pr-cikk

2021.02.25. 14:45

5 tipp a tökéletes önéletrajzhoz, mely válság idején is segít munkát találni

A COVID-19 járvány megnehezítette a munkakeresők helyzetét. Egy jól felépített önéletrajz azonban válságidőben is segíthet munkát találni. Megmutatjuk, hogyan teheti saját CV-jét Ön is ellenállhatatlanná!

kisalfold.hu

Attractive young businesswoman in a job interview with a corporate personnel manager who is reading her CV in a blue folder, over the shoulder focus to the young applicant

Fotó: contrastwerkstatt

A koronavírus-járvány által előidézett válsághelyzetnek köszönhetően a munkaerőpiac leszűkült, és egyre inkább telítettnek számít. Ennek következtében sajnos egyre nehezebb feladat lett megfelelő állást találni. Annak érdekében, hogy a keresés hatékony legyen, az első fontos lépést a tökéletes önéletrajz megalkotása jelenti.

De hogyan építhető fel egy olyan CV, melyre a legszigorúbb HR-es is felkapja a fejét? Mik azok a dolgok, amik segíthetnek abban, hogy kitűnjünk a tömegből és a válsághelyzet idején is magabiztosan pályázhassuk meg álmaink pozícióját? Most hoztunk néhány hasznos tippet és trükköt, melyek alkalmazásával igazán meggyőző és hatékony önéletrajzot készíthetünk!

Igazítsuk a CV-t az állásajánlathoz

Sokan gondolják úgy, hogy egy önéletrajz akkor jó, ha minden lényeges információt összegyűjtünk benne magunkról, ezáltal bármikor, bármilyen pozícióra egyetlen kattintással elküldhetjük. Az igazság azonban az, hogy ez a gyakorlat túlzsúfolttá teheti CV-nket, ami ahhoz is vezethet, hogy az

illetékes HR-esek vagy cégvezetők egyszerűen a nélkül lépnek túl rajta, hogy végigolvasnák.

Éppen ezért fontos, hogy az általunk megpályázni kívánt pozíciónak mindig a lehető legalaposabb módon utánanézzük, önéletrajzunkat pedig annak megfelelően alakítsuk. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy olyan dolgokat írjunk bele, melyek nem igazak. Épp ellenkezőleg.

Hagyjuk ki a felesleges sallangot, és kizárólag releváns tapasztalatainkat, a munka szempontjából lényeges kompetenciáinkat említsük.

A Cvmaker.hu online önéletrajz-készítő szoftverének segítségével több, személyre szabott CV-t is készíthetünk, ezeket pedig saját felhasználói fiókunkban, rendezetten kezelhetjük.

Mutassuk meg, mit tudunk

Sok esetben a megfelelő végzettséget igazoló papír nem elég egy állás betöltéséhez. A munkáltatók ugyanis az esetek többségében olyan dolgozókat keresnek, akik az alapvető szakmai tudás mellett rugalmasak, tanulékonyak és képesek a váratlan szituációkhoz is jól alkalmazkodni. Éppen ezért fontos, hogy a tökéletes CV létrehozása során tanulmányaink és szakmai tapasztalatunk mellett készségeinkre és kompetenciáinkra is fókuszáljunk.

Mutassuk meg, mivel tudunk többet, mint mások, miért mi vagyunk a legalkalmasabb jelöltek az adott állás betöltésére. Az elkötelezettség és a motiváció sok esetben ugyanis többet érhet bármilyen papírnál, hiszen ezek egy modern és céltudatos vállalat mozgatórugói.

Legyünk büszkék eredményeinkre

Önéletrajzuk elkészítése során sokan kizárólag a legfontosabb információk feltüntetésére szorítkoznak. A korábbi munkahelyek és ott betöltött pozíciók megemlítése mellett megfeledkeznek arról, hogy megemlítsék, milyen feladatot láttak el pontosan és munkakörükben milyen sikereket sikerült elérniük.

Pedig a csapatban vagy egyénileg elért sikerek egyaránt fontosak lehetnek. Sőt, bizonyos esetekben még a magánéletben történt siker is számíthat mérföldkőnek. Ilyen lehet például egy tanfolyam sikeres elvégzése, vagy egy nyelvvizsga megszerzése is. Az ilyen jellegű dolgokat érdemes megemlíteni önéletrajzunkban, hiszen ezek látványos módon mutatják meg leendő munkaadónk számára azt, hogy képesek vagyunk elérni a magunk elé kitűzött célokat, ennek érdekében pedig a kemény munkától sem riadunk vissza.

Használjunk professzionális, szakmai sablont

Annak érdekében, hogy önéletrajzunk minden szempontból tökéletes legyen, már professzionális sablonokat is használhatunk. Ezek segítenek abban, hogy a kész CV mind tartalmát, mind pedig megjelenését tekintve az adott pozícióra szabható legyen, ezáltal nagyobb eséllyel nyerje el a cégvezetők és HR-es munkatársak tetszését.

Reprezentatív és profi módon felépített önéletrajz ugyanis általában kiemelkedik a pályázók tengeréből, és nagyobb eséllyel segít abban, hogy megtaláljuk álmaink pozícióját. A Cvmaker.hu önéletrajz-készítője használatával 36 különböző elrendezés közül válogathatunk, így akár 15

perc alatt elkészíthetjük saját, profi önéletrajzunkat, mely 65%-kal nagyobb eséllyel segít a hatékony elhelyezkedésben.

Amit semmiképp se tegyünk

Akad néhány olyan dolog is természetesen, amit a hatékony és figyelemfelkeltő CV elkészítése során érdemes lehet elkerülni. Az olyan személyes információkat, mint például a családi állapot, a születési hely és idő, vagy épp gyermekeink száma, nyugodtan hagyjuk ki önéletrajzunkból. Nem érdemes megemlítenünk a rövid ideig tartó munkahelyeket, illetve a befejezetlen tanulmányokat sem, hiszen ezek alapján leendő munkaadóink úgy gondolhatják, nem rendelkezünk elég kitartással.

Nem érdemes említést tennünk a korábban tanult, de már elfelejtett készségekről (például nyelvekről), hiszen az ilyen jellegű információ félreértéseket szülhet, és az állásinterjú során kellemetlen kérdésekhez is vezethet.

(x)

 

Címkék#PR-cikk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában