Hirdetés

2025.06.19. 08:00

Világbajnoki szintű nápolyi pizza Győrben

Kézzel formázott, hosszan kelesztett tészta, a világ egyik legjobb kemencéje, eredeti olasz alapanyagok – ezek az autentikus nápolyi pizza jellemzői, amelyeket a Vespa Pizza Neapolis jóvoltából már Győrben is megkóstolhatunk. Sólyom Zoltán, a Vespa Pizza tulajdonosa és mesterszakácsa a világ legnagyobb nápolyi pizzaversenyén, az idei Caputo Cupon is megmérette magát. Sokan csak Magyarország legjobb nápolyi pizzázójaként emlegetik őket. 

A Vespa Pizza Neapolis nem egy átlagos pizzéria: egy közösség, egy szenvedélyből született történet, ahol minden szelet pizzában ott van húsz év munkája, tapasztalata, na és persze Olaszország. Nem kevesebbet kínál, mint egy szelet Nápolyt a tányérunkon. Nem véletlenül: a Vespa Pizza Neapolis működését az AVPN (Associazione Verace Pizza Napoletana) szabályrendszere ihlette, amely világszerte védi és ellenőrzi az autentikus nápolyi pizzakészítés hagyományát. Bár a hivatalos AVPN-tanúsítványt csak Nápolyban és kijelölt helyszíneken lehet megszerezni, a Vespa Pizza Neapolis technológiai és kulináris szinten 100%-ban ezeknek az elveknek a mentén működik. Immár Győrben is, március elején nyitotta meg ugyanis új üzletét a vidéki buszpályaudvaron, ahol igazi gasztronómiai élményt kínál a pizzarajongóknak.   

Versenyben a legjobbakkal

Mert milyen is az eredeti nápolyi pizza? Természetesen eredeti olasz alapanyagokból – San Marzano paradicsommal, mozzarella di bufala campana vagy fior di latte sajttal, extraszűz olívaolajjal – készül. Tésztáját, amelyben kizárólag liszt, víz, só és élesztő van, napokon át kelesztik és kizárólag kézzel nyújtják, majd egy speciális kemencében, 430–485 °C-on sütik, mindössze 60–90 másodperc alatt. Ez ugyan alig több mint egy perc, de egy évtizednyi tudást és precizitást kíván. A cél: ropogós, levegős tészta, enyhén pirult széllel, olvadó sajt, és szinte krémes paradicsomszósz – tökéletes egyensúlyban.

Sólyom Zoltán, a Vespa Pizza tulajdonosa idén a Caputo Cupon több mint 500 pizzaiuolóval mérte össze tudását az olasz pizza fővárosában. A verseny nemcsak technikai megmérettetés, hanem gasztronómiai olimpia, ahol szigorúan ellenőrzött AVPN-szabályok szerint kell dolgozni, a zsűri tagjai pedig a világ legelismertebb pizza- és gasztronómiai szakértői közül kerülnek ki. A részvétel önmagában is rang, de Zoltán a versenyen kimagasló eredményt ért el, és ezzel bizonyította: magyar pizzamesterként is lehet világszínvonalú pizzát sütni, ha ott van mögötte szenvedély, tudás és tisztelet a hagyományok iránt.

Eredeti olasz alapanyagok, igazi szenvedéllyel

– A Vespa Pizza Neapolisnál a minőség már az első csepp olívaolajnál kezdődik. Az olasz Campania régióból származó San Marzano DOP paradicsomnak és a friss fűszerezésnek köszönhető például a pizzaszószunk telt és harmonikus íze. Nálunk a sajt sem dísz, hanem a pizza lelke, ezért a két legnemesebb változatot választottuk: a bivalytejből készült mozzarella di bufala campana DOP és a lágy fior di latte fajtákat – mindig az adott recepthez legjobban illőt, hiszen minden pizza egyedi kompozíció. Nálunk nincs szárított fűszerkeverék, csak friss, illatos bazsalikomlevelek, s extraszűz olívaolajból is a legjobbat használjuk. A feltéteknél sem adjuk alább, elég csak az édesköménnyel ízesített toszkán szalámira vagy a 12 hónapig érlelt pármai sonkára gondolni – sorolja a séf tulajdonos. 

Hozzáteszi: a Vespa Pizza Neapolis mögött nem egy futó trend, nem egy friss franchise ötlet áll, hanem hosszú évek vendéglátóipari tapasztalat, szenvedély és kitartás. Története két évtizeddel ezelőtt indult, amikor még sokan itthon alig ismerték a nápolyi pizza fogalmát. Zoltán hosszú éveket töltött a vendéglátás különböző területein, Olaszországban és Magyarországon egyaránt.

A nagy klasszikusoktól a kreatív kompozíciókig

A Vespa Pizza Neapolis étlapja olyan, mint egy gasztronómiai térkép: a nápolyi hagyományok tiszteletben tartásával indul, de közben magyar ízeken és kreatív fordulatokon keresztül nyújt felfedezni valót minden alkalomra. Sőt, a szezonalitást is figyelembe véve, mindig találunk új meglepetést a kínálatban! 

Az örök kedvenc klasszikus Margherita, Salame Dolce Napoli, Prosciutto di Parma e Rucola és Quattro Formaggi pizza mellett újdonságokat és signature pizzákat is megkóstolhatunk. Modern, különleges választás például a magyaros karakterű betyáros, füstölt kolbásszal és erős paprikával, a kétféle olasz kolbásszal és extra adag fior di latte sajttal készülő dupla kolbászos-dupla sajtos, vagy a spenótos-füstölt lazacos-mascarponés könnyed Spinaci e Salmone. A Mortadella & Pistacchio pisztáciás pestóval, a Tartufo e Prosciutto szarvasgombakrémmel és sonkával készül, míg a Stracciatella di Burrata lágy, krémes burrata sajttal kényeztet. 

A Vespa Pizza Neapolis győri teljes kínálata elérhető a WOLT és a FOODORA rendszerében is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában