Támogatott tartalom

2022.09.09. 08:00

Vasárnap érkezik Győrbe a SolarButterfly

Napelemes miniotthon: okosmegoldás a fenntartható életre és utazásra.

Eddig 16.683 kilométert tett meg, és jelenleg a csehországi Brnóban tartózkodik a SolarButterfly napelemes guruló házikója. A világutazó pillangó azonban hamarosan Győrbe is megérkezik, és itt népszerűsíti a megújuló energiák hasznosítását.

Vasárnap délután érkezik a „napelemes pillangó” a győri Dunakapu térre. A SolarButterfly projektet azért hívta életre Louis Palmer környezetvédelmi aktivista, hogy felhívja a figyelmet a Párizsi Klímaegyezményben rögzített kibocsátáscsökkentési célok fontosságára, illetve hogy bemutassa a megújuló energiákban rejlő megoldási lehetőségeket. Palmer sokáig hitt benne, hogy a világ vezetői, illetve a társadalom egyaránt ráeszmélnek az egyéni felelősségvállalás fontosságára, és megteszik a kellő lépéseket, ám ahogy ő fogalmazott egy interjúban: „Nemcsak csalódott vagyok, de aggódom is.” Ezen érzései vezették odáig, hogy létrehozza a SolarButterfly névre keresztelt projektet, a pillangót, amely szimbolikájával körbejárva hat kontinenst, kilencven országot, közel kétszázezer kilométert, CO2-kibocsátás nélkül igyekszik fényt vinni a Föld legsötétebb óráiba. 

A megújuló energiaforrásokat felhasználó lakókocsira minden bizonnyal Győrben is sokan lesznek kíváncsiak. - Fotó: Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata 

A napenergia mindent visz

A SolarButterfly tulajdonképpen egy elektromos autó vontatta, minden kényelemmel felszerelt, pusztán megújuló energiaforrásokat felhasználó lakókocsi, amely a világon egyedülálló koncepciót kínál: egy teljesen önellátó mobilházat, amelynek 80 négyzetméteres napelemei gombnyomásra kinyílnak, akárcsak a pillangó szárnyai. A napelemes rendszer a mobilház belső berendezéseinek táplálására és az azt húzó elektromos autó töltésére szolgál, utóbbi akkumulátorai akár napi 300 kilométeres hatótávolságot garantálnak. A tíz méter hosszú és tizenhárom méter széles, 2.750 kilogrammot nyomó SolarButterfly olyan anyagokból épül fel, mint például a tengerből nyert, újrahasznosított műanyag. A mintegy harminc négyzetméteres lakótér teljesen felszerelt: hat ággyal, saját konyhával, WC-vel, zuhanyzóval, vízellátással és légkondicionálóval rendelkezik. A környezetbarát pillangót a Luzerni Alkalmazott Tudományok és Művészeti Egyetemen fejlesztették ki, amelynek hallgatói is jelentős mértékben részt vettek a projekt megvalósításában. Építői szerint a fenntartható életre megoldást kínáló SolarButterfly megmutatja, hogyan élhet, utazhat és dolgozhat ma egy család CO2-kibocsátás nélkül.

A négytagú „legénységgel” utazó járművel a négy év alatt legalább ezer úttörőt szeretnének meglátogatni, akik működőképes megoldást kínálnak egy-egy olyan problémára, amely hozzájárul az éghajlatváltozás lassításához, mérsékléséhez; velük a pillangóban rejtőző stúdióban interjúk is készülnek.

„Az interneten, a közösségi médiában szeretnénk felhívni a figyelmet ezekre a megoldásokra, inspirálva a tömegeket, hogy saját maguk is tiszta módszereket alkalmazzanak, és új megoldásokat találjanak ki. Olyan módszereket kívánunk előmozdítani, amelyekkel mindannyian segíthetünk a bolygón” − nyilatkozta Louis Palmer.

Három napig a hazánkban

Louis Palmertől nem idegen az ilyen jellegű vállalkozás: tizennégy évvel ezelőtt a luzerni születésű férfi volt az első, aki körbeutazta a világot egy napelemes autóval.

A futurisztikus külső kényelmes, mégis fenntartható miniotthont rejt. Fotó: Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata 

„A világ tele van olyan megoldásokkal, amelyek munkahelyeket teremthetnek, és biztosíthatják gyermekeink jövőjét.”

Palmer tervei szerint négy év alatt, kilencven országot bejárva, kizárólag napenergiából töltekezve fog megtenni kétszázezer kilométert. A turné 2025. december 12-én ér véget Párizsban, a klímamegállapodás 10. évfordulója előtt. Magyarországon három napot tölt el a szerkezet, Budapest és Veszprém után érkezik majd Győrbe. Útjának minden megállóhelyén bemutatkozhatnak a megújuló energiát használó helyi megoldások, így a folyók városában Közép-Európa legnagyobb napelemparkjából, az Audi Hungária telephelyéről indul majd tovább Ausztriába. (x)

A cikk Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával jött létre.
Címkék#Győr
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában