Mondom a magamét – MZ/X jelentkezik

2020.03.14. 08:00

Baktériumok és vírusok a (cég)szervezetben

A koronavírushoz kapcsolódva jutott eszembe a felismerés: ahogy jelenleg az orvosok vannak a COVID−19 vírussal, úgy vannak a vállalkozások vezetői a saját cégük szervezetében lappangó kórokozókkal.

Győr, munkatársunktól

Ha figyeled a híreket, másról sem hallhatsz, mint a vírusokról, járványokról. Lassan már ott tartunk, hogy Magyarország nemcsak a tízmillió labdarúgó szövetségi kapitány hazája lesz – mert ugye a focihoz mindenki ért –, hanem a tízmillió járványügyi szakember hazája is.

Régebben ez nem így volt. Emlékszem, amikor a gyermekkorom nagy részét a győr­szemerei vasútállomás közvetlen szomszédságában álló nagyszülői házban töltöttem– amely mellett mintegy kerékpár-gyűjtőpontként és azok gazdáinak „bioüzemanyag-töltőhelyeként” szolgált Dávid Magdus néni büféje (na jó, kocsmája) –, a baktériumról sokáig azt hittem, hogy az egy kizárólag a vasutasok részére gyártott rumalapú védőital…

Ebben a rovatban azt szokhatta meg a kedves olvasó, hogy a vállalkozásokkal kapcsolatos dolgokról kap információkat, nézőpontokat. Megnyugtatok mindenkit, hogy ezúttal sem lesz ez másképpen, azaz maradok a kaptafánál.

Mindenhol ott vannak

Na, de ha már 2020-ban élünk, hívjuk gyorsan segítségül az internetet, hogy mit is jelentenek pontosan ezek a kifejezések: baktérium és vírus!

Baktériumok: Egysejtű, többnyire pár mikrométeres mikroorganizmusok. Változatos megjelenésűek, a sejtjeik gömb, pálcika, csavart stb. alakúak lehetnek. A Föld minden élőhelyén megtalálhatók: a vízben, a szárazföldön vagy a levegőben, még a mélytengeri hőforrásokban és a nukleáris hulladékban is. A baktériumok nagy része ártalmatlan vagy hasznos, de akad néhány fertőző megbetegedést kiváltó patogén, azaz kórokozó is, mint például a kolera, szifilisz, lépfene, lepra vagy a pestis kórokozója.

Vírusok: A legkisebb ismert mikroorganizmusok, a baktériumoknál is kisebb kórokozók. Nevük a latin virus, azaz „méreg” szóból ered, mivel felfedezésük előtt egyes vírusos fertőzések baktérium-

kórokozóit a kutatók nem találva feltételezték, hogy e betegségeket nem sejtek, hanem csupán mérgező, élettelen, de valamiképp mégis bioaktív (fertőző) anyagok okozzák.

Nagyszerű, gyorsan foglaljuk is össze a lényeget: változatos a megjelenési formájuk; mindenhol megtalálhatóak; nagy részük ártalmatlan vagy hasznos, de akad néhány, fertőző megbetegedéseket kiváltó típus is; „mérgezik”, megbetegítik a környezetüket, azaz a szervezetet, amelyben tartózkodnak.

Mérgező munkatársak

A koronavírushoz kapcsolódó világpolitikai, makrogazdasági és médiahisztéria közepette jutott eszembe a felismerés: ahogy jelenleg az orvosok vannak a COVID−19 vírussal, úgy vannak a vállalkozások vezetői a saját vállalkozásuk szervezetében lappangó vírusokkal, baktériumokkal. A hosszú lappangási idő, a változatos megjelenési forma és a különböző módon jelentkező tünetek miatt nehezen ismerik fel a probléma jelenlétét. De mik, azaz kik a vállalkozás szervezetében jelen lévő kórokozók? Hát azok a munkatársak, akik nem építik, nem előbbre viszik a céged működését, hanem rombolják, megbetegítik a vállalkozásod szervezetét.

Miért olyan nehéz észrevenni őket?

Hát azért, mert változatos a megjelenési formájuk, mindenhol megtalálhatók, nagy részük ártalmatlan vagy hasznos − vagy legalábbis annak látszik −, és hosszú a lappangási idő. De ami talán a legfontosabb: a vállalkozás vezetője nem rendelkezik elég tapasztalattal és tudással ahhoz, hogy felismerje, azonosítsa és kezelje a károkozó munkavállalókat. Csak akkor döbben rá, hogy mekkora a baj, amikor már nagybeteg a szervezet, azaz a cég…

Nagyon sok helyen lehet olvasni róla, sok száz/ezer vállalkozásvezető nyilatkozta már, hogy a legnagyobb és legtöbb problémát számára a cégében nem a kifogásolható minőségű alapanyag, a meghibásodó gépek vagy a változó piaci környezet okozza, hanem a munkatársai. Azaz egy vállalkozás vezetője számára a legnagyobb problémaforrás a nem megfelelő munkaerő.

Hasznos tanácsok

Milyen problémákat okozhatnak a „vírus-munkavállalók” a vállalkozásod szervezetében? Hogyan fertőzik meg az egészséges munkavállalókat? Hogyan veszed észre, hogy beteg a szervezet? Hogyan kezeled? Hogyan előzheted meg a betegséget?

A www.uzenetajovobol.hu oldalunkon lévő blogunkban találhatsz válaszokat a fenti kérdésekre, illetve itt olvashatsz a személyzetkezeléssel összefüggő további javaslatokat, tanácsokat. Kattints oda bátran! Addig is moss gyakran kezet, és ne igyál rumot a győrszemerei vasutasokkal! :-)

Kérdésed van?

Olvasóink kérdéseit az [email protected] címre várjuk. A cikksorozat elkészítésében a győri MASC Kft. (www.uzenetajovobol.hu) a partnerünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában