Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Kihagyhatatlan kulináris élvezetek a Szél Fiai Fogadóban!

Mind a borkészítésben, mind a vendéglátásban megszállottja a tradícióknak Prisztóka Tibor és felesége, Kormos Andrea. Ám épp a régiek módszereinek újrafelfedezésével, az azon alapuló kísérletezéssel hoznak létre olyan körülményeket, étkeket és italokat, amelyek különlegessé teszik a nyúli fogadót és celláriumot.

– A hagyományos konyha és borkészítés ösvényein, az emlékek, az érzékek, az intuíció útját követve járunk, utánaolvasva, kutatva mindkét szakma rejtelmeit – mondta el Prisztóka Tibor, a Szél Fiai Fogadó & Cellárium működtetője arról az alapelvükről, amit hozzájuk megérkezve rögtön észrevesz és magától értetődőnek tart a vendég. A világ igazán neves borvidékeit bejáró és megismerő férfi egy gyerekkorában kapott jó tanácsot követ, miszerint az az igazi érték, az olyan tudás megszerzése, létrehozása, melyet más nem tud. Innen a kísérletező szellem, a tradíciók őrzése, aminek eredménye mégsem uniformizált, s amit a legjobb, ha megkóstolunk az egyre mélyülő, a hegy mélyét egyre inkább feltáró több, kisebb tárolórésszel osztott pincében.

Alig kéthektáros saját szőlőjében, Nyúlon olaszrizlinget, rizlingszilvánit, kékfrankost, zweigeltet termel, nyúli termelőtől vásárol a kajári dombokról való savignon blanc-t, a Soproni borvidékről zöld veltelinit, cabernet sauvignont, merlot-t, pinot noire-t, a Badacsonyi borvidékről pinot blanc-t, szürkebarátot is feldolgoz a fogadótulajdonos. Téglaboltíves pincéje folyamatosan bővül-hosszabbodik: telente a celláriumot mélyítve készül a hely az újabb évjárat borainak. E pince végében a pannonhalmi talaj keresztmetszetét, a hajdani Pannon-tenger altalaját vehetjük szemügyre. A felső talajréteg homokos, alatta azonban ásványos, csillogó réteget találunk, amely a hárommillió évvel ezelőtt itt elterülő édesvízi tenger tápanyagban, mészben és ásványokban gazdag üledékes altalaja.

Prisztóka Tibor, a Szél Fiai Fogadó & Cellárium működtetője.
Prisztóka Tibor, a Szél Fiai Fogadó & Cellárium működtetője.

Tradicionális módon, fahordókban erjednek, érnek a borok, melyek készítésekor csak természetes anyagokat használnak. Vörösboraik szűretlenek, nincsenek derítve, a fehérborok döntő része szintén szűretlen. Ha mégis deríteni kell, egy tokhalhólyagból készült természetes preparátumot használnak. „Nem engedem, hogy a szaporodó élesztőgombák a mustból szerezzék be a felépítésükhöz nélkülözhetetlen anyagokat, hanem az erjedés során folyamatosan inaktív élesztővel táplálom őket. Egyébként a bor kiürülne és az értékek nagy részét eldobnánk a seprővel" – állítja Prisztóka, s úgy tölti poharába a Krém Rózsit, hogy bárki kedvet kap ahhoz, hogy ezzel a sötétrózsaszín nedűvel randevúzzon grillteraszán. „Egyedi nevet kapott ez a bor, mert egy stílust képvisel. Egy borásznak a rozé általában könnyű kaland. A ma elterjedtebb, reduktív, könnyű rozék néhány hét után már mennek is a kereskedésekbe, boltokba, míg én ennél lényegesen hosszabb ideig készítem a Rózsikat, több hónapos seprőn tartással, kevergetéssel, ez viszont már komoly kapcsolat, ami megkülönböztető nevet indokol."

A fogadó családias hangulata valóban hamisítatlan, merthogy először lakhelyül választották a tulajdonosok – nyugalmat keresve, korábbi, hajszolt életmódot követelő vállalkozásaikat eladva. Utána alakították vendégváró hellyé. A korábban a környék nagyobb gazdaságához tartozó épületeket nagyrészt meghagyták, hogy „a hely szíve-lelke megmaradjon" a fogadóban, mely a Pannonhalmi borvidék szőlőföldjei között, a lösztalajba mélyen bevájt romantikus pincesoron közelíthető meg. Ott úgy fogadják a vendéget, mint régen faluhelyen: pálinkával, s csak utána kérdezik, mi járatban.

A Szél Fiai Fogadó idén is számos rendezvénnyel várja kedves vendégeit:
Márton napi libator, Borismereti tréning, Óévbúcsúztató
Mindezekről bővebben olvashat:

http://www.winecellarinn.hu/ujfogado.html

Szél Fiai Fogadó, Nyúl, Érdeklődni: 96/540-015, 30/9693-155

  

 

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új Renault már 2.090.000 Ft-tól!

Tovább olvasom