endodontia

2019.11.20. 08:00

A legjobb implantátum a saját fog

A modern fogászat egyik legvitatottabb témája, hogy a fogat megtartsuk gyökérkezeléssel, vagy implantátummal helyettesítsük.

Fotó: ROZSATAMAS

Az 1990-es években a fogorvosok olyan ígérettel ültették be az implantátumokat, hogy azok tartós, hosszú távú, megoldást jelentenek. Az implantátumok karbantartásának, tisztításának sem tulajdonítottak nagy jelentőséget.

Mára kiderült, hogy ez tévhit. Dokumentálták azt, hogy az implantátumok hajlamosabbak mind biológiai, mind technikai szövődményekre, mint azt gondoltuk volna. Általános kockázati tényezők között szerepelnek többek között: rossz szájhigiénia, fogágybetegség a kórtörténetben, dohányzás, cukorbetegség, immunszupresszív betegségek.

Az implantátum élettartamát nagyban befolyásolja ezeken felül a műtéti technika, az implantátumra helyezett fogpótlás minősége, illetve az, hogy hogyan sikerül megtanítani a páciensnek az új szájhigiéniás szokásokat.

Napjainkban a kutatások arra világítanak rá, hogy elsődleges választásként gyakrabban kell az endodontiai kezelések mellett döntenünk. A saját fogak túlélési aránya a gyökérkezelést követően közel azonos az implantátumok túlélési arányával.

A fogászati mikroszkópok adta (akár 40-szeres) nagyítás lehetővé teszi a fogorvos számára, hogy precízen kezelje a komplex gyökércsatorna-rendszereket. A gyökérkezelést szabad szemmel végezve csupán taktilis érzékelésére hagyatkozhat a fogorvos, vakon kezel.

Nagyításban a gyökércsatorna belseje teljes mértékben feltérképezhető, egy egyenesebb gyökércsatorna esetén a gyökér csúcsát is láthatjuk. Láthatóak ezen felül a betört műszerek, szűkületek, szám feletti csatornák, repedések. Ezek felismerése és terápiája a gyógyulás kulcsa. A nagyításban történt kezelés miatt kevesebb ép foganyag eltávolítására van szükség – minél több ép foganyagunk van, a fogunkat annál hosszabb ideig őrizhetjük meg.

A mikroszkóp szájon kívül, az arctól 20-30 cm-re helyezkedik el. Kényelmes, fekvő pozícióban történik a fájdalommentes kezelés. A mikroszkóp élő képét egy tv-re vetítjük ki. Ez a kezelés közben az asszisztens munkáját segíti. Utólag akár maga a páciens is megtekintheti a kezelés egyes lépéseit fotókon, videófelvételen.

Igény szerint a mikroszkóp bármilyen más fogászati beavatkozáshoz használható a precízebb munkavégzés érdekében.

Noha a kezdeti időkben a kezeléstervezés hierarchiája az implantátumokat a kezelés csúcspontjának tekintette, szemben a természetes fogak endodontikus/helyreállító kezelésével, ez drasztikusan megváltozott. Úgy tűnik, hogy a prioritás visszatér a természetes fogak fenntartását szolgáló gyökérkezeléshez.

Szeretné fogait minél tovább megmenteni a kihúzástól, mindezt fájdalom nélkül?

Bízza fogai megmentését a Respect Dent fogászatra!

(x)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában