Támogatott tartalom

2021.10.21. 06:54

Közel hozzák az Európai Uniót

Az arculatában is megújult Europe Direct-iroda fókuszába került többek között az iskolákban történő hangsúlyosabb meg- jelenés, valamint a polgárok uniós sze- repvállalásának ösztönzése is.

Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke és dr. Lakatosné dr. Novák Éva, a megyei Europe Direct-iroda vezetője mutatta be az újgenerációs iroda tevékenységeit. Fotó: Csapó Balázs

Fotó: CSAPO BALAZS

A megye tájékoztatása

„Fontos, hogy a lakosságnak hiteles információkat adjunk az Európai Unióról, és az uniós intézmények felé mi magunk is közvetítjük a megyénkben élő állampolgárok véleményét” – emelte ki az iroda egyik legfontosabb feladatát Németh Zoltán.

A megyei közgyűlés elnöke a Europe Direct-iroda kezdeteire visszatekintve azt is elmondta, az európai uniós információszolgáltatás több évtizedes múlttal rendelkezik a megyében. Hazánk uniós csatlakozását évekkel megelőzve, 2000-ben alakult meg a jelenlegi iroda elődje, az Európai Információs Pont. Az időközben nevet változtató tájékoztató központot a sikeres pályázatoknak köszönhetően azóta is a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat tartja fenn.

Az iroda az elmúlt évtizedekben jelentős fejlődést ért meg. A kezdeti néhány eseménnyel szemben most már 40–50, magas színvonalú programot szervez évente. Ezek között jól megférnek a nagyobb tömeget megmozgató programok és a szűkebb körű szakmai egyeztetések is. Az irodában európai uniós szaktanácsadók várják az érdeklődőket gyakorlati és személyre szabott tájékoztatással, de emellett EU-tan- órákat, versenyeket, fórumokat is kínálnak a lakosság számára. Facebook-oldalán (facebook.com/europedirectgyms) sok érdekességet olvashat az Európai Unióról, nyelvekről, programokról.

Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke és dr. Lakatosné dr. Novák Éva, a megyei Europe Direct-iroda vezetője mutatta be az újgenerációs iroda tevékenységeit. Fotó: Csapó Balázs

Uniós kommunikáció

Az iroda része az Európai Bizottság uniószerte 424 irodával működő tájékoztató hálózatának. A központok célja, hogy Európa minden szegletében közel hozzák a lakossághoz az Európai Uniót, az uniós szakpolitikákat és értékeket, közvetlenebbé tegyék az uniós intézmények és a polgárok közötti kapcsolatot.

A megyei Europe Direct-iroda részt vesz az európai uniós fejlesztések magyarországi kommunikátorait összefogó Tagállami Kommunikációs Hálózat munkájában is. Ennek célja, hogy valós képet adjon az EU-s források magyarországi felhasználásával kapcsolatban.

Az iroda a programok mellett naprakész kiadványokkal is várja az érdeklődőket. Az angol és német nyelven is elérhető anyagok sokszor a nyelvtanulást is segítve jutnak el az érintettekhez.

Új kihívások

Az újgenerációs Europe Direct- irodák fókuszában öt kiemelt feladat áll: 1. A polgárok tájékoztatása és szerepvállalásuk ösztönzése; 2. Kapcsolatok építése a helyi médiával és a multiplikátorokkal; 3. Az érzékeny uniós témák helyi szintű tudatosítása; 4. Az EU az iskolákban; 5. A hálózatok regionális hálózatának előmozdítása.

„Irodánk eddig is nagy hangsúlyt fektetett e témákra, mostantól talán kicsit formálisabbá válik tevékenységünk” – veszi át a szót dr. Lakatosné dr. Novák Éva, a megyei Europe Direct-iroda vezetője, aki EU-szakjogász-diplomával is rendelkezik.

„Több olyan programunk van, melyek már bőven »tinikorban vannak«. Ezek a sok látogatót vonzó, érdeklődést felkeltő nagy rendezvényeink a jövőben is beilleszthetők az új cselekvési tervünkbe. Továbbra is megtartjuk a májusi Európa- napot, a nyelvek európai napja alkalmából évente rendezett versenyünket vagy akár az Euroregionális Kenyérfesztivál és Kézműves Találkozót. Igaz, néha az élet hozta nehézségekkel megharcolva, hiszen pl. az idei Európa-napunk a világjárvány miatt az online térbe szorult. Az érdeklődők izgalmas előadásokat hallhattak különböző témákban” – emelte ki az iroda vezetője.

A közeljövő uniós és regionális eseményei

2022 tavaszáig tart a „Konferencia Európa jövőjéről” c. rendezvénysorozat, melynek célja, hogy az emberek Európa-szerte megosszák egymással elképzeléseiket a közös jövőnkről és aktívan részt vegyenek annak alakításában. Ennek keretében kerül sor megyénkben egy polgári párbeszédre október 26-án. November 24-én ennek folytatásaként az európai értékekről és jogokról beszélgetünk németek és magyarok részvételével. A hazánkban talán még kevesebb hagyománnyal rendelkező polgári párbeszéd izgalmas szórakozást, véleménycserét, feltöltődést ígér a résztvevőknek. Az online eseményekre az iroda Facebook-oldalán már most is lehet jelentkezni.

A cikk a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat támogatásával jött létre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában