Támogatott tartalom

2021.01.22. 06:38

Győr kiemelkedő művészeit díjazták

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy a Himnusz kéziratát 1823-ban ezen a napon tisztázta le Kölcsey Ferenc. A városi ünnepség a járványhelyzet miatt ezúttal az online térben és a televízióban követhető.

kisalfold.hu

„A képzőművészettől a táncművészetig, a gasztronómiától az építészetig, a népi kultúránktól a modern művészetekig számtalan kiválóságot sorolhatnánk fel, és amire igazán büszkék lehetünk, hogy szűkebb hazánk, Győr az egyik jeles képviselője ennek a hihetetlenül sokrétű kultúrának” – fogalmaz dr. Dézsi Csaba András polgármester a magyar kultúra napja alkalmából. Az idei esztendő egy különleges év, hiszen királyi várossá válásunk 750. évfordulóját ünnepeljük. Ez azonban nemcsak a város történelmének, de a győri kultúrának is az ünnepe! Ha úgy tetszik, a mai nap a 2021-es jubileumi esztendő kulturális évnyitója is – mondta a polgármester a magyar kultúra napja alkalmából készült ünnepi műsor felvételén.

Kitüntetettek és díjátadók: Nagy Vilmos, Szikra József, Kara Zsuzsanna, valamint dr. Dézsi Csaba András és Rózsavölgyi László.

A járványhelyzet nem teszi lehetővé a nyilvános ünnepség megtartását, ezért a díjátadót és az ünnepi műsort pénteken 17 órától Győr hivatalos Facebook-oldalán, 18 órától pedig a Győr Plusz Televízióban lehet megtekinteni.

A városvezető köszönetet mondott a győri kultúra képviselőinek, akik a járvány miatti korlátozások közepette is megtalálták az utat a közönséghez, de bízik benne, hogy a kultúra az online térből hamarosan visszaköltözhet a valóságos terekbe, színpadokra. A város kultúra napi elismeréseit a polgármester Rózsavölgyi Lászlóval, az oktatási, kulturális, sport- és turisztikai bizottság elnökével adta át.

Győr Művészetéért díjat kapott Kara Zsuzsanna, a Győri Balett balettművésze, aki nemcsak betáncolta Európa színpadait, de a fiatalokat is megismertette a táncművészettel. Jelenleg próbavezetőként, balettmesterként és koreográfusasszisztensként tevékenykedik. Mint mondta, mérföldkő az ember életében, ha a saját városa ismeri el a munkásságát.

Ugyancsak Győr Művészetéért díjat vehetett át Szikra József színművész, aki 1982-től a Győri Nemzeti Színház művészeként számos darabban varázsolta el a nézőközönséget. Ahogy ő maga mondta, „életem a színház, és attól, hogy nyugdíjba mentem, ez nem változik”.

Az ünnepi műsorban egy rendhagyó összeállítás is felcsendül Győr városának 750. évfordulója alkalmából.

Győr Közművelődéséért díjban részesült Nagy Vilmos, a Ménfőcsanak–Gyirmót Művelődési Központ igazgatóhelyettese, aki negyed évszázada kulturális szakember a városban, és akinek a jövőbeni célja is a valódi értékek közvetítése.

A polgármester posztumusz „A Győri Városháza Ezüst Emlékérme” elismerést adományozott Farsang Sándor festő-grafikusművész és művész-tanár részére, aki közel négy évtizedes munkájával kötődött Győrhöz.

Az ünnepségen az önkormányzat kulturális intézményeiben kiemelkedő munkát végző kollégák is elismerésben részesülnek, majd a magyar kultúra napi műsor következik, amelyben közreműködik Csiba Júlia népdalénekes és Németh Dénes zenekara, valamint a Kiscserókok néptáncegyüttes táncosai. A műsorban egy rendhagyó összeállítás is felcsendül Győr városának 750. évfordulója alkalmából, Barsi Ernő néprajzkutató gyűjtéseiből.

Itt látható

A városi ünnepség Győr hivatalos Facebook-oldalán látható pénteken 17 órától, míg a Győr Plusz televízió 18 órától tűzi műsorára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában