Gasztroajándék

2019.12.10. 09:22

Édes ajándékok a pékségből

A bejgli a legtöbb családnál elmaradhatatlan része a karácsonynak, de arra kevesebben gondolnak, hogy egy jó pékségből igazi gasztroajándékokat is hazavihetünk.

 

December elején kikerülnek a pékségek polcaira a bejglik, amelyeket sokan ajándékba visznek, hiszen egy ilyen finomságnak mindenki örül, a bejglit pedig mindenki szereti. Bedő Szilárd, a győri Bedő Pékség tulajdonosa szerint ajánlott megnézni a csomagolást, hiszen nem minden bejgli, ami annak látszik... „A magyar élelmiszerkönyv szigorúan előírja, mi nevezhető bejglinek: legalább 250 grammosnak, a töltelék arányának pedig minimum 40%-nak kell lennie. Ha ez nem teljesül, legfeljebb tekercsnek nevezhető a sütemény... Nem árt tudni azt sem, hogy diós bejgliként csak a valódi dióval készülő édesség árusítható, a különböző diópótlóval készültek nem”, árulja el a szakember.

Karácsony közeledtével érdemes alaposan körbenézni a pékségekben, hiszen vannak olyan karácsonyi sütemények, amelyek tökéletes ajándékok, például kollégáknak, barátnőknek, távolabbi rokonoknak. Már csak azért is, mert a gasztroajándékok korát éljük: nagyon sokan örülnek a minőségi ínyencségeknek – gyakran sokkal jobban, mintha egy csecsebecsét, például az ötödik hógömböt kapnának tőlünk ajándékba, ami végül úgyis porfogóként végzi... Ezzel szemben egy finom karácsonyi sütemény köré leülhet az egész család, ráadásul már most beszerezhetjük, hiszen sokáig eláll; a hagyományos bejgli például – megfelelő tárolás mellett, lefóliázva, lehetőleg fémdobozban – februárig nyugodtan fogyasztható.

A bejglin kívül vannak különlegesebb ünnepi sütemények is, például a különböző karácsonyi kalácsok. Bedő Szilárd ötleteket is ad, ilyen a jellegzetes, aszalt gyümölcsökkel teli osztrák édesség, a stollen, amelynek porcukros külseje úgy fest, mintha behavazták volna... A dekoratív, puha és könnyű bolinó vaníliás tésztája a kalácséra emlékeztet, de annál tömöttebb, ízét kandírozott narancs és mazsola teszi teljessé. Szintén aszalt gyümölcsökkel és csokidarabokkal dúsított a népszerű gyümölcskenyér is, amely a házi püspökkenyerek ízvilágát idézi. Bármelyiket is választjuk, magában vagy kiegészítő ajándékként biztosan örömöt szerzünk vele!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában