobb odafigyeléssel végezte azt.

Mi a MASC Kft.-nél például büszkék vagyunk arra, hogy immár 12. éve nyújtunk személyügyi szolgáltatásokat az Audi Hungária részére. …és ha közvetve is, de egy kicsit a mi munkánk is benne van minden Győrben készült autóban.

 

Kérdésed van?

Olvasóink kérdéseit az [email protected] címre várjuk. A cikksorozat elkészítésében a győri MASC Kft. (www.uzenetajovobol.hu) a partnerünk.

Teljes terjedelmében égett egy családi ház teteje Csornán
Egy Sziget utcai ház teteje gyulladt ki kedd este.
Migrációkutató: újabb százezer ember indulhat Európába
Sokan csak a tavaszi felmelegedésre várnak.
Tavaly épült a legtöbb lakás az elmúlt tíz évben
Az emelkedő jövedelmek, az alacsony kamatkörnyezet és a csok is kedvezően hat.
Újabb négy halott Észak-Olaszországban
A tájékoztatás szerint 80-as éveikben járó emberekről van szó.
Gyász
„Megállott szíved, mely értünk dobogott, ajkad bezárult, mely értünk aggódott. Szerető szívvel oly sokat adtál, Isten kegyelméből megváltást kaptál. Szomorú szívvel, de Isten akaratában megnyugodva tudatjuk, hogy szeretett édesanyánk, nagymamánk, anyósunk és rokonunk, HORVÁTH BÉLÁNÉ szül. Németh Sára, a ZÖLDÉRT Váll. volt dolgozója életének 83. évében váratlanul elhunyt. Végső búcsút 2020. február 27-én, csütörtökön 15 órakor veszünk tőle a ménfőcsanaki Koroncói úti temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Meghasad a szívem, győzött a halál. Nyugodjatok meg, szeretteim, Isten akaratán. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KŐVÁRI JÁNOS életének 73. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2020. február 29-én, szombaton 14 órakor lesz Ásványrárón, az ásványi temetőben. Előtte engesztelő szentmise 13.15 órakor az ásványi templomban lesz. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
„Ott pihensz, ahol már nem fáj semmi, s nyugalmadat nem zavarja senki. Életed elszállt, mint a virágillat, de emléked ragyog, mint a fényes csillag. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HORVÁTH GABRIELLA GYÖNGYI volt peresztegi lakos életének 41. évében csendesen elhunyt. Temetése 2020. február 28-án 15 órakor lesz a peresztegi temetőben. Előtte, 14 órakor engesztelő szentmisét mondatunk a helyi templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Pihenj, Te Drága Szív, mely megszűntél dobogni, szerető jóságod nem tudjuk feledni.” Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy szeretett feleségem, imádott édesanyám, mamánk, dédikénk, testvérünk, anyósom és rokonunk, MARKÓ ANTALNÉ Szalai Terézia életének 84. évében hosszan tartó betegség után, csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatását lelki üdvéért 2020. február 28-án 13 órakor tartjuk a Szent Imre-templomban, szentmisével egybekötve. Kérjük, kegyeletüket egy szál virággal róják le elhunyt szerettünk emlékére. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Szeretetben, fájdalomban szíve holttá fáradt, édes Jézus, adj nyugalmat édes jó anyámnak. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szerető édesanyánk, anyósunk, nagymamánk, dédmamánk, testvérünk és rokonunk, Dorcsi Lajosné szül. Pálfi Ibolya vági lakos 84 éves korában elhunyt. Szeretett halottunk temetése 2020. február 27-én, csütörtökön 14.45 órakor lesz a vági temetőben. Lelki üdvéért engesztelő szentmise a temetés előtt, 14 órakor lesz a helyi templomban. Köszönetet mondunk a csornai ápolási osztály dolgozóinak, valamint mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
„Szeretteim, én már elmegyek, küzdöttem sokat, de már nem lehet. Az örök haza vár, isten veletek! A lelketek mélyén mindig ott leszek, soha ne felejtsetek!” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága édesanyánk, nagymamám, anyósom, testvérünk és rokonunk, JÓ BÉLÁNÉ szül. Kurcsics Irén életének 66. évében csendesen elhunyt. Temetése 2020. február 29-én, szombaton 13 órakor lesz a győr-révfalui temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló szerettei
„Tiéd a csend, a nyugalom, miénk a könny, a fájdalom. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ROZSOLITS GYÖRGY festőmester soproni lakos életének 71. évében hosszan tartó, súlyos betegség és rövid szenvedés után, 2020. 02. 20-án elhunyt. Temetése 2020. 02. 28-án, pénteken 13 órakor lesz a soproni Szent Mihály-temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Úgy mentél el, ahogy éltél, csendben, szerényen, EMBERKÉNT. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, hogy szerettünk, VARGA JÁNOSNÉ szül. Sághi Zsuzsanna életének 54. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. február 27-én, csütörtökön 15 órakor lesz a hédervári temetőben. Az engesztelő szentmisére 14.15 órakor kerül sor a helyi templomban. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és fájdalmunkban osztoznak. Kérjük, hogy egy szál virággal búcsúzzanak tőle. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BERKES ISTVÁNNÉ szül. Kilián Anna életének 86. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása február 27-én, csütörtökön 15 órakor lesz az óvári temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy FARAGÓ LÁSZLÓNÉ Pintér Mária életének 83. évében, hosszú szenvedés után elhunyt. Kérésének megfelelően szűk családi körben helyeztük örök nyugalomra. Emlékét szeretettel megőrizzük. Gyászoló férje és családja
Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy testvérem, nagynénénk, SIMÁN EMMA életének 81. évében, rövid betegség után elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2020. február 27-én, csütörtökön 9 órakor lesz a győr-újvárosi temetőben. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy FARKAS GÉZÁNÉ szül. Tóth Valéria életének 87. évében csendesen elhunyt. Temetése 2020. február 28-án, pénteken 15 órakor lesz a maglócai temetőben. Előtte engesztelő szentmise 14.30 órakor a helyi templomban. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Fájó szívvel emlékezünk ÉLŐ TIVADARNÉ Lampert Ágnes halálának 1. évfordulójára. ,, Hozzád már csak a temetőbe mehetünk, virágot is csak a sírodra tehetünk. Mikor már rátérek én is erre az útra, gyere elém, hogy találkozzunk újra. Elmegyek mindig hozzád, amíg élek, nem hagylak magadra, vissza-visszatérek. Vigyázzon rád a Jóisten, szívből kérem, nyugodjál békében. Örökké Szerető férje, gyermekei és családjuk
Fájó szívvel emlékezünk DANKA ANIKÓ (Osli) halálának 1. évfordulóján. ,,Fojtogató csend, porrá zúzott könnycsepp, telő hold fényénél üvöltő emlékek. Hideg sírköveden pihentetjük kezünk, itt vagyunk ANYU! Rád emlékezünk! Szerető párod és gyermekeid
Mély fájdalommal emlékezünk drága szerettünk VICZAI PÉTER halálának 3. évfordulóján Három éve még együtt ébredtünk, három éve még egymást féltettük. De szerető szíved leállt, azóta lett számomra szomorú ez a világ. Néha tudni kell könnyek nélkül sírni, semmit sem szólni, csak csendesen tűrni. Fájni kell a szívnek, ha igazán szeret, mert fájdalom nélkül szeretni nem lehet. Örökké emlékezve Rád szerető családod