Hirdetés

2022.08.11. 16:52

Nemzeti szalagot kap a vert cipó az ünnepre

A kenyér érték, a jó kenyér kincs – vallja a Pedró Pékség tulajdonosa, Vajda Péter, aki azért dolgozik, hogy visszahozza a minőségi kenyér becsületét. Na és a tiszta, naturális ízeket, amelyeket a természetes alapanyagok és a hagyományos módszerek garantálnak.

Fotó: cincerfoto

Ma természetes mozdulat, hogy levágunk egy szelet kenyeret, ha éhesek vagyunk, vagy beugrunk a pékségbe néhány friss kifliért, de volt idő, amikor a kenyér valóságos kincs volt a háztartásokban.

- Hetente egyszer sült friss kenyér a kemencében, amelyik házban nem volt, ott a szomszédok vagy a tágabb család fogott össze a közös sütésre. A kenyérrel sok volt a munka, ezért nagy volt a becsülete is: a friss vekni aljára keresztet karcoltak, s ha leesett egy darab, felvették és megcsókolták. Még a Miatyánkban is szerepel, hogy „mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma…– mondja Vajda Péter, aki pékségét a magyar hagyományokra alapozta.

Számára természetes a régi értékek megőrzése, ezt tükrözik például a Pedró hagyományos, nagy kenyerei, a kétkilós Székely és Csallóközi kenyér és a háromkilós Vert cipó. Régen ugyanis nagy méretű kenyerek készültek, nemcsak a jobb helykihasználás miatt, hanem azért is, hogy ne száradjanak ki a következő sütésig.

Forrás: cincerfotoó

Bár a Pedró ma már tíz üzletben várja a finom kenyerek rajongóit, Vajda Péter ma sem elsősorban az üzletet látja a kenyérben: számára benne van a személyes hitvallása, a hagyományok tisztelete, a múlt és a jövő találkozása. Ezt viszi tovább három gyermeke is; a legidősebb, a 11 éves Bendegúz már ügyesen forgatja a péklapátot, s ha csak teheti, beáll az édesapja mellé segíteni a vásárokon, rendezvényeken.

Divathullámok ide vagy oda, a kenyér népszerűségét semmilyen trendi diéta nem tudja megingatni, Vajda Péter szerint a jó kenyérnek mindig lesz helye a kiegyensúlyozott táplálkozásban.

- A jó kenyér tiszta táplálék, természetes alapanyagokból, tele jótékony rostokkal, nyomelemekkel, vitaminokkal. Régen is sokáig éltek az emberek, pedig a kenyér adott nekik erőt, energiát a mindennapokra. Persze ez csak a minőségi cipókra vonatkozik, a Pedró termékei sem tartalmaznak mesterséges adalékanyagokat, azért is ilyen finomak! – mondja.

Augusztusban, az új kenyér ünnepén a Vert cipó áll a középpontban a Pedró pékségekben. Ennek a kovászos kenyérnek a pityóka, azaz a krumpli adja a szaftosságát – ahogy régen készítették az őseink -, nevét pedig arról kapta, hogy sütés után leverik, lepergetik róla a kemény héjat, jellegzetes megjelenést adva neki. Augusztus 19-én a cipók nemzetiszínű szalagot kapnak, így tiszteleg a Pedró Pékség a nemzeti ünnepünk előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában