PR-cikk

2022.09.17. 00:39

Kézben tartja az energiát az új okosinverter

Egyedülálló „zöldinvertert” fejlesztenek Győrben: az NRG Services Kft. innovatív rendszere összehangolja és intelligensen működteti az adott épületet kiszolgáló különböző energiaforrásokat. Az egyedülálló kutatásra és fejlesztésre jelentős támogatást is elnyert a győri cég.

kisalfold.hu

Az NRG Services Kft. az energia- és üzemeltetési költségek csökkentésére irányuló zöldenergia-megoldásokra szakosodott – legyen szó nap-, víz-, biogáz- vagy szélenergiáról – komplett rendszerek tervezésétől a kivitelezésen át egészen a szervizelésig. A cég mérnökei most a veszprémi Pannon Egyetem szakembereivel közösen egy, a világon egyedülálló inverter kifejlesztésén dolgoznak, amely egységes működésbe foglalja a különböző zöldenergia-forrásokat és -fogyasztókat egy-egy ingatlanon belül, hozzájárulva ahhoz, hogy az épület minimális mértékben szoruljon külső energiaforrásokra. A speciális vezérlő segít a háztartásokban és az ipari létesítményekben megtermelt zöldenergia eltárolásában és felhasználásában, sőt képes lesz energiaközösségekhez is csatlakozni.

 

Nádasdi Péter projektvezető az új termék bemutatásán elmondta: a rendszer intelligensen megtervezi a fogyasztást és úgy vezérli a fogyasztókat, hogy azok a leggazdaságosabb felhasználást lehetővé tévő idősávban működjenek, az eltárolt energiát pedig optimálisan használják fel. Dr. Fodor Attila, a veszprémi egyetem tanszékvezetője hozzátette: a háztartások és az ipari fogyasztók fogyasztásának 40–50%-a komfortcsökkenés nélkül átütemezhető, azaz csak technikai megoldás kérdése, hogy a rendelkezésre álló zöldenergiát milyen hatékonysággal tároljuk és használjuk fel. A speciális inverter kiemelkedő tulajdonsága a külső vezérelhetőség, amelynek segítségével a napközben előállított napenergiát eltárolhatjuk éjszakára, vagy a megtermelt saját energiát a legjobb árat kínáló időszakban értékesíthetjük a szolgáltató felé.

 

– Ha elkészül és piacra kerül az új inverter, azzal nagyban hozzájárulunk a magyar emberek energiakitettségének csökkentéséhez – mondta Szabó István, az NRG Services ügyvezetője, akinek tudomása szerint hasonlóan komplex termék nincs a piacon. A hároméves, „Háztartási méretű, megújuló energiaforrásokat integráló energiamenedzsment rendszer tervezése” elnevezésű projektre az NRG Services Kft. a Széchenyi Terv Plusz program keretén belül 284 millió forintos támogatást nyert el. (A projekt azonosító száma: GINOP_PLUSZ-2.1.1-21-2022-00228.) (x)

 

 

Címkék#PR-cikk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában