Támogatott tartalom

2021.08.04. 07:02

Egy drámai tűz méltatlan pernyéi

Tűz ütött ki két hete Győrben, a Szabolcska utca tízemeletes házának egyik lakásában. A társasház ötödik emeletén csaptak föl a lángok. A tűzoltók egy halálra égett embert találtak. Az épületben lakó embereket azonnal kiköltöztették és eloltották a tüzet.

A drámai történetnek sok tanulsága van. A vélhetően cigarettázástól meggyulladt emberen sajnos már nem lehetett segíteni, de az megfigyelhető volt: egy ilyen éles helyzetben hatékonyan működnek a város illetékes szervei, hivatalai, valamint a tűzoltó- és mentőegységek. S létezik-e emberi szolidaritás?

A Szabolcska utca elején lévő társasház mintegy felében önkormányzati bérlakások találhatók. Az ezekben lakó emberek a szabad piaci lakásbérleti árakat valószínűleg képtelenek volnának megfizetni.

A tüzet bejelentő hívást követően nagyon gyorsan kilenc kocsival vonultak ki a tűzoltók. A mentőszolgálat a ház oldalánál állította fel az egységét. A tűzoltók minden lakásból lesegítették az ott lakó embereket. A tűzoltókat kosaras kocsival emelték fel a lángoló, égő lakáshoz és vízsugárral oltották a lángokat.

Negyedórán belül megérkeztek a hatóságok szakemberei: a Győr-Szol zrt., a Pannon-Víz zrt., s más szakipari cégek mérték fel a helyzetet. A város vezetői közül szabadságát megszakítva Radnóti Ákos, a körzet önkormányzati képviselője érkezett elsőként, s a helyszínről tájékoztatta dr. Dézsi Csaba András polgármestert, aki további intézkedésre kérte az alpolgármestert. Elsőként a sérült házból kimenekítetteknek padokat és szénsavas italokat biztosítottak, megnyitották a szomszédos iskola auláját és illemhelyeit.

Kiderült: a halott ember szobája alatti lakás lakói szenvedtek jelentős kárt. A tűzoltás közben a víz elárasztotta ezeket a füsttel megtelt helyiségeket. A kéttagú család ebbe a lakásba egyelőre nem költözhet vissza. A lakás egyébként kétszobás, 36 négyzetméteres, összkomfortos otthon volt. Bérlőik 2006 óta lakáscsere-szerződéssel használták. Bérleti díjként havonta 20 ezer 321 forintot fizettek, a lakbértámogatás 3 ezer 119 forint volt. Az önkormányzat azonnal felajánlotta, hogy átmenetileg a Szarvas utcában, krízislakásban vagy kollégiumban helyezi el őket. A Szarvas utcai lakásban két szoba van, alapterülete 47 négyzetméter, bérleti díja 14 ezer 320 forint, aminek csak az időarányos részét kell megfizetniük.

A gyorsan kiérkező tűzoltók kosaras daruról fojtották el a tüzet

Az ajánlatból vita kerekedett, a bérlők ugyanis nádorvárosi vagy szabadhegyi lakáshoz ragaszkodtak volna. Viszont megjelentek a lakossági és a hatósági szolidaritás első érdemi jelei. A Győr-Szol a saját irodai hűtőjét ajánlotta fel és adta át, később kiderült, hogy az önkéntes segítők már két hűtőszekrényt is átadtak, s más eszközökkel is ellátták őket. A Máltai Szeretetszolgálat is azonnal intézkedett. Tartós élelmiszereket, fertőtlenítőszereket juttattak a családnak.

A szakemberek lezárták a tűzoltók által betört lakásokat a biztosításhoz szükséges tűzbiztonsági vizsgálatok megkezdéséig – mondja Radnóti Ákos alpolgármester. – A teljesen kiégett lakást persze nem tudták azonnal rendbe hozni, ám a krízisotthon használatát követően házon belül részükre egy másik lakást állítottak helyre. Felújították a villamos hálózatot, megjavították a nyílászárókat, új konyhabútort szereltek be, kicserélték a tűzhelyet, új radiátorok kerültek a lakásba, lefestették a falakat, de még a laminált parkettát is újra cserélték.

Sajnálatos módon az interneten több olyan hozzászólás is megjelent, hogy senki sem törődik velük, nem segítenek, és ha igen, az nem felel meg az elvárásaiknak. Ezzel szemben az önkormányzat mindent megtett, hogy a legrövidebb idő alatt biztosítsa a család nyugodt és biztonságos lakhatását és továbbra is kapcsolatban áll velük, folyamatosan figyeli és értékeli életkörülményeik alakulását.

A cikk Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával jött létre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában