PR

2019.07.11. 02:00

A barnából kevesebb is laktat

Egyre többen kóstolják meg és építik be az életükbe a különböző egészséges, magos kenyereket, pékárukat.

Aki kóstolt már ilyen minőségi pékárut, azt a magasabb árat is szívesen kifizeti érte, hiszen tapasztalhatta, hogy a teljes kiőrlésű, barna vagy magos kenyér laktatóbb és hamarabb eltelít, mint a hagyományos fehér kenyér, ezért kevesebb is elég belőle. Köszönhető ez többek között a magasabb rosttartalomnak, amely jó hatással van az emésztésre, nem beszélve a különböző gabonafajták – tönkölybúza, rozs – jótéteményeiről. 

A megszokott barna kenyerek mellett nagy sláger a szénhidrátcsökkentett, light kenyér és cipó, melynek akár 40%-kal kevesebb a szénhidráttartalma. A titok a speciális lisztkeverék, amely gyakran különleges, jótékony hatású malátalisztet is tartalmaz. Nemcsak kenyér, hanem buci és pogácsa is kapható szénhidrátcsökkentett változatban, ami a diétázóknak és a fogyókúrázóknak is jó hír.

Az édesszájúak örömmel vehették észre a jobb pékségekben, hogy immár az édes kedvenceik is kaphatók egészséges változatban. Például a croissant, amely teljes kiőrlésű lisztet és különböző magvakat – napraforgó-, szezám- vagy lenmagot – tartalmaz, s mindezt házi lekvár koronázza meg. Sőt, akár teljes kiőrlésű lisztből sütött fonott kalácsot is vásárolhatunk – a fenti finomságok mellett ez a nagy kedvenc a Bedő Pékségben is, amelynek ez a saját fejlesztésű kalács az egyik specialitása. Nem is kapni máshol a környéken, így igazi kuriózumnak számít. Kevésbé édes, mint a fehér kalács, de a puhasága, formája, íze igazi csemegét ígér. Sőt, az a tapasztalat, hogy a legválogatósabb gyerekek sem reklamálnak, ha teljes kiőrlésű kalácsra kerül a nagyi finom lekvárja...       


Következő cikkünket keressétek szeptemberben, amelyben tippeket, ötleteket adunk arra, hogy mit érdemes fogyasztani tízóraira, uzsonnára, mit vigyünk magunkkal egy hosszabb túrára, hogy az egészséges és változatos legyen.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában