Mire ügyeljünk ingatlanvásárláskor?

2019.09.19. 00:00

Mire ügyeljünk ingatlanvásárláskor?

Egy ingatlan a legnagyobb értékű vagyontárgyunk, megvásárlása nagy döntés, ezért rengeteg szempontot mérlegelni kell. Hogy pontosan melyeket, abban Tóth Rita, a győri Iránytű Ingatlaniroda vezetője segít eligazodni.

 

Nézzük meg világosban, lehetőleg több napszakban is az ingatlant! Lássuk a nappali fényviszonyokat, és figyeljük meg, hogy az egyes helyiségek mennyi fényt kapnak a nap folyamán!

Nem elég a lakást megnézni, fontos, hogy megismerjük az ingatlan szűkebb és tágabb környezetét, a környező infrastruktúrát is. Nézzük meg az udvart, a szomszédos épületeket, a közelben lévő játszóteret, boltot. Keressük meg a buszmegállót, orvosi rendelőt és a számunkra fontos üzleteket, hivatalokat, hiszen ezek közelsége is sokat jelenthet. Nem árt érdeklődni a szomszédokról is, nem mindegy, hogy kik vesznek majd körül, és ők milyen életvitelt folytatnak.

Füleljünk és figyeljük meg az ingatlant körülvevő zajokat – különösen, ha érzékenyek vagyunk rá és szükségünk van a csendes környezetre. Okozhatnak zajt a járművek, a közlekedés, ezek közül kiemelkedően zavaró lehet a közelben lévő sínek nyikorgása, az áruszállító járművek vagy tömegközlekedési eszközök fokozott zaja. A lépcsőház vagy szomszédos épület(ek) zaját is hallgassuk meg, mielőtt döntünk a vásárlásról!

Nézzük meg körben alaposan az ingatlan falait! A páralecsapódás, a penészesedés és a repedés szerkezeti hibára utalhat; ilyen esetben érdemes statikus vagy egyéb szakember véleményét kérni.

Felújítandó ingatlan esetén próbáljuk megbecsülni vagy kiszámolni, hogy mekkora összeget kell az ingatlanra költenünk!

Ellenőrizzük a tulajdonviszonyok rendezettségét! Kérjünk tulajdoni lapot, vagy legalább az ingatlan helyrajzi számát az eladótól, az alapján utánanézhetünk az ingatlan-nyilvántartás adatainak. Bizonytalan jogi helyzet esetén okvetlenül kérjünk tanácsot ügyvédtől! Társasházi lakás esetén kérjük el a társasház alapító okiratát, de érdemes utánanézni annak is, hogy van-e elővásárlási joga a szomszédnak akár a lakásra, akár a kocsibeállóra vagy tárolóra. Osztatlan közös tulajdon esetében mérlegeljük, hogy valóban szeretnénk-e a szomszéddal osztozkodni a közös használatú területeken.

Végül, de nem utolsósorban: próbáljunk hosszabb távra szóló döntést hozni ingatlanvásárlás esetén, ugyanis ha öt éven belül magasabb összegért adjuk el az ingatlant, mint amennyiért vásároltuk, úgy jövedelemadót kell fizetni utána.

Tóth Rita

Tel.: +36-30/905-9273

(X)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában