Támogatott tartalom

2024.11.09. 08:00

Vásárcsarnok: ha nem mindegy, mi kerül az asztalra - Családi program is lehet a piacozás

Öt éve adták át a teljesen megújult győri Vásárcsarnokot, ahol immár kényelmesen vásárolhatunk, a kézműves sajtoktól a friss zöldség-gyümölcsön át a biohúsokig. Itt nemcsak az áru, hanem az élmény is fontos.

A Vásárcsarnok öt éve újult meg, a korszerű épületben azóta kényelmesen vásárolhatnak a látogatók.

Forrás: Győr-Szol

Öt évvel ezelőtt izgatottan figyelték a győriek, hogyan újul meg a legendás Vásárcsarnok, amelyhez szinte mindenkinek fűződik valamilyen emléke. Az 1980-ban épült csarnoknak csak a vasbeton szerkezete maradt meg, minden más teljesen kicserélődött – immár a mai, 21. századi igényeknek megfelelően. Az új csarnok nagyobb lett, mint az előző, és a kialakítása is megváltozott. Eltűntek például a külső, nyitott területek; a kereskedők utcájába például, amely 32 árusnak ad helyet, kisebb-nagyobb sátrak kerültek, így kedvezőtlen időjárás esetén is kényelmesebb a vásárlás. Azért a külső árusítás sem tűnt el teljesen, szezonális jelleggel rendszeresen kitelepülnek az árusok. A Vásárcsarnok előtti téren pedig alkalmanként programok, például jótékonysági főzések zajlanak.  

Hatalmas lépés volt a Vásárcsarnok akadálymentesítése is, hiszen korábban a kétszintes kialakítás komoly problémát jelentett a nehezen közlekedő mozgáskorlátozott, beteg vagy idős vásárlóknak. Ők immár mozgólépcsőn vagy lifttel is megközelíthetik a felső szintet, és a parkolóházból is könnyedén bejuthatnak a belső térbe, valamint akadálymentes mosdót is kialakítottak az épületben.

S ha már parkolók: végre enyhültek a parkolási gondok is, az addigi száz utcai parkolóhely mellé ugyanis egy 298 férőhelyes parkolóház is épült. Szükség is van rá, csúcsidőben ugyanis ez is megtelik, ami szintén mutatja a Vásárcsarnok népszerűségét. Ráadásul megfizethető, hiszen óránként 100 forintért parkolhatnak itt a látogatók, de az egész napos megállásért is mindössze 400 forintot kell fizetni.

A zöldség-gyümölcstől a pékárukon és húsokon át a különlegességekig széles a kínálat.
Forrás: Győr-Szol

Ki jár ma vásárcsarnokba?

Sokan, köztük örvendetes módon egyre több a fiatal vásárló, akik egyre inkább felfedezik a friss élelmiszerek és a piacozás varázsát. Azok mellett, akik otthonról hozzák a rendszeres piacozás hagyományát és szeretetét, kialakulóban van egy olyan egészségtudatos réteg, amely már odafigyel arra, mi és honnan kerül a család asztalára. Győr városának nem titkolt célja volt a felújítással, hogy minél több családban felébressze erre az igényt – ahogy a kulturált piacozás élményére is.

Jó látni, hogy nagyon sokan elhozzák a gyerekeiket is a hétvégi bevásárlásra a Vásárcsarnokba, a kicsik pedig imádják, hogy itt pezseg az élet és a piaci kavalkádban lépten-nyomon van valami látnivaló

– mondja Németh Kornélia, a Vásárcsarnok vezetője. Igazi családi program lehet tehát egy kör a Vásárcsarnokban, amit érdemes megfejelni egy lángossal, rántottával, vagy akár békebeli bundáskenyérrel. A vásárlókat és az árusokat ugyanis nyolc büfé várja, még komplett menüt is fogyaszthatunk, ha elfáradunk a beszerzésben.

Azt látjuk, hogy a piacozás újra divat, már csak az emberi oldala miatt is: sokkal jobb érzés, ha hétről hétre a „saját” hentesünknél, a „tojásos” vagy „savanyúságos” árusunknál vásárolunk, mintha egyszerűen leemeljük a polcról az üzletben… Nálunk a kereskedők ismerik és megbecsülik a törzsvásárlóikat, jólesik megállni náluk egy-egy kedves szóra

– mondja Németh Kornélia.    

Ahol tényleg minden van

Az biztos, hogy nem nagyon találunk olyan alapanyagot, amit ne tudnánk itt beszerezni a sütés-főzéshez. Az alsó szinten 144 őstermelői asztalnál találjuk többek között a szebbnél szebb gyümölcsöket és zöldségeket, most éppen az őszi gyümölcsökben tobzódhatunk. Itt találhatók a büfék és a savanyúságokat kínáló üzletek is, de kávét és édességet is találunk a kereskedőknél.

A húsevők rögtön becélozhatják az emeletet is, ahol számos hentes kínálja a portékáját – nehéz itt elmenni anélkül, hogy össze ne futna a nyál az ember szájában az illatozó kolbászok, sonkák, szalonnák között. Szintén az emeleten vásárolhatunk kézműves sajtokat és más tejtermékeket, de van itt több pékség, hírlapárus, ajándékbolt, de még mezőgazdasági üzlet is. S persze ne feledkezzünk el a ruhakereskedőkről sem – a Vásárcsarnokban több mint tíz van belőlük –, akiknél a gyermekruháktól az alkalmi darabokig minden megtalálható.

Azt valószínűleg senkinek nem kell magyarázni, mekkora a különbség a nagyüzemi, hipermarketek kínálta zöldségek, gyümölcsök és az őstermelői termények között, a választék azonban sokak számára meglepő lehet. A klasszikus, friss piaci áru mellett kézműves szörpök, méz, lekvárok, aszalványok és olajos magvak kelletik magukat, és egyre népszerűbbek a friss és érlelt kisüzemi sajtok is. Sőt, még olyan különlegességeket is beszerezhetünk a Vásárcsarnokban, mint az immunerősítő homoktövis- és feketeberkenye-lé, a sűrű házi tejszín, vagy a bio szürkemarha-hús.

Ötéves születésnap

A győri Vásárcsarnok keddtől szombatig 6 és 14 óra, vasárnap 6 és 11 óra között tart nyitva. Az ötéves születésnapot november 15-én, pénteken akciókkal és helyszíni nyereményjátékkal ünnepli a Vásárcsarnok.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában