Támogatott tartalom

2021.05.12. 06:20

A megyei önkormányzaté a kulcsszerep

A megyei önkormányzat területrendezési, valamint terület- és vidékfejlesztési feladatokat is ellát. A 2021–2027 európai uniós tervezési időszakra a területi források tervezésében és a felhasználás végrehajtásának koordinálásában a megyék mint területi szereplők kulcsszerepet játszanak.

Németh Zoltán elnök, Funtek Milán irodavezető és Encsyné dr. Nánási Ágnes szaktanácsadó közösen dolgoznak a területfejlesztési stratégián.

Fotó: Csapó Balázs

A megye jövőképe

„A megyei önkormányzatok kiemelt feladata jelenleg, hogy olyan tervdokumentumot készítsenek, amely a következő uniós ciklusban lehívható források alapjául szolgál. Ez a fel­adat azért különösen is jelentős, mert ami ebből kimarad, arra nem lehet pályázatot kiírni és forrást sem lehet majd rendeli hozzá” – mutatott rá a megyei területfejlesztési koncepció lényegére Németh Zoltán.

Győr-Moson-Sopron megye víziója, hogy megtartja és erősíti Magyarországon eddig is betöltött kiemelkedő gazdasági szerepét azért, hogy 2030-ra az erős közép-európai régió sikeres, meghatározó gazdasági-szolgáltató és szellemi központjává váljon. A szomszédos országok közelsége révén pedig a velük való együttműködést tovább bővítik majd.

Németh Zoltán elnök, Funtek Milán irodavezető és Encsyné dr. Nánási Ágnes szaktanácsadó közösen dolgoznak a területfejlesztési stratégián.
Fotó: Csapó Balázs

 

Németh Zoltántól azt is megtudtuk, hogy a megyei önkormányzat e kiemelt feladata során a kormányzat, a települési önkormányzatok és a gazdasági szervezetek fejlesztési elképzeléseit hangolja össze és így alakítja ki a megye hosszú távú területfejlesztési koncepcióját.

Szakterületekkel egyeztetnek

A tervezésben a megye által előre meghatározott irányvonalak mentén az alapdokumentumokat a Széchenyi István Egyetem tervező és elemzői szakmai csapata készítette el.

„Fontos és szükséges, hogy egy ilyen nagy horderejű és hosszú távú tervnél folyamatosan egyeztessünk a települések vezetőivel, valamint kikérjük a gazdasági, a civil és nonprofit partnereink, a megyében lévő meghatározó intézmények, szervezetek, a térségi fejlesztési társulások és egyesületek véleményét is. Igen hosszú a lista, de véleményem szerint felelősen csak így születhet egy információcserén és valódi együttműködésen alapuló hosszú távú stratégiai terv. Fontos, hogy mind a 183 település bekapcsolódjon az egyeztetési folyamatba, hiszen ha nem ismerjük meg az ő gondolatai­kat, sajnos nem tudjuk majd beépíteni a megye hosszú távú stratégiájába sem. Ez pedig a gyakorlatban azt is jelentheti, hogy bizonyos fejlesztésekre nem tudnak majd pályázatot benyújtani” – magyarázta Németh Zoltán.

Integrálják a véleményeket

A kormány ebben a mostani, hétéves tervezési ciklusban is a megyei önkormányzatok hatáskörébe rendelte a területi tervezés koordinációját.

„A következő ciklusban a megyében zajló korszerűsítéseket szinergikus módon, vagyis egymást kiegészítve és egymásra építve, a meglévő, pontszerű fejlesztéseket pedig egymással összekapcsolva tervezzük” – hangsúlyozta a megye elnöke.

A fejlesztési irányokkal kapcsolatban megfogalmazott és időben leadott véleményeket és észrevételeket összegyűjtik, amelyek aztán a stratégiai fejlesztési célok és programok meghatározásának alapjául szolgálnak.

Innovatív, fenntartható, egészséges megye

„Az már most is világosan látszik, hogy az ipari, mezőgazdasági és szolgáltatási kapacitásokra építve a jövőben a kutatásnak, az innovációnak meghatározó szerepe lesz.” Németh Zoltán azt is hozzátette, a jövőben határozott lépéseket tesznek a klímabarát megoldások, a zöldközlekedés, a fenntarthatóság, valamint a körkörös gazdaság megvalósítására.

A fejlett területi és települési infrastruktúrák, valamint a magas szintű közszolgáltatások nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy a települések a megye egész területén még élhetőbbé váljanak.

„Örömmel látom, hogy megyénk népessége az országos trenddel ellenkezőleg kismértékben növekszik, miközben a munkanélküliség még a járványhelyzet okozta nehézségek ellenére is messze az országos átlag alatt maradt. Ezért a jövőben is arra törekszünk, hogy a fejlett egészségügyi szolgáltatások megteremtésével, a lakosság egészségesebb életmódra ösztönzésével, valamint rugalmas képzési kínálat biztosításával az ország egyik legfejlettebb megyéje maradjunk” – mondta Németh Zoltán.

Kiemelt eljárásrend

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat döntése alapján a két megyei jogú város, Győr és Sopron mellé ebben a ciklusban Mosonmagyaróvár is bekerült a kiemelt városi eljárásrendbe tartozó települések közé. A ki­emelt eljárásrend azt jelenti, hogy az abban szereplő települések önállóan alkothatnak koncepciót. Sopron és Mosonmagyaróvár a megadott határidőre igen részletes és körültekintően kidolgozott elképzeléseket küldött. A kiemelt eljárásrend azért fontos, hogy a pályázatok során a kisebb településeknek ne a nagyobb városokkal kelljen versenyezni a forrásokért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában