Kisalföld logö

2019. 04. 21. vasárnap - Konrád Még több cikk.

Kihívás volt a stáción dolgozni

A keresztút stációinak megjelenítése nagy megtiszteltetést, viszont óriási kihívást is jelent egy reklámcég számára, de a győri Felirat Kft. tökéletesen megoldotta ezt a mély lelki tartalmakat hordozó különleges feladatot.
A legmagasabb minőségben és szoros határidőre kellett megalkotni az új győr-belvárosi keresztút 14 stációját. A különleges tartószerkezetbe applikált, győri alkotók munkáit tartalmazó stációkat nagyhétfőn láthatták először a győriek és a városunkba érkező turisták.
Galéria!
A keresztút állomásait hét dombormű, két grafika és öt festmény alkotja. A formavilág modern, de az alkotások tiszteletben tartják a keresztút és a belváros szakrális értékeit. A körülbelül egy kilométeres keresztút útvonalára eső épületek falain látható stációk látványvilágának érdekességét egy különleges anyag, a magyar világszabadalomként gyártott üvegbeton jelenti, melyet hátulról LED-fényekkel világítanak át, így sötétedés után egyedi látványt nyújtanak.
 
Betonba ágyazott művészet
 
A stáció Sándor János építész, vezető tervező és kollégáinak tervei alapján készült, ezek alapján készítette el a győri Felirat Kft. a pontos kiviteli terveket, minden egyes stációhoz a művészeti alkotások egyedisége és a helyszín adottságai szerint. A tervezés januárban indult, majd nem sokkal később kezdődött meg a mai kornak megfelelő legkorszerűbb és időtálló alapanyagokból történő gyártás. Az üvegbeton egy szálcsiszolt kóracél keretrendszerbe és szerkezetbe került, a homlokzati rész közé „beágyazva láthatók" a győri művészek által ihletett és megformált festmények, grafikák és bronz domborművek. A gravírozott táblán többnyelvű rövid leírás magyarázza a stációkat, sőt QR-kód is készül, amelynek használatával az interneten még több információ érhető el.

Vargáné Lascsik Andrea, a Felirat Kft. egyik vezetője szerint komplex, összetett munka volt a stációk elkészítése, mivel sokféle anyagot kellett összeépíteni, ötvözve a kemény, nehéz acélt és betont a törékeny és sérülékeny művészeti alkotásokkal, mindezt energiatakarékos, hosszú élettartamú LED-es megvilágítással kombinálva. „Sok kísérletezés és ötletelés, sok álmatlan éjszaka után született meg a végső verzió", mondja a cégvezető.

A készre szerelt alkotások helyszíni szerelése sem volt egyszerű, mivel az autóforgalomtól elzárt történelmi belvárosban kellett megoldani a 300 kilós szerkezetek helyszínekre szállítását, felfogatását, a villanybekötéseket.
 
Széleskörű, több évtizedes kivitelezői tapasztalat
 
Nem ez volt a Felirat Kft. első szakrális jellegű munkája; a neves győri cég készítette többek között II. János Pál pápa 1995-ös győri látogatásának helyszínére azt a gravírozott, csiszolt kóracél emléktáblát, melynek elkészítése az akkori műszaki lehetőségek mellett nem volt egyszerű. De a Felirat műhelyében készültek a Pannonhalmi Főapátság „Viator" éttermének feliratai és „Omnibus" streetfood-részének nagyméretű betűdobozai is. Emellett a győri Látogatóközpont és a mostani Keresztút művészeti alkotásait előzetesen bemutató kiállítás berendezése is a cég munkáját dicséri.
 
Galéria!


Tudnak milliméterben dolgozni
 
Sándor János építész-tervező sem először dolgozott együtt a Felirattal: a 2012-es budapesti FIFA-kongresszus volt az első közös munkájuk, majd az Audi Aréna belső dekorációja és információs rendszere következett.

– Olyan csapatról van szó, amely tud „milliméterben dolgozni", és itt pont erre volt szükség. Sikeres együttgondolkodás előzte meg a tervezést, mi elmondtuk az ötleteinket, a Felirat pedig szállította hozzájuk a műszaki megoldásokat. Már az anyagválasztás, a speciális (és rendkívül drága) üvegbeton kezelése is különleges figyelmet és körültekintést igényelt, ez előre kiöntve és méretre vágva, három centi vastag táblákban érkezett Győrbe.

A szponzor cégek részéről a QP Zrt. vezérigazgatója, Bogisich Ferenc úr így értékelte a közös munkát:
– A keresztút új technológiai kihívások elé állította a Felirat Kft.-t, de Varga Péter és csapata ezt sikeresen meg tudta oldani. A végeredmény egy precízen, minden részletre kiterjedő figyelemmel elkészített „modern műemlék", ami méltó keretet ad a művészek által készített egyedi alkotásoknak. 
(X)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ügyfélélmény és karrierálmok az Openhouse-nál

Ügyfélélmény és karrierálmok az Openhouse-nál
Több 10 milliárd forint értékben értékesített ingatlan - volt mit ünnepelnie az Openhouse… Tovább olvasom