Kisalföld logö

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Készüljön a téli hónapokra az OIL! töltőállomások segítségével

Beköszöntött a november, és ugyan még enyhébb az idő, éjszakánként, illetve hajnalban már előfordulhat, hogy akár 5 fok alá is esik a hőmérséklet. Egy biztos, hogy ilyenkor már érdemes előre gondolkodnunk, és felkészíteni autónkat a téli mínuszokra.
A jeges, csúszós utakon, sötétben, vagy az egyre romló látási körülmények miatt az autósoknak is sokkal jobban kell figyelniük. Arról, hogy miképp készítsük fel autónkat a télre, s miképp kerülhetjük el a hideg okozta károkat, illetve kellemetlenségeket, Zoltán Attilát, az Energy-Zol Kft. ügyvezetőjét és a magyarországi OIL! német kúthálózat kenőanyag- és autókemikália-beszállítóját kérdeztük.
 

Mi az egyik legfontosabb teendő a téli mínuszok beállta előtt?
Ugyan lerágott csont, de elsőként mégiscsak a téli gumiabroncsok cseréjét említeném a saját biztonságunk érdekében. Itt mindenképpen fontos, hogy a csere mellett figyeljünk a megfelelő guminyomás beállítására, melyet akár havonta többször ellenőrizzünk. Minden autó esetében adott egy gyári érték, amely a leginkább biztosítja a megfelelő tapadást az utakon, mindemellett a megfelelő guminyomással a kátyúk ellen is jobban védekezhetünk.
Ugyancsak nagyon fontos, hogy még a kemény téli hónapok előtt külön figyelmet szenteljünk az autóban lévő folyadékokra.

Mi tanácsolsz, melyikkel kezdjük? Mire figyeljünk oda?
Nagyon fontos a téli szélvédőmosó folyadék feltöltése még a mínuszok beállta előtt, hiszen ha már befagyott a szélvédő, illetve a lámpamosó berendezés, onnantól hiába öntünk rá téli szélvédőmosót, nem segít a hiba megoldásában, mivel a vékony csőrendszerben is jégdugó alakul ki. Ezáltal tönkremehet a befagyott szivattyú is. Ezen utóbbi esetben megoldás lehet éjszakára beállni egy meleg garázsba. A szélvédőmosókra visszatérve, ma már rendkívül széles választék áll rendelkezésre, az OIL! téli szélvédőmosó folyadékok között például választható a 2 és 5 literes kiszerelés is, szamóca vagy akár lime illattal, -21 Celsius fagyásponttal.
 

Mikor érdemes ellenőriznünk a téli fagyálló folyadékot?
A téli fagyálló folyadék fagyáspontjának ellenőrzése szintén a fagyok beállta előtt javasolt. Ha ezt elmulasztjuk, ebből akár több százezer forintos kárunk is keletkezhet egy hideg éjszaka után. Magyarországi viszonyok között a -30, -35 Celsius-fokra beállított fagyálló folyadék elegendő. Fontos, hogy az esetleges folyadékcsere, illetve utántöltés során az adott gépjármű gépkönyvi előírásainak (szervizkönyv) megfelelő, jóváhagyással rendelkező fagyálló folyadékot töltsünk gépjárművünkbe. Manapság szinte csak ún. „alumíniumbarát" termékeket lehet vásárolni, ilyen például OIL! Algol G12+ és Algol G11 tömény, -72 Celsius-fokos fagyásponttal. Nagyon fontos, hogy ezen termékek csak hígítva használhatóak!
 

Az autó mely részei reagálnak még érzékenyen a hidegre?
Elsőként az elhasználódott, csíkosan törlő ablaktörlő lapátokat említeném, amit érdemes cserélni. Fontos, hogy a szélvédőre fagyott jeget ne az ablaktörlővel próbáljuk letakarítani, inkább jégkaparót vagy jégoldót használjunk, de természetesen az ablak fűtése, vagy ha a téli ablakmosóból öntünk egy keveset a szélvédőre, ugyancsak hatékony megoldás.

Figyeljünk oda az ajtózárakra, valamint a tanksapkára is, ez esetben annyit tanácsolnék, hogy ne használjunk nagy viszkozitású kenőanyagokat (motorolaj, kenőzsír), inkább zárolaj spray-t vagy kis viszkozitású kenőspray-t.
 

Mire panaszkodnak még az autósok a legtöbb esetben a téli időszakban?
Arra, hogy párásodik belülről a szélvédő és az oldalüveg. Sőt, ha több utas tartózkodik az autóban, a jelenség csak fokozódik. A hiba oka legtöbbször az eltömődött, szennyeződött pollenszűrőben keresendő, ilyenkor ugyanis az utastérbe nem jut friss levegő, hiszen a szellőzés nem megfelelő. A kabinban kilélegzett levegőben található vízpára így lecsapódik a hideg üvegfelületekre. Ezért fontos, hogy a pollenszűrőt is idejében cseréljük!

Jelenleg fut egy hűségakció is az OIL! kutaknál, mit lehet erről tudni?
Igen, országszerte több mint 40 OIL! töltőállomás csatlakozott a felhívásunkhoz, mely szerint azok, akik még 2017. november 30-ig az OIL!-nál tankolnak megbízhatóan jó minőségű üzemanyagot, minden elköltött bruttó 3000 Ft után hűségmatricát kapnak, melyek gyűjtésével akár 40%-os kedvezménnyel vásárolhatják meg a kampányban szereplő Electrolux kisháztartási gépeket, valamint Pödör prémium olajokat. A matricák 2017. december 10-ig beválthatóak. Azok között pedig, akik összegyűjtenek 20 matricát, és regisztrálnak a www.jatek.oil-benzinkutak.hu weboldalon, értékes Electrolux és Pödör termékeket sorsolunk ki.

A következő sorsolás: 2017. december 11.
 

3 szépségkirálynő is csatlakozott a novemberi jótékonysági felhívásotokhoz.
Igen, Dobó Ágnes (Miss World Hungary 2010), Kulcsár Edina (Miss World Hungary 2014) és Marton Adrienn (Miss Balaton 2005) is segítségünkre lesz abban, hogy megtaláljuk az Electrolux által felajánlott elöltöltős mosógép legjobb helyét. Így arra kérjük a közönséget, hogy ha él a közelükben olyan család, akiknél úgy érzik, komoly segítséget jelentene a hétköznapokban egy ilyen nagy háztartási gép, úgy írják meg azt nekünk az ajandekmosogep@gmail.com e-mail-címre. A felhívás részletei megtalálhatóak Facebook-oldalunkon is: www.facebook.com/OILHungary
 
(X)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Robotok segítségével nevelik ki a jövő munkavállalóit

Robotok segítségével nevelik ki a jövő munkavállalóit
Különleges program mellé állt a Nemak Győr Kft.: a nemzetközi LEGO-robot-programozó verseny… Tovább olvasom