Hallgassa élőben!

Melyik a magyarok kedvenc matraca?

Kicsit jobban körbejárva a magyar emberek kedvenc matraca témát arra kellett rájönnünk, hogy nem is ennyire egyszerű a téma, hiszen nagyon sokféle szempont játszik szerepet a matrac kiválasztásánál, így általánosságban szinte lehetetlen egy-egy matracra azt mondani, hogy igen: ez a magyar lakosság kedvenc matraca.

 

Képek forrása: www.gigamatrac.hu

Persze különböző statisztikákat – ha nehézkesen is – be lehetne szerezni például a 2020-as magyarországi matracértékesítésről, de egyáltalán nem biztos, hogy a legnagyobb darabszámban értékesített matracok valóban azon termékek lesznek, amiket a legjobban szeretünk. Természetesen, mint minden beruházásnak, a matracvásárlásnak is van lélektana. Első körben megfogalmazódik a vágy, az igény vagy a kényszer egy új matrac vásárlására. Köztudott, hogy egy matrac nem presztízstermék, tehát nem egy olyan beruházásról beszélünk, amit vasárnap délelőtt a ház előtt majd lát a szomszéd is, tehát a belső elvárás, a belső igény mindenképpen nagyon meghatározó lesz jövőbeli matracunk kiválasztásánál.

Képek forrása: www.gigamatrac.hu

Nagyon fontos az ár. Természetesen ez nem mindenkinél jelenik meg ekkora hangsúllyal, de általánosságban elmondhatjuk, hogy egy átlagos háztartásban arányaiban sokkal kevesebbet költünk egy matracra, mint bármilyen más használati tárgyra. Történik ez annak ellenére, hogy – bár lehet, hogy ennyire még nem gondoltunk bele – a matrac valójában az a tárgy az életünkben, amit a legtöbbet, kivétel nélkül minden nap és egy napon belüli időszakot tekintve is a leghosszabb ideig használunk. Szóval nincs még egy olyan tárgy a birtokunkban, amelyet ilyen igénybevételnek tennénk ki, amely naponta ilyen hosszú ideig szolgálna minket. A fentiek ellenére azonban megállapítható, hogy messze nem olyan értékben vásárolunk matracot, mint amennyire észszerű vagy indokolt lenne mindennapi nyolcórás pihenésünk érdekében.

Képek forrása: www.gigamatrac.hu

És hogy miért van ez? Nagyon nehéz lenne megmondani. Egyrészről egészen biztosan van egy olyan hatás, hogy a nagy multinacionális cégek nyomására hajlamosak vagyunk egy kicsit könnyebben elhinni, hogy nagyon olcsón is lehet jó matracot vásárolni. A különböző kereskedelmi gyakorlatokban gyakran használt ötvenszázalékos kedvezmények is nagyon csábítóak tudnak lenni, és hajlamosak vagyunk elcsábulni egy-egy ilyen valóban vonzónak tűnő ajánlatnak. A másik ok valószínűleg a tapasztalatok hiányából fakadhat. Tekintettel, hogy az „igazi” matracok tömeges mennyiségben kb. húsz éve jelentek meg Magyarországon, így igazából hatalmas vásárlási tapasztalat sem áll a matracvásárlás előtt a rendelkezésünkre, hiszen sok olyan vásárló van, aki még életében nem vett matracot, vagy ha vett is, az már talán 10-15 éve is lehetett már. Tíz-tizenöt év alatt megint csak hatalmas átalakulás történik a matracpiacon is, így gyakorlatilag minden új matrac vásárlásánál újra kell kezdenünk a termékek feltérképezését.

Képek forrása: www.gigamatrac.hu

Akkor mégis melyik a kedvenc matracunk?

A tapasztalatok azt mutatják, hogy általában életünk első tudatosan vásárolt matracát valamelyik multinacionális vállalkozásnál vásároljuk meg. Miért? Alapvetően a könnyű elcsábulásnak köszönhetően, hiszen az első „igazi” matracvásárlás szorosan összefonódik az első albérlet, az első lakás berendezésével, és mint ilyen projektként kezelve, „csomagban” kerül megoldásra. Életünk eme első szakaszában egy jó minőségű, átgondolt és az ergonómiai igényeinket maradéktalanul kiszolgáló matracra igazából még nincs akkora szükségünk, hiszen nem fáj semmink, bárhol is kipihenten tudunk ébredni és gond nélkül alusszuk át az éjszakákat. Ennek fényében életünk eme szakaszában sokkal fontosabb egy szép szőnyeg, egy kényelmesebb fotel, egy impozáns konyha, mint egy megfelelő matrac. Tapasztalatok hiányában a nagy bútorforgalmazók látszólag nagy választéka így egyszerű és kézenfekvő megoldásnak tűnik.

Képek forrása: www.gigamatrac.hu

A következő matracbeszerzés viszont már egy egészen más kérdés, hiszen az életkor és az anyagi helyzet előrehaladásával a különböző munkakörök sajátosságaiból adódóan egyre több probléma léphet fel életünkben, amik az éjszakai pihenésünkre is kihatással lehetnek, így mindenképpen életünk következő matraca egy jobban átgondolt, árfekvésben egy kicsit már magasabb célzott vásárlás lesz, ahol sokkal nagyobb hangsúlyt kapnak a matracforgalmazásra szakosodott szakkereskedések, a valóban nagy matracválaszték és a szakértő, hozzáértő szaktanácsadás. Magyarország kedvenc matraca tehát nem egy bizonyos termék, hiszen az életkornak megfelelően ezek a vásárlási szokások, az egyes életkorokban, egészségügyi helyzetekben kiválasztandó matrac esetében változik az alapanyag, a matrac egyéb ergonómiai szolgáltatása és ezzel párhuzamban változik a termék bekerülési ára is, hiszen a jobb minőségű alapanyagok, a ránk szabott megoldások jellemzően magasabb fogyasztói árat is jelentenek.

Képek forrása: www.gigamatrac.hu

Összefoglalva, hogy milyen is lehet Magyarország kedvenc matraca, elmondhatjuk, hogy első matracunk bekerülési költsége 160×200 cm vagy 180×200 cm franciaágy méretben ritkán haladja meg a minimálbérnél magasabb összeget, és jellemzően valamilyen habmatrac kategóriából kerül ki, nem ritkán ezek a legkedvezőbb árfekvésű vákuummatracok. Következő matracunk vásárlása ennél már átgondoltabb, anyagi helyzetünk stabilabb, így már egy 90×200 cm méretű matracra is hajlandóak vagyunk egy minimálbért elkölteni, franciaágy méretben természetesen ebben az esetben már egészen nyugodtan beszélhetünk a minimálbér kétszereséről is.

(x)

Hirdetés
Digitális tudásfejlesztés jelentős állami támogatással
Orbán Viktor: 200 ezer forintra emeljük a minimálbért!
Magyarországon a minimálbér magasabb lesz, mint a Gyurcsány-kormány idején az átlagbér volt.
780 ezer éve volt ilyen utoljára, katasztrofális következménye lehet a Földön
Egyre több tudós véli úgy, hogy az északi és déli pólus megcserélődésének küszöbén állunk: a Föld mágneses mezője látványosan változik, ez a folyamat pedig nemcsak az élővilágot befolyásolhatja, de az emberiség technológiai fejlődésére is jelentős hatással lehet.
Áder János: a klíma gyorsabban változik, mint eddig bármikor
A köztársasági elnök elmondta, ma globálisan többet fogyasztunk a természeti tőkéből, mint amennyi új tud termelődni.
A vaskakas legendájának díszelőadásán az élő zenéről Ferenczi György és az Első Pesti Rackák gondoskodnak
A dalok szinte magukat írták meg, olyan jó volt az összhang a Első Pesti Rackák és a Vaskakas Bábszínház közt. Ferenczi György rajong a török korért, így különösen testhezálló volt számára a feladat, hogy ő szerezze A vaskakas legendájának zenéjét.
Gyász
Szeretettel emlékezünk drága férjre, édesapára, nagyapára, apósunkra aki ma lenne 80 éves. HORVÁTH ISTVÁN Kóny Nyugodjál békében.
,,Küzdöttél, de már nem lehet, csend ölel át és szeretet. Csak az hal meg, kit felednek, örökké él, kit igazán szeretnek.” Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága feleségem, édesanyánk, nagymamánk, testvérünk, anyósunk és rokonunk, CSUTHY PÉTERNÉ szül. Tóth Mária Magdolna (ciráki születésű) életének 70. évében, hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után visszaadta földi életét Teremtőjének. Temetése 2021. szeptember 24-én 15 órakor lesz a hegykői temetőben. Az engesztelő szentmisére 14.30 órakor kerül sor a hegykői ravatalozó kápolnájában. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, sírjára a kegyelet virágait elhelyezik, gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy FÖLDVÁRI ÉVA életének 79. évében váratlanul elhunyt. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem, édesapánk, nagypapánk, testvérem és rokonunk, KERECSÉNYI ANDRÁS életének 70. évében elhunyt. Szerettünk hamvasztás utáni búcsúztatására szűk családi körben kerül sor. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
,,Álmodtunk egy öregkort, csodásat és szépet, de a sors mindent összetépett. Csoda volt, hogy éltél és minket szerettél, nem haltál meg, csak álmodni mentél. Egy reményünk, mi éltet és vezet, hogy egyszer majd találkozunk veled. Csak a fájó könnyek hullnak érted, örökké szeretünk és soha nem felejtünk Téged!\“ Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága jó férjem, imádott édesapám, nagyapánk, apósom, testvérem, sógorunk és rokonunk, KOZMA FERENC életének 70. évében, tragikus körülmények között elhunyt. Temetése 2021. szeptember 25-én, szombaton 16 órakor lesz Vámosszabadin, a vámosi temetőben. A temetés előtt, 15.15 órakor engesztelő szentmisét tartunk a helyi katolikus templomban. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
,,Ő már ott van, hol nincs fájdalom, örök álmát őrizze béke és nyugalom. Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Férjem, Édesapánk, Nagyapánk és Dédpapánk, KÓBOR LÁSZLÓ életének 90. évében csendesen elhunyt. Temetése 2021. szeptember 23-án 11 órakor a zsirai temetőben lesz. Előtte engesztelő szentmise lelki üdvéért a helyi templomban 10 órakor. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Gyászoló család
,,Megpihenni tértem, éltem alkonyán, örök nyugalmat adj nekem, jó Atyám. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Szeretett Férjem, Drága Jó Édesapánk, Apósunk, Nagypapánk, Sógorunk és Rokonunk, NAKOVITZ JÓZSEF ISTVÁN életének 67. évében váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2021. szeptember 28-án, kedden 16 órakor lesz a lébényi római katolikus temetőben. Előtte engesztelő szentmise lelki üdvéért 15.15 órakor lesz a lébényi római katolikus templomban. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, sírjára a kegyelet virágait elhelyezik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló szerettei
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesapánk, nagypapánk, testvérünk és rokonunk, NIKOVITS JÁNOS volt mosonszentmiklósi lakos életének 74. évében, hosszú betegség után csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2021. szeptember 27-én, hétfőn 15 órakor lesz a mosonszentmiklósi temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló szerettei
,,Én már alszom zúgó lomb alatt, Ne zavarjátok édes álmomat. Borulj a síromra csendesen, Ne félj, nekem már nem fáj semmi sem. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesanyám, nagymamánk, testvérünk, sógornőnk és rokonunk, PINTÉR ERVINNÉ szül. Molnár Ilona életének 78. évében váratlanul elhunyt. Temetése 2021. szeptember 24-én, pénteken 15 órakor lesz a győr-nádorvárosi köztemető új ravatalozójából. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
,,Küzdöttél, de már nem lehet, csend ölel át és szeretet. Csak az hal meg, kit felednek, örökké él, kit igazán szeretnek. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy PINTÉR ERZSÉBET 2021. szeptember 8. napján, életének 81. évében elhunyt. Szeretett halottunk búcsúztatása 2021. szeptember 24-én, pénteken 10 órakor lesz a csornai Szent Antal-temető új ravatalozójában. Kérjük, kegyeletüket egy szál virággal fejezzék ki. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy RADÓ SÁNDORNÉ szül. Somogyi Judit életének 56. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása szeptember 24-én, pénteken 15 órakor lesz a levéli temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
,,Ne emlékezz rám búsan család, rokon, barát, add meg a könnyet, de élj és szeress tovább. Addig vagyok, míg élek szívetekben, bennetek, ember voltam mindig, ezért szeressetek.” Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SZARKA LÁSZLÓ életének 72. évében, súlyos betegségben elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. szeptember 24-én 15 órakor lesz az osli temetőben. Előtte, 14.15 órakor engesztelő szentmisét mondatunk. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
,,Nem az a fájdalom, amelytől könnyes a szem, hanem, amit szívünkben hordunk némán, csendesen. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem, édesapánk, testvérem és rokonunk, Szalai Tamás életének 66. évében csendesen elhunyt. Temetése 2021. szeptember 24-én 15 órakor lesz a páli temetőben. Előtte, 14.15 órakor engesztelő szentmise a helyi templomban. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó földi útjára elkísérik. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Csak az idő múlik, feledni nem lehet, kinek élete jóság volt és szeretet.” Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett feleségem, édesanyánk, anyósom, nagymamám, testvérem és rokonunk, VOSZTI FERENCNÉ szül. Nagy Erika életének 63. évében váratlanul elhunyt. Temetése szeptember 24-én, pénteken 15 órakor lesz a doborgazi temetőben. Előtte engesztelő szentmise 14.15 órakor lesz. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Beteg teste elpihent már, de lelke még velünk jár. Mert nem hal meg, kit eltemetnek, csak az, kit elfelednek.” Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága édesanyám, nagymamám, dédim, testvérünk, anyósom és rokonunk, ÖZV. TAKÁCS MIKLÓSNÉ szül. Nagy Mária életének 88. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. szeptember 24-én 14 órakor lesz Bágyogszováton, a bágyogi temetőben. Engesztelő szentmise a temetés előtt, 13.15 órakor a bágyogi templomban. Külön köszönetet mondunk a bágyogszováti Idősek Otthona dolgozóinak lelkiismeretes munkájukért, és mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család