Hirdetés

2022.12.08. 09:22

„A hasűri folyadék otthoni lebocsátása nagy megkönnyebbülést okoz édesanyámnak.”

Juhász Istvánné Fonyódi Rózsánál (65) petefészek-daganatot diagnosztizáltak, ami kellemetlen folyadéktermelődéssel járt a hasüregen belül és a mellhártyák között. A kockázatos lecsapolás helyett olyan megoldásra volt szükség, ami által a feszítő, szorító érzést otthoni körülmények között kényelmesen tudja enyhíteni, megszüntetni. Így esett a választás a tartós katéter beültetésre, ami nagy megkönnyebbülést hozott Rózsa számára. A tartós katéter beültetéséig tartó útról és az azt kísérő tapasztalatokról Rózsa fiát, Juhász Csabát kérdeztük, aki mentőtisztként pontosan tisztában van az egészségügyi problémákkal, kihívásokkal.

Ewicare tartós katéter ascites
Fotós: Zsofia Jurassza

Hogy szembesültek édesanyja betegségével?

2022. április elején derült ki édesanyámnál, hogy petefészek-daganata van. Azt vette észre, hogy egyik napról a másikra megnagyobbodik a hasa. Úgy nézett ki, mintha 9 hónapos terhes lenne. Rögtön szaladtunk a sürgősségire, majd több vizsgálat után nyilvánvalóvá vált, hogy mind a hasüregében, mind a mellüregében kóros mennyiségű folyadékgyülem van. A mintavétel és a hosszas vizsgálatok pedig kimutatták, hogy édesanyámnak 100%-osan petefészek-daganata van. Ezért termelődik folyadék a hasüregen belül és a mellhártyák között. Lecsapolták édesanyámat, de sajnos mindig visszatért a puffadás, a feszítő, szorító érzés.

Mit javasoltak az orvosok?

Kemoterápiát és műtétet. Mivel édesapám 51 éves korában halt meg nyirokcsomórákban és édesanyám végignézte, ahogy édesapámat tönkreteszi a kezelés, ezért nem fogadta el a konzervatív terápia, illetve a kemoterápia lehetőségét. Az orvosok azt mondták, hogy más megoldás nincs. Mi pedig öcsémmel tiszteletben tartottuk édesanyám döntését, noha többször is rákérdeztünk, de ő tartotta magát az elhatározásához. Azonban a folyton visszatérő hasűri, mellűri folyadékra megoldást kellett találnunk.

Mi volt az orvosok reakciója arra, hogy édesanyjának szüksége van a tüneti terápiára, a hascsapolásra?

Már a hangvétel sem volt túl emberséges a nőgyógyászaton. Elintéztek minket annyival, hogy majd jelentkezzünk a sürgősségin, aztán onnan úgy is a belgyógyászatra kerülünk, ott pedig megszúrják a hasát, és utána hazaengedik. Mentőtisztként dolgozom és hiába tudtam édesanyámnak segítséget nyújtani, pontosan láttam, milyen tortúrán kellene keresztülmennie, így más utat választottunk.

Hogy találtak rá az ewiCare magánrendelőjére?

Az interneten kutattam és úgy bukkantam a rá az ewiCare weboldalára, amit tüzetesen megvizsgáltam, elolvastam a páciensekről szóló interjúkat és tudtam, hogy jó helyen járok.

Olvasd tovább a cikket az ewiCare.hu weboldalán IDE kattintva!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában