Hirdetés

2023.11.20. 07:55

Épületautomatizálás- a kényelmünket és a pénztárcánkat szolgálja

Forrás: Digitop

Fotó: Meszaros Mark

Csengetett Mylord?

Igen, 2023-ban is érezhetjük úgy magunkat a saját otthonunkban, mintha egy vérbeli angol komornyik lesné minden óhajunkat a nap 24 órájában. A Digitop Kft. arra törekszik, hogy valóban intelligens otthonok szolgálják a mindennapjainkat.

A soproni székhelyű Digitop Kft. az ország minden részén jelen van szolgáltatásaival. Kecskés Péter ügyvezetőt és Antal Róbert üzletágvezetőt arról kérdeztük, hogy mit is jelent manapság az épületautomatizálás, milyen fejlesztési lehetőségek rejlenek ebben és a Digitop Kft.-nek milyen megoldásai vannak.

Forrás: Digitop

- Az épületautomatizálás mindig is itt volt, csak az évek során egyre intelligensebbé vált- mondja Kecskés Péter.- Akkor lesz intelligens egy épület, amikor önállóan meg tud helyettünk hozni egy döntést. Manapság kevés időnk marad olyan fontos dolgokra, mint a fűtésszabályozás. Ezt régen időprogramokkal állítottuk a külső hőmérséklet figyelembevételével. 2023-ban ez már nem elég. Igazi energiahatékonyságról akartunk beszélni, amikor az épület figyelembe veszi azt is, hogy a bentlakók vagy a bent lévő emberek hogyan és miként élik az életüket.

Fotó: Meszaros Mark / Forrás: Digitop

Az épületautomatizálásnál nem mindegy, hogy kisgyerekes család, vagy fiatal pár él a házban, hogy munkaállomásról, esetleg raktárhelyiségről van szó.

- A régi rendszerekben ha hőigény keletkezett a nappaliban, akkor az egész lakást elkezdtük felfűteni. A rendszerünkkel mindent külön-külön tudunk vezérelni, amivel nagyon sokat lehet spórolni- magyarázza Antal Róbert. - Már nem mozgás- hanem jelenlét-érzékelőről beszélünk, ami képes minket akkor is észrevenni, ha sokáig mozdulatlanul ülünk, vagy éppen azt, ha az éjjel közepén leszállunk az ágyról.

Fotó: Meszaros Mark / Forrás: Digitop

 

Fotó: Meszaros Mark / Forrás: Digitop

- Néhány hetesek az ikreink akik alapvetően egy automatizált házba érkeztek- veszi át a szót az ügyvezető.- Nem volt rá tapasztalatunk, hogy hogyan is kellene a házat átállítani, hogy őket is ugyanúgy szolgálják. Két nap után rájöttünk, hogy a világításvezérlését, illetve a ház a hangosságát kell finomhangolnunk. A rendszer már nem engedi, hogy a gyerekszobát zavarja egy becsengetés, amikor azt a helyiséget már elaltattuk. Éjszaka az egész házat állítjuk át egy másik fajta világítási képrendszerre.

Fotó: Meszaros Mark
Fotó: Meszaros Mark
Fotó: Meszaros Mark

A Digitop Kft. a Loxone arany fokozatú partnere Magyarországon. Tavaly megnyerték az Év Loxone projektjét. Az érdeklődők további információkat kérhetnek a digitop.hu weboldalon keresztül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában