Hirdetés

2023.06.02. 08:00

WEST HUNGÁRIA BAU: Összetett műfaj az építőipari közbeszerzés

Tavaly a hazai közbeszerzési eljárások közel 38 százaléka építési beruházás tárgyban indult. Ahhoz, hogy egy cég sikeres legyen ezen a téren, nem elég a szaktudás, rendelkeznie kell kellő előrelátással és speciális ismeretekkel is.

kisalfold.hu

Dr. Szalma Borbála szakjogász naprakészen követi a jogszabályváltozásokat.

A Közbeszerzési Hatóság által közzétett statisztikai adatok szerint a Magyarországon 2022-ben indított közbeszerzési eljárások 37,7 százalékát építési beruházás tárgyban indították, amelyek a közbeszerzési eljárások értékének 58,9 százalékát tették ki. Az előző statisztikai adatok is mutatják, hogy a közbeszerzési piac jelentős színtere az építőipari versenynek. A közbeszerzési eljárásokra és az azok eredményeként kötött szerződések teljesítésére speciális szabályrendszer vonatkozik, amely eltérő verseny- és teljesítési környezetet teremt a gazdasági szereplők számára.

Új stratégia kell

„Az elmúlt időszak gazdasági eseményei kihatnak a közbeszerzésekre is, amelyekhez mind az ajánlatkérőknek, mind az ajánlattevőknek rövid idő alatt kell/kellett alkalmazkodniuk. Az alapanyag- és termékhiány, valamint az áremelkedések új stratégiát követelnek a köz­beszerzés minden szereplőjétől, legyen szó akár a beszer­zési igény definiálásáról, akár az árazásról” – mondja dr. Szalma Borbála, a West Hungária Bau Kft. közbeszerzési szak­jogásza. A szakember immár két éve segíti a kollégái munkáját köz­beszerzési kérdésekben, továbbá feladatokat lát el a közbeszerzési eljárások ajánlattételi és bírálati szakaszaiban.

Az építőipari megrendelések jellemzően összetettek, több egymásra épülő munkafázisból állnak, és a nagyobb munkák kivitelezési határideje években mérhető, ezen körülményekkel pedig megfelelően kell tudnia kalkulálni egy gazdasági szereplőnek a közbeszerzési eljárásra beadandó ajánlat elkészítésekor, úgy, hogy az versenyképes legyen, ugyanakkor nyertessége esetén a megfelelő fedezet biztosított legyen a teljesítés során.

Dr. Szalma Borbála szakjogász naprakészen követi a jogszabályváltozásokat.

Előrelátás nélkül nem megy

Dr. Szalma Borbála szerint a közbeszerzési eljárásokban részt vevő építőipari szereplők felé megfogalmazott egyik legfontosabb szakmai elvárás tehát az előrelátás, ugyanis az ajánlati kötöttség beálltával a kivitelezés lefektetett alapköveihez a felek a teljesítés végéig – adott esetben évekig – kötve vannak.

„A másik kiemelendő köve­telmény a szaktudás, amely alatt nemcsak a műszaki-szakmai vagy pénzügyi szaktudás, hanem a speciális, megfelelő mélységű közbeszerzési szaktudás is értendő. Enélkül a közbeszerzési piacon megmérettető gazda­sági társaság nem lehet sikeres a munkák elnyerésében, és nem tud megfelelően teljesíteni” – mondja a szakember.  

A közbeszerzési eljárásokat összetett, egymásra épülő és részletekbe menő szabályrendszer jellemzi. Kisebb részben vannak talán azok a közbeszerzési szabályok, amelyek isme­rete elengedhetetlen az ajánlattételhez − és nyertesség esetén a szerződések teljesítéséhez −, ezen szabályok ismerete azonban alap. Az előírások nagyobb része ugyan az ajánlatkérőkre és az eljárások bonyolítására vonatkozik, azonban ezek ismerete a gazdasági szereplőnek előnyt jelenthet, érthetőbbé teheti az ajánlatkérők cselekedeteit, amelyekre így adekvátabb lépéseket tud tenni.

A West Hungária Bau Kft. mára az építőipari szegmensben meghatározó jelenléttel bír, amely mögött számos sikeres és az évek előrehaladtával egyre nagyobb volumenű közbeszerzéseken elnyert munka megvalósítása áll. A cég sikerének egyik kulcsa, hogy a közbeszerzési szerződésekkel dolgozó kollégák rendelkeznek az adott munkafázishoz szükséges közbeszerzési ismeretekkel is.

Dr. Szalma Borbálától megtudtuk: a közbeszerzésekben − különösen az építőipari beruházások terén − a szabályzók tekintetében jelentős változások várhatóak, amelyek új környezetet fognak teremteni.

„A jogalkotási folyamatot követjük, hatálybalépés esetén pedig igyekszünk minél gyorsabban alkalmazkodni és továbbra is maradandót alkotni” − zárja a szakjogász. (x) 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában