A járvány sem állíthatja meg az energiaellátás fenntarthatóbbá válását

„A pandémia második fázisában enyhe optimizmusra utalnak az energiafogyasztási adatok, az iparág az első hullám után már nem számít olyan hatalmas sokkra, mint amilyet az év első felében lehetett tapasztalni. Az energetikai innovációt ugyanakkor nem veszélyeztetik a jelenlegi folyamatok” – mondta lapunknak Czinege Kornél, az MVM Csoport villamosenergia-nagykereskedő vállalata, az MVM Partner Zrt. vezérigazgatója.

Milyen változásokat hozott a piacon a pandémiás helyzet, illetve ez mennyiben befolyásolta az önök működését?

A pandémiás időszak első fázisában a fontosabb európai piacokon 3-8%-os fogyasztáscsökkentés volt tapasztalható, hiszen sok üzem, kereskedelmi egység bezárt vagy csökkentett intenzitással működött. A kereslet azonban a nyár közepétől fokozatosan újra növekedni kezdett a gazdaság újraindulásával, bár a korábbi csúcsokat egyelőre nem éri el a fogyasztás. A kialakult helyzet az energiaigény mellett leginkább a széndioxid-kvóta árfolyamára volt hatással, ami jelentős csökkenés után ismét növekedésnek indult, illetve a földgázárak is soha nem látott mélységben voltak a kezdeti időszakban, amit szintén korrekció követett.

A járvány természetesen a cég napi működésében is változásokat hozott, pandémiás üzemmódra váltottunk, de a nagykereskedelmi ügymenet emiatt nem változott lényegesen. Elsősorban a kollégák védelme hozott új feladatokat: otthoni munkavégzés feltételeinek a megteremtése, a csak a központból végezhető feladatoknál a dolgozók kiemelt védelmének, a több műszakos, elkülönített munkavégzés megszervezése jelentett kihívást, de ezeket mind sikerrel vettük.

Czinege Kornél (Fotó: MVM)

A járványhoz köthetően számítanak még drasztikus árváltozásokra az energiapiacokon?

Az energiapiaci árak jellemzően leképezik az általános gazdasági folyamatokat, illetve az azokkal kapcsolatos várakozásokat. Ebből következik, hogy a hazai, európai és globális járványhelyzet, illetve az azzal összefüggő intézkedések hatással vannak az energiaárakra is.

Egyelőre azt tapasztalhatjuk, hogy a tavaszi sokkot követően az energiapiaci árak növekednek, ami enyhe optimizmust jelez a gazdasági szereplők részéről. Ezzel párhuzamosan az is érzékelhető, hogy az európai államok az elmúlt hónapok tapasztalatai alapjain igyekeznek elkerülni az újabb drasztikus lépéséket. Habár nem szeretnék becslésekbe bocsátkozni, de a mostani tudásunk alapján a korábbihoz hasonló méretű sokk kevésbé valószínű. Viszont az általános bizonytalanság miatt a piacok volatilitása nőhet.

A járvány egy másik hatása lehet a fenntarthatóság előtérbe kerülése. Az energetikában hozhat változást ez a gondolkodás?

A fenntarthatóság az európai energiapolitikában már régóta középpontban van, és ez alapvetően meghatározza az iparág jövőbeni fejlődési irányát. Láttuk az elmúlt időszakban Magyarországon is, hogy a megújuló energiaforrások – élükön a naperőművekkel – több alkalommal is rekord termelést értek el. Hazánk energiastratégiája egyébként is a nukleáris és a megújuló energia alapú termelést preferálja, mint kibocsátásmentes termelési módokat, ennek megfelelően itthon is jelentősen nő a megújulós kapacitás, főleg szolár fronton, és e tendencia várhatóan a jövőben is folytatódik. Belátható időtávon belül ugyancsak felértékelődnek a magas hatásfokú és rugalmasan üzemeltethető földgázos egységek, amelyek képesek a megújulók időjárásfüggő termeléséből eredő bizonytalanságok kezelésére. Így, a megújulók további terjedése mellett várhatóan hazánkban is újabb földgázos erőművek üzembe állítására lesz szükség.

A másik oldalról az innovatív megoldások szerepének fokozódó erősödésére is számítok. Fontos kérdés például az energia tárolása, már csak az időjárásfüggő megújulók termelése miatt is. A nagyméretű akkumulátorok a várakozások szerint önálló elemként jelennek majd meg a villamosenergia-rendszerekben, hozzájárulva ezzel az ellátásbiztonság növeléséhez. Hosszú út vezet még idáig, de egyre több pilotprojekt vizsgálja az ebben rejlő lehetőségeket, és mi magunk is tervezünk ilyen projekttel.

Az innováció másik fontos területe az ún. „demand-side management”, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a jelenleg termelésközpontú rendszerszabályozásba belép a fogyasztó oldali szabályozás is, amire példa a lakossági szolgáltatásban elérhető C-tarifás, vagy köznapibb nevén „éjszakai áram” alapú vételezés. A fejlesztések abba az irányba mutatnak, hogy a jövőben még nagyobb számban és még dinamikusabban legyenek bevonhatók a fogyasztók a rendszer kiegyensúlyozásába. Előfordulhat például, hogy egy adott pillanatban egy bevásárlóközpont vagy egy raktár a fogyasztásának átmeneti módosításával járul hozzá a rendszer egyensúlyban tartásához, ezzel kiváltva az esetleges drágább többlettermelői kapacitások igénybevételét.

A visszaeső energiaárak ugyan többnyire nem kedveznek az energetikai innovációnak, de a járványhelyzettel az élet sok területén felértékelődő tudatosság, a korábbi status quo átgondolásának igénye akár segítheti is a fenntarthatóbb energiaellátásra irányuló törekvéseket. Mindezek mellett, ahogy már említettem, az energiaárak visszaemelkedése is megindult, míg az Európai Unió és hazai energiapolitika hosszú évek óta elkötelezett a tisztább energiaforrásokra történő átállás mellett.

Az MVM Partner Zrt. az egyik legnagyobb villamosenergia-nagykereskedő a magyarországi piacon, amely Európa 16 országában kereskedik energiapiaci termékekkel. A társaság széles körű termelői portfólióval rendelkezik, így számos módon járul hozzá az állandó és biztonságos villamosenergia-ellátáshoz. A vállalat jelentős mennyiségű villamos energiával látja el a főként lakossági fogyasztókat kiszolgáló egyetemes szolgáltatókat, illetve a felhasználók számára villamos energiát értékesítő NKM Energia Zrt.-t is, amin túl aktív szereplője a rendszerszintű szolgáltatások piacának.

(PR-cikk)

 

Garín kiejtette Wawrinkát
A világranglistán 22. chilei játékos három szettben, 2 óra 16 perces mérkőzésen búcsúztatta kedden a nemzetközi rangsorban 19., háromszoros Grand Slam-győztes svájci Stan Wawrinkát.
Gombát gyűjtő fiatalokat ölt meg egy tigris Nepálban
A királytigris csak azután engedte el áldozatai tetemét, hogy a helyszínre érkező vadászok lövéseket adtak le a levegőbe.
NNI: a járvány ellenére is nőtt az embercsempészek és a migránsok száma
Olajozottan működő bűnszervezetek irányítják ezt a területet.
Borzalmas! Egy eltűnt kislány csontjait találhatták meg a somogyi erdőben (videó)
Egy gombászó házaspár csontokat talált egy zacskóban az erdőben, Szántód közelében. Az orvosszakértő megállapította, egy 13-14 éves kislány maradványai lehetnek, aki valamikor az elmúlt húsz évben halhatott meg.
Gyász
„Küzdöttem értetek szívvel és erővel, de mint a büszke fák, végül is ledőltem. Most szívemből kérem tőletek, szeressétek egymást, mert én már nem leszek.” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Szeretett Édesanyánk, Nagymamánk, Dédim, Anyósunk és Rokonunk, KISS GYÖRGYNÉ szül. Kollár Erzsébet életének 76. évében, hosszan tartó betegség után csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2020. október 30-án, pénteken 15 órakor lesz Győrben, a Szabadi úti temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Külön köszönet az onkológiai osztály dolgozóinak és Herodek Gabriella főorvos asszonynak a lelkiismeretes munkájukért. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló szerettei
„Már nem búcsúzom, szó nélkül megyek, mi lelkedben maradt, az legyen Veled. Ami fáj benne, feledd, de ami szép volt, azt őrizd: őrizd, amíg lehet. A gyászoló család mély fájdalommal tudatja mindazokkal, akik tisztelték, ismerték, hogy drága férjem, édesapám, nagypapim, dédpapink, rokonunk, barátunk, GEDE LÁSZLÓ türelemmel viselt betegségben, életének 88. évében elhunyt. Hamvait 2020. október 27-én gyászmise keretében helyeztük örök nyugalomra a győri Szent Imre-templom altemplomában. Szerettei
„Tested megpihent, a lelked messze jár, e földi útnak vége már. Ne félj a hosszú úttól, odafenn már várnak, öleld át azokat, akik a kapuban várnak.” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Szeretett Édesanyánk, Anyósunk, Nagymamánk, Dédink és Rokonunk, MOLNÁR ANTALNÉ szül. Holpár Terézia szerető szíve életének 87. évében örökre megpihent. Utolsó útjára 2020. október 29-én, csütörtökön 13.45 órakor kísérjük a gyórói temetőben. Előtte engesztelő szentmise 13.15 órakor a római katolikus templomban. Ezúton fejezzük ki köszönetünket mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és fájdalmunkban osztoznak. Gyászoló család
„Uram, engedd be őt Szent Szívedbe, fogadd be kegyelmedbe! Ami jót tett életében, érdeme legyen fönt az égben. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesapánk, nagypapánk, apósunk, testvérünk és rokonunk, JEZSÓ GYÖRGY életének 79. évében, türelemmel viselt, hosszan tartó betegségben elhunyt. Temetése 2020. október 31-én, szombaton 12 órakor lesz a győri Szentlélek-templom altemplomából, szentmisével egybekötve. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Váratlanul ért halálod, búcsú nélkül mentél el, aludd szépen örök álmod, soha nem felejtünk el. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága férjem, szeretett édesapánk, nagyapánk, apósunk, vejem és rokonunk, VARGA ISTVÁN a Mosonmagyaróvári Hivatásos Tűzoltóság nyugalmazott századosa, szolgálatparancsnoka, az AUDI Hungária Létesítményi Tűzoltóság dolgozója 65. életévében váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása október 30-án, pénteken 15 órakor lesz a darnózseli temetőben. Az engesztelő szentmisére 14.15 órakor kerül sor a helyi templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Váratlanul ért halálod, búcsú nélkül mentél el, aludd szépen örök álmod, soha nem feledlek el. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HORVÁTH IMRE (Kese) dénesfai lakos életének 72. évében hirtelen elhunyt. Temetése 2020. október 30-án, pénteken 13.45 órakor a dénesfai temetőben lesz. Engesztelő szentmise a temetés előtt, 13.15 órakor a helyi kápolnában. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy TAKÁCS IMRE a Kisalföld Volán nyugdíjasa életének 73. évében elhunyt. Búcsúztatása szűk családi körben történik. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ÖZV. LAPOSA ANTALNÉ szül. Barabás Borbála 83 éves korában elhunyt. Temetése 2020. október 30-án, pénteken 10 órakor lesz a ravazdi temetőben. Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesanyánk, MOLNÁR JÓZSEFNÉ szül. Sarok Zsuzsanna 73 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása a szentjánosi temetőben szűk családi körben történik. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy TAKÁCS ATTILA életének 67. évében csendesen elhunyt. Hamvasztási utáni búcsúztatása 2020. november 2-án, hétfőn 15 órakor lesz a rétalapi temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy SZABÓ ZOLTÁN 59 éves korában váratlanul elhunyt. Temetése 2020. november 6-án 14 órakor lesz a soproni Szent Mihály-temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
Fájó szívvel emlékezünk BOCZOR KÁROLYNÉ halálának 6. évfordulójára. ,,Köszönjük, hogy éltél és minket szerettél, nem hagytál itt minket, csak álmodni mentél. Elváltál azoktól, akiket szerettél. Gyenge, fáradt karod nem tud ölelni már, beteg, fájó szíved nem tud szeretni már. Szívünkben itt él emléked örökre, ha látni akarunk, felnézünk az égre. Csillagok közt utazol tovább, ott várj ránk, ha mi időnk is lejár. Szerető férjed Karcsi, Csaba és családja.
Fájó szívvel emlékezünk MOLNÁR LÁSZLÓ halálának 15. évfordulóján. Annyira szerettem volna még élni értetek, de az Úr magához hívta lelkemet. Tiszta szívből azt kérem tőletek, szeressétek egymást, mint én titeket. Mindig ott leszek köztetek, s féltve vigyázom minden léptetek. Szerető feleséged, lányaid, vejeid és unokáid
Fájó szívvel emlékezünk, GYŐRINÉ HOFFER KATALIN halálának 17. évfordulóján. A múltba visszanézve valami fáj, valakit keresünk, aki nincs már. Csak az idő múlik, feledni nem lehet, szívünk őrzi drága emlékedet. Örökké szerető családod
Fájó szívvel emlékezem GYŐRI ÖDÖNNÉ szül. Galambos Katalin drága édesanyám, halálának 56. évfordulójára. Örökké szerető fiad Béla.