Hirdetés

2021.09.16. 13:57

Digitális tudásfejlesztés jelentős állami támogatással

Gyakorlatorientált, kis létszámú csoportos képzésekben vehettek részt az elektronikus eszközök térhódítása nyomán kialakult digitális szakadékot áthidalni vágyók.

PR-cikk

Hazánk munkavállalói egyre nagyobb számban vették igénybe a népszerű, digitális szakadék csökkentését zászlójára tűző projekt lehetőségeit, amelynek célja volt, hogy elősegítse az infokommunikációs eszközökkel történő kapcsolattartást, ügyintézést, információszerzést és hírfogyasztást egyaránt, javítván ily módon az életminőséget, valamint a munkában való elhelyezkedés esélyét is. A képzések kiemelt célcsoportjai közé tartoztak a gyermekvállalás után munkába visszatérők és az alacsony iskolai végzettséggel rendelkezők is.

Az IKT, azaz az információs és kommunikációs – röviden infokommunikációs – technológia alatt tulajdonképpen a digitális eszközöket, technológiákat és alkalmazásokat, illetve azok használatát értjük. A téma elismert szakértője, Stefan Detschew szerint ez kiterjed az információ gyűjtésének, tárolásának, továbbításának és prezentálásának hardver-, szoftver- és média feltételeire is, legyen az hang, adat, szöveg, vagy kép. Az IKT-szakirodalom gyakran idézi Marc Prennsky elnevezéseit; a digitális bennszülötteket és bevándorlókat, akinek értelmezésében előbbiek csoportjába tartoznak mindazok, akik a digitális világba születtek, és teljes természetességgel használják a modern eszközöket, míg utóbbiaknak ezt a világot meg kell érteniük, tanulniuk. A technika uralta modern munkaerőpiac nem tesz különbséget az effajta „származás” alapján; napjaink Európájában szinte minden munkavállaló felé elvárás, hogy az IKT eszközöket fennakadás nélkül használja. Téves általánosan feltételezni, hogy „bevándorlókkal” szemben a „bennszülöttek” magától értetődően alkalmazzák az említett technológiákat, hiszen kapcsolataik ápolásán, játékon és a legnépszerűbb tartalommegosztó oldalak böngészésén túl kevesük fogyaszt rendszeresen hírt, vagy használja valódi ismeretek megszerzésére a tudomány ezen irányú vívmányait. A hiánypótló, és sokak számára rendkívül hasznosnak bizonyult projekt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség, valamint a Digitális Jólét Nonprofit Kft konzorciumi partnerségének keretében valósult meg mintegy 22,9 milliárd forintos, uniós keretösszegből.

A 2015-ben indult, Digitális szakadék csökkentése elnevezésű program kedvezményezettjei azon magánszemélyek közül kerültek ki, akik a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség által fejlesztett az „Első lépések a digitális világba” és/vagy az „Önállóan használom az informatikai eszközömet” című képzésekre jelentkeztek. A képzések 35-35 órában, felnőttképző intézmények közreműködésével valósultak meg, amelyeket a tankötelezettségi kort betöltött, alacsonyan képzett – legfeljebb alapfokú, vagy alsó-középfokú végzettségű – kevésbé fejlett régiókban élők maximum 70 ezer forintos támogatással, önrész vállalása nélkül vehettek igénybe. A konzorcium 260 ezer, magánszemély képzését támogatta.

A nők nagyobb tanulási hajlandóságát mutatja, hogy a végzettek 66%-a nő, akik döntő többsége GYES-ről, GYED-ről vagy GYET-ről szeretett volna visszatérni a munkaerőpiacra, tehát a kiemelt célcsoport tagjai voltak. A projektben közel 120 ezer alacsony iskolai végzettségű érdeklődő vett részt minimális, alig 3%-os lemorzsolódási arány mellett. Míg a legélénkebb érdeklődést az Észak-Alföld régió mutatta – az itt élők alkották ugyanis a képzésben résztvevők mintegy egyharmadát –, addig megyéink közül Szabolcs-Szatmár-Bereg megye végzett az élen, ahol közel 7 ezer képzést rendeztek meg. Az oktatásokon a járási székhelyek és a többi település lakosságarányosan képviseltette magát, így a projekt adta lehetőségekkel a kistelepülések lakói is rendre élni tudtak. A hiánypótló program utánkövetése azt mutatta, hogy a képzések szinte minden résztvevőt jelentős mértékben segítettek a szélesebb körű informatikai ismeretek megszerzésében, akik digitális eszközeiket azóta is rendszeresen és magabiztosabban tudják használni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában