Egyedülálló gyűjtemény

2019.10.21. 08:00

Éltető erőforrás a víz – öt vidéki városban startol a Nemzeti fotótár kiállítása

A Nemzeti fotótár egyedülálló gyűjtemény mintegy 13 millió negatívval. Ezek digitalizálása folyamatosan zajlik, hogy mind nagyobb számban tegyük hozzáférhetővé és kereshetővé az elmúlt majd' másfél évszázad sajtófotóit.

Fotó: MTI Fotó: Ujvári Sándor

Az állattartó telepre hajtották a bivalyokat a Kiskunsági Nemzeti Park területén
MTI Fotó: Ujvári Sándor

Az 1890-es évek elején született az első fénykép a gyűjteményben. Az azóta történt események – legyenek azok településtörténeti, gazdasági vagy kulturális jellegűek – lenyomata jó eséllyel megtalálható a fotótárban, tehát vizuális keresztmetszetet kapunk egy hosszú és izgalmas időszakról. Fontos küldetésünk, hogy ezt a szélesebb közönségnek is megmutassuk, elérését bárki számára egyszerűvé tegyük.

2019 kiemelt eseménye a Budapesti Víz Világtalálkozó (Budapest Water Summit), ahol a szakemberek a klímatudatosság jegyében a politikai, gazdasági, tudományos és egyéb szempontok szerint keresnek megoldást a vízválság megelőzésére.

A fotótár képeinek segítségével szeretnénk mi is ezt a célt támogatni olyan módon, hogy a problémára irányítjuk a figyelmet, ezért tematikus válogatást állítottunk össze. Ennek középpontjában természetesen az áll, hogy mennyire nélkülözhetetlen eleme létezésünknek a víz. A fotók készítése között több évtized telt el, de egy-egy pillanat erejéig megmutatják a korábbi idők atmoszféráját, technológiai, gazdasági fejlettségét, vagy éppen ízlésvilágát. A kiállítás tehát egy utazás is az időben, amire örömmel invitáljuk az érdeklődőket. A kor és a helyszínek változóak, de egy valami állandó: a víz, mint életszükséglet, erő és örömforrás.

Archívumunkban nagy mennyiségben találhatóak olyan negatívok, amelyek bemutatják, hogy Magyarország hogyan viszonyult a vízhez az elmúlt 50-100 évben: a mezőgazdaságban, a mindennapi életben, háború alatt, szórakozás közben és az élet különböző területein hogyan használtuk és használjuk a vizet. A Nemzeti fotótár kiváló lehetőséget ad arra, hogy ezeket képeken is megnézzük, és ráismerhessünk a víz központi szerepére. Az öt nagyvárosban nemcsak egy általános kiállítást rendezünk, hanem az egyes helyszíneken a saját környezetükből is megismerhetik az ott élők, hogyan is változott a víz, mint központi elem az életükben – mondta el Répászky Lipót, az MTVA Archívumának osztályvezetője.

Fotóválogatásunkat október 31-ig Debrecenben, Győrben, Miskolcon, Pécsett és Zalaegerszegen tekinthetik meg az érdeklődők.

(X)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában