Támogatott tartalom

2022.08.05. 08:00

Népszámlálás: interneten is lehet adatot szolgáltatni

Ismét népszámlálás lesz Magyarországon. A lakosság felmérését 2022. október 1-je és november 20-a között végzik el a szakemberek. A statisztikai feladatok elvégzésére számlálóbiztosokat keres a győri önkormányzat.

Fogadják bizalommal a számlálóbiztost! Fotó: Illusztráció Forrás: Dreamstime

A történelem során minden fejlett államszervezet igyekezett információt gyűjteni a saját erejéről és a teherviselő képességéről. Az első népszámlálás jellegű felmérést a Krisztus előtti III. évezredben (Kr. e. 2238-ban) Kínában tartották. Az első, statisztikai céllal szervezett népszámlálást Európában 1749-ben Finnországban hajtották végre.

Magyarországon az 1869. évi első népszámlálás – mint azóta minden magyarországi népszámlálás – magában foglalta a lakások számbavételét is.
A mostani, 2022-es népszámlálás a tizenhatodik magyarországi adatgyűjtés lesz. A népszámlálást az Európai Unióhoz való csatlakozás óta uniós jogszabályok szabályozzák, az egyes országok adatainak összehasonlíthatósága érdekében. Az adatszolgáltatás kötelező az érintettek számára. A 2011-es népszámlálás egyik újítása az internetes kérdőívkitöltés lehetősége. A hazai népszámlálás során − a rendelkezésre álló két hét alatt − a lakcímek 19 százalékáról érkeztek be ily módon a kérdőívek.

A magyar állampolgároknak a mostani népszavazáson is lesz lehetősége internetes adatszolgáltatásra, amire október 1-je és október 16-a között kerül sor. Ezután számlálóbiztosok keresik majd fel azokat a háztartásokat, ahonnan nem érkezett internetes adat. Ehhez a munkához fontos a lakosság széles körű együttműködése a számlálóbiztosokkal. Az önkormányzatok által kiválasztott és vizsgát tett megbízottak hivatalos igazolvánnyal keresik fel a számukra kijelölt lakcímeket, a kérdőívek kitöltése pedig költségmentes, csupán pár percet vesz igénybe.

Forrás: Dreamstime

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata is várja a rátermett számlálóbiztosok jelentkezését olyan nagykorú, cselekvőképes emberek személyében, akik hely­ismerettel, megfelelő tájékozódási képességgel rendelkeznek, ismerik őket, és megbíznak bennük a lakókörnyezetükben élők. Szívesen fogadják a közös képviselők, a közösségépítésben élen járó győri polgárok jelentkezését. A jelentkezési határidő 2022. augusztus 31. Bővebb információt és a jelentkezéshez szükséges nyomtatványokat a www.gyor.hu/nepszamlalas oldalon találhatnak.

(A cikk Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával jött létre.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában