Kisalföld logö

2018. 12. 10. hétfő - Judit 3°C | 7°C Még több cikk.

Lábápolás (X)

Alapos vizsgálat során számtalan elváltozásra, így köztük a mozgásszervi megbetegedések különböző változásaira bukkanhat az orvos. A különböző nyaki, deréki, csípő-, térd- és lábfájdalmak miatt számtalan napot otthon vagy keserves kínok között a munkahelyen töltenek az emberek.

A munkaképesség romlásán túl azonban az egyén életminőségét is befolyásolja. Pedig a mozgásszervi megbetegedés a legősibb megbetegedések közé tartozik, mondhatjuk, egyidős az emberrel.

Mivel életünk nagy részét a lábunkon járva éljük, a mindennapi problémák, nehézségek nyomai azonnal visszaköszönnek e központi jelentőségű szervünkön. Az emberi láb viseli testünk teljes tömegét állás és járás közben. Rendkívül bonyolult szerkezete miatt a legkisebb rendellenesség vagy trauma is súlyos állapotváltozást eredményezhet, és azt a láb, a cipő és a talaj kölcsönhatása tovább erősíti.

A jó cipő

A jó cipőnek elő kell segíteni a járást, a munkát és a szórakozást is. A civilizálódással a lábat károsan befolyásoló tényezők megnövekedtek. Az emberek sima, kemény talajon járnak, így az izomzat nincs kellően igénybe véve, ezért hamar kifárad.

Lábunkat általában tömegesen termelt és forgalmazott lábbelikbe bújtatjuk, és a választásnál csak az esztétikum és az anyagi megfontolás a döntő tényező.

A magas sarkú cipő viselése a térd- és a csípőízületekre is hatással van. A magas sarok kis felülete ráadásul bizonytalanná is teszi a járást. További ellenérv, hogy a cipőbe zárt láb, a vegetatív idegrendszer beidegződési zavara miatt fokozott mértékben izzad, ami számos kellemetlenségen túlmenően a gombásodásra való hajlamot is fokozza.

Az egészséges láb:

- nem fáj,

- a sarok középállású,

- a talp három ponton terhelődik,

- a lábujjak nyitott helyzetűek és mozgékonyak,

- izomegyensúlya megtartott.

A lábujjak hossza

A lábujjak egymáshoz viszonyított hossza alapján három előlábforma különböztethető meg:

A görög, amikor az öregujj rövidebb, mint a II. ujj. A szögletes előláb esetében a két lábujj egyforma, míg az egyiptomi típus esetében az öregujj hosszabb, mint a II. lábujj. A három típus közül leggyakoribb az egyiptomi forma.

A lábproblémák közül a leginkább ismert a saroktáji fájdalom. Ez gyakrabban a sarok talpi, ritkábban a háti felszínére lokalizálódik, de esetenként az egész saroktáj is érzékeny lehet.

A sarok fájdalma

A sarok fájdalmának számos oka ismeretes. A láb csontos szerkezetének fenntartását izmok, szalagok tónusa biztosítja. Ha a tónus meggyengül vagy terhelése fokozott mértékűvé válik, akkor alakulhat ki a lapos láb, köznapi nyelven a lúdtalp.

A lúdtalp kialakulásában szerepet játszó tényezők:

- a nagy testsúly és az álló foglalkozás okozta megterhelés,

- genetikai tényezők,

- különböző, divat diktálta cipők viselése, mely mellőzi az egészségmegóvó funkciót,

- a sima betonon és aszfaltos úton való járás,

- nem szabad figyelmen kívül hagyni a hosszú betegségből lábadozók teherviselő képességének csökkenését.

- fájdalom enyhítése,

- a boltozat alátámasztása,

- a lábboltozatot tartó izomzat erősítése,

- a láb mobilizálása,

- izomgörcsök oldása.

Tény, hogy minden ember maga alakítja testét, lelkét, bár ha lehet, minél kevesebb mozgással és öntudattal. A mozgás és testtartási szokások azonban keményen tartják állásaikat, minek következtében maradandóan formálják testünket. Számos műtét elkerülhető lenne, ha mi, emberek újra tanulnánk a számunkra helyes mozgást.

Legközelebb részletesen fogok írni a talpbetétek fajtáiról és azok jótékony hatásairól. (Szerzőnk kéz- és lábápoló, szakoktató.)

Lábunk nap mint nap komoly terhelés alatt áll.


De Jong Edit
kéz- és lábápoló, szakoktató

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Játsszon és nyerjen CD-t gyermekének!

Játsszon és nyerje meg gyermekének a Gyerekkarácsony EXTRA című CD-t! Csupán egy kérdésre kell jól… Tovább olvasom