Támogatott tartalom

2023.05.19. 00:23

A Magyar–Német Ifjúságért Egyesület által meghívott hallgatókat látott vendégül a Széchenyi-egyetem

A mobilitás és a design legújabb trendjei álltak annak az exkluzív szakmai programnak a fókuszában, amelyet a Magyar–Német Ifjúságért Egyesület (Deutsch–Ungarisches Jugendwerk) által meghívott egyetemistáknak szervezett a győri Széchenyi István Egyetem. A rendezvény célja a két ország közötti kapcsolatok szorosabbra fűzése volt.

kisalfold.hu

A német és magyar egyetemisták a Széchenyi István Egyetem képviselőivel az intézmény Új Tudástér épületében. Fotó: Májer Csaba József

„Németország és Magyarország a történelem során mindvégig szoros kapcsolatot ápolt egymással. Hiszek abban, hogy a fiatalok napjainkban is meghatározó szerepet játszanak ebben azzal, hogy érdeklődők, nyitottak a partnerségre és egymás nemzeteinek a megismerésére” – nyilatkozta a programról dr. Knáb Erzsébet, a Magyar–Német Ifjúságért Egyesület elnöke, a Széchenyi István Egyetemet fenntartó Széchenyi István Egyetemért Alapítvány alapító elnöke, kuratóriumi tagja. Hozzáfűzte: a rendezvénynek nemcsak az volt a célja, hogy a részt vevő magyar és német hallgatók megismerkedjenek két rendkívül aktuális téma − a mobilitás és a design − legfrissebb trendjeivel, hanem az is, hogy olyan kapcsolatok alakuljanak ki közöttük, továbbá olyan impulzusok érjék őket, amelyek a karrierútjukat is támogathatják, és erősíthetik a két nemzet közti szinergiákat.

Az esemény megnyitóján dr. Dőry Tibor, a Széchenyi István Egyetem Menedzsment Campus Kompetenciaközpontjának vezetője azt mutatta be, miként vált az intézmény kilenc karral és mintegy 14 ezer hallgatóval rendelkező valódi univerzitássá az elmúlt években. Kifejtette: a nemzetközi hallgatók ma már 
a világ hetven országából érkeznek, és a közel negyven angol nyelvű képzés valamelyikén tanulnak. A szakember beszélt Győr kiváló elhelyezkedéséről 
– a város három főváros: Budapest, Bécs és Pozsony közelében található –, valamint a folyamatban lévő jelentős infrastrukturális fejlesztésekről, így a győri és a zalaegerszegi tudományos-innovációs parkok, illetve a győri egészségtechnológiai campus építéséről. Dr. Dőry Tibor megjegyezte: büszkék rá, hogy az intézmény a QS felsőoktatási szervezet világranglistáján a 801–1000. helyen szerepel, ami fontos szempont a külföldi hallgatók bevonzása és a nemzetközi partnerkapcsolatok szélesítése szempontjából.

A kétnapos szakmai program során a fiatalok betekintést nyertek a technológiai területeken élen járó győri egyetem kutatásaiba, képzéseibe és tehetséggondozási tevékenységébe. Jártak az intézmény nemzetközi színvonalú laboratóriumaiban, az Audi Hungaria Járműmérnöki Karán, Design Campusában, valamint a világ elitjéhez tartozó hallgatói csapatainál. Emellett ellátogattak az egyetem első számú vállalati partnerének számító Audi Hungaria győri gyárába is, ahol testközelből láthatták a legmodernebb járműipari megoldásokat.

A német és magyar egyetemisták a Széchenyi István Egyetem képviselőivel az intézmény Új Tudástér épületében. Fotó: Májer Csaba József

„Azt előzetesen is tudtam, hogy mennyire fejlett Győr és a Széchenyi-egyetem, mégis meglepett az az innovativitás, amit tapasztaltam. Az intézményben rendkívül élvezetesen adják át a tudást a hallgatóknak, és nagy figyelmet fordítanak a gyakorlat­orientáltságra is” – összegezte a tapasztalatait a budapesti Nagy Mátyás, aki jelenleg a Bécsi Közgazdaság-tudományi Egyetemen tanul, emellett az osztrák főváros egyik luxusingatlan-befektetési cégénél dolgozik.

„Azért vettem részt a programon, hogy jobban megismerjem, mi köti össze a német és a magyar nemzetet. Győrben, a folyók városában azt láttam, hogy az egyik kapocs a Duna, de emellett nagyon erős az Audi szerepe is. Az egyetemen az tetszett a legjobban, milyen szoros a kapcsolat az intézmény és a vállalkozások között, aminek köszönhetően a hallgatók naprakész, a gyakorlatban jól használható tudást kapnak” – emelte ki Gida Csoboka, aki a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen tanul némettanárnak.

 


 

 

Címkék#PR-cikk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában